Nogomet

Promjenama do reprize

Borna Rupnik • srijeda, 09.09.2009.
Promjenama do reprize
Foto: Davor Sajko

Hrvatskoj je javnosti studeni 2007. godine još uvijek u živom sjećanju, a pred Slavenom Bilićem i njegovim pulenima već je novo gostovanje na Wembleyu. Volja ždrijeba ponovno je spojila Hrvatsku i Englesku, ali ovoga će puta londonski ogled biti gotovo sasvim druga priča...

Pita li vas netko što ste radili 21. studenog 2007. godine, lako ćete se sjetiti. Neizvjesno je samo gdje ste gledali utakmicu protiv Engleske i kako ste proslavili jednu od najvećih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije. No, Gordi Albion je uzvratio u Zagrebu, a u Londonu želi isprati gorak okus koji "izumitelje" nogometa proganja posljednje dvije godine.

Danas će u hramu engleskog nogometa situacija biti znatno drukčija nego prošli put. Počevši s akterima na terenu, preko izbornika, stanja na tablici kvalifikacijske skupine te ugođaja u obje reprezentacije, Englezi i Hrvati u ukupno sedmi međusobni ogled ulaze u za nas - ne treba bježati od toga - nepovoljnijem raspoloženju.

Igrači: Engleska

Nepopularni čovjek s kišobranom, Steve McClaren, na teren je bio poslao momčad kojoj je vrata čuvao nesretni Scott Carson. Umjesto njega večeras će među vratnicama stajati Robert Green, no teško je reći da li su Englezi time dobili na kvaliteti.

Fabio Capello zamijenit će obrambenu četvorku Micah Richards, Sol Campbell, Joleon Lescott i Wayne Bridge potpuno novim licima. Hrvatske će napadače zaustavljati Glen Johnson, John Terry, Matthew Upson i Ashley Cole, a tu bi bio i Rio Ferdinand, no njemu nije suđeno okušati se protiv Hrvata. Capellova linija na prvi pogled ulijeva više povjerenja.

Tek će engleski vezni red podsjećati na onu kišnu noć. Tu su Shaun Wright-Phillips, Steven Gerrard, Frank Lampard i Gareth Barry, kojima je McClaren pridružio i Joea Colea, dok se talijanski stručnjak na engleskom kormilu radije zaigrati s dvojicom napadača.

Petera Croucha u vrhu napada zamijenit će Emile Heskey ili Jermain Defoe. Netko od njih dvojice otvarat će prostor Wayneu Rooneyu, koji je kao i Heskey prošli dvoboj propustio zbog ozljede. Defoe je ušao na poluvremenu, a isto vrijedi i za Davida Beckhama.

Igrači: Hrvatska

Hrvatske će boje protiv domaćina braniti petorica igrača koji su iznijeli najveći teret opjevane pobjede (3:2). To su Josip Šimunić, Darijo Srna, Niko Kranjčar, Ivica Olić i Eduardo. Tu je i Danijel Pranjić koji će svoju pričuvnu ulogu pretvoriti u jednu iz početne jedanaestorice, a svoje će minute vjerojatno opet dobiti Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Ozlijeđenog Stipu Pletikosu zamijenit će Bjelorusima mrski Vedran Runje, a iz naše obrane nedostajat će čak trojica: kažnjeni Vedran Ćorluka te stoperi Dario Šimić i Robert Kovač. O izostanku Luke Modrića više nema smisla trošiti riječi, a malo tko će zaboraviti da je Hrvatsku te povijesne večeri s kapetanskom vrpcom predvodio Niko Kovač.

Nova imena u hrvatskom dresu su Ivica Križanac, Ognjen Vukojević te, ovisno o postavi koju odabere Slaven Bilić, Nikola Pokrivač, Jerko Leko ili čak i Hrvoje Čale.

Izbornici

Ključ posljednjeg u nizu hrvatsko-engleskih ogleda naposljetku bi mogao držati Fabio Capello. Ugledni je Talijan donio velike promjene u englesku svlačionicu i s njim na klupi Gordi Albion uglavnom opravdava svoj nadimak. Teško je zamisliti da njegove nogometaše, neovisno o dresu koji nose, može zahvatiti opuštanje, manjak motivacije ili razmišljanje o bilo čemu osim o nogometu. Slaven Bilić morat će upotrijebiti sve svoje znanje želi li ga nadmudriti.

Našem izborniku u prilog ide vrlo jednostavan podatak. Bez obzira na promijenjene okolnosti i sve teškoće koje prate hrvatske reprezentativce, Bilić je već jednom svladao Engleze na njihovom tlu. Sudeći prema njegovim izjavama prije susreta, ima plan kako to učiniti opet, a za razliku od svojih protivnika, ne iskazuje ni najmanji gubitak poštovanja prema njima. Kako i sam priznaje, s tri bi boda osigurao svoje mjesto u nogometnom raju.

Bodovi

Lijepo je bilo doći u London bez rezultatskog imperativa i nadigravati se s velikim Englezima. No, danas Hrvati stižu s golemim pritiskom na leđima. Eventualni poraz ne bi nam još zatvorio vrata Svjetskog prvenstva, ali bi ostavio vrlo, vrlo uzak prolaz. I bod bi zapravo bio velik kao kuća - ali pritom moramo vjerovati u bjelorusku snagu - a pobjedom bi se naša reprezentacija dovela u zgodnu situaciju da uz slavlje u Kazahstanu smije pogledavati dodatnim kvalifikacijama, odnosno prema jugu Afrike.

Engleska je situacija jednostavna. Umjesto jednog za europsku, tri boda im znače potvrdu plasmana na svjetsku smotru, a veći im motiv zasigurno ne treba. Dapače, mogu si priuštiti i luksuz poraza jer svoj cilj mogu ostvariti i u zadnja dva kola, protiv Ukrajine u gostima i protiv Bjelorusije kod kuće. Ujedno treba istaknuti i da bi moguća hrvatska pobjeda na Wembleyu mogla natjerati Capellove nogometaše da u Kijev krenu maksimalno angažirano.

Atmosfera

Koliko je Englezima dvogodišnje prizemljenje učinilo dobroga, teško je reći. Danas djeluju kao profesionalnija momčad, no ne znaju se maknuti od svog stava da upravo oni moraju regulirati neka europska i svjetska zbivanja. Tako su da priznali žele na ovaj ili onaj način izgladiti račune s Hrvatima, a samopouzdanja i samouvjerenosti im ne nedostaje. Međutim, ovoga puta imaju bodovno zaleđe na svojoj strani i s pravom ulaze u dvoboj svjesni da oni drže konce raspleta u svojim rukama.

U hrvatskim redovima, naravno, nema one lepršavosti koja je 2007. godine našla svoje mjesto u zrakoplovu prema Heathrowu. Rezultati nisu bajni, subotnju bi igru bilo dobro brzo zaboraviti, nakupilo se ozljeda i (nepotrebnih) kartona, a mjesto za vađenje vjerojatno je najteže moguće. Stoga su naznake tmurnih oblaka i samokritičnosti razumljive, ali značajno je da naš tabor nisu napustili optimizam i vjera u vlastite sposobnosti. Štoviše, Bilićevi izabranici planiraju dati sve od sebe, upustiti se u poštenu bitku, pa što bude. Tako i treba - zašto im se takav pristup ne bi vratio na najbolji mogući način?

SP 2010,kvalifikacije,skupina 6

  • Rezultati
  • Ljestvica
14.10.2009.
Engleska3:0Bjelorusija
Andora0:6Ukrajina
Kazahstan1:2Hrvatska
10.10.2009.
Ukrajina1:0Engleska
Bjelorusija4:0Kazahstan
09.09.2009.
Engleska5:1Hrvatska
Andora1:3Kazahstan
Bjelorusija0:0Ukrajina
05.09.2009.
Hrvatska1:0Bjelorusija
Ukrajina5:0Andora
12.08.2009.
Bjelorusija1:3Hrvatska
10.06.2009.
Engleska6:0Andora
Ukrajina2:1Kazahstan
06.06.2009.
Hrvatska2:2Ukrajina
Bjelorusija5:1Andora
1Engleska 1034:6+2827
2Ukrajina 1021:6+1521
3Hrvatska 1019:13+620
4Bjelorusija 1019:14+513
5Kazahstan 1011:29-186
6Andora 103:39-360

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!