Liga prvaka - Završnica, četvrtfinale, 09.04.2008.
Barcelona
Barcelona 1:0 Schalke 04
Schalke 04

Barcelona - Schalke: A sada, Englezi

Hrvoje Vuković • srijeda, 09.04.2008.

Nije to bilo umiranje u ljepoti. Dapače, Španjolci su bili daleko od delirija što moraju odraditi još jedan dan u uredu protiv Schalkea prije nego što krenu za ozbiljno. I takav pristup umalo im se obio o glavu da su Nijemci imali malo više koncentracije u prvom dijelu koji su odigrali za nijansu bolje od uspavanog domaćina...

Dosta sretno i spretno izvukla je Barcelona minimalnu pobjedu u Schalkeovom dvorištu, osiguravši si relativno miran uzvrat i palac gore navijačkog puka, bar za koji dan više. Polufinale Lige prvaka bilo je odmah iza ugla, za razliku od naslova u Primeri te se takva šansa pred očima Nou Campa morala realizirati. No, Španjolci nisu krenuli s mirisom krvi pred očima. Dosta mlitavo i rastrgano djelovala je njihova igra u prvom dijelu, a rezultat takvog pristupa je i prva šansa Altintopa u devetoj minuti, no njegov udarac brani Victor Valdes, a potom uspijeva pokupiti i odbijenu loptu taman ispred spomenutog veznjaka.

Samo dvije minute kasnije Xavi oprobava udarac na drugoj strani, ali vratar Neuer odgovara odličnom reakcijom, nakon čega je uslijedila lagana dominacija gostiju koji su uz malo sreće vrlo lako mogli prestrašiti katalonsku prijestolnicu. Uporni Nijemci tako su umalo poveli nakon Kuranyijevog udarca glavom, da bi potom Altintop za koji milimetar bio prekratak na loptu Jonesa u sredinu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Domaćini se nisu vidjeli u prvom dijelu, i onda dvije minute prije predaha, utakmica je praktički riješena. Jedan od danas najaktivnijih Barcinih dragulja, Bojan Krkić oštro i nisko ubacio je u sredinu, gdje se lopta u gužvi odbija u zrak, a svijeću s gol crte izbija glavom Krstajić točno na nogu Yaya Toureu kojemu nije teško s dva, tri metra pospremiti loptu u mrežu za pomalo nezasluženih 1:0.

U drugom dijelu Barca je ipak zaigrala u skladu s ugledom i tradicijom, pokušavši drugim golom zaključiti prolaz u polufinale. Prva šansa stigla je nakon duge lopte na desnu stranu 16-erca koju prima Krkić, daje finu nisku povratnu za Henryja, ali Francuz zapucava zicera preko gola uz brdo zvižduka. Par minuta kasnije u centru pažnje ponovno je vratar Schalkea Neuer koji se morao dobrano protegnuti ne bi li zaustavio Iniestin udarac u lijevi donji kut.

Gosti su se potpuno povukli u tom periodu, prepustivši srdinu i praktički sve šanse Barceloni. U 57. minuti Krstajić je umalo skrenuo Krkićev centaršut u vlastitu mrežu, a na drugoj strani istom mjerom odgovorio mu je Puyol kojeg zbog žutih kartona neće biti u prvoj utakmici polufinala. Posljednja kakva-takva šansa Barce stigla je u 65. minuti kada Xavijev udarac brani gostujući vratar.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Španjolci su se, očito zadovoljni vodstvom i finom prednošću, koncentrirali na miran život pred Valdesom, dok su Nijemci bezidejno kružili uokolo ne bi li nekako došli do izjednačenja. Probao je Kuranyi deset minuta prije kraja nakon finog prodora u kazneni prostor podvaliti loptu u sredinu, ali bolje da je pucao, budući da su ga barcini stoperi lako blokirali. Par minuta prije kraja, Sanchez je autor posljednje šanse na utakmici, no nakon što je prevario čuvara na lijevoj strani pucao je previše iskosa, umjesto da je pronašao nekog od suigrača i tako omogućio Valdesu još jednu laganu obranu.

Sve u svemu, domaćini su uz što manje napora tražili ulazak među četiri i to su ostvarili. Očito je cilj bio sačuvati pluća i koljena za puno opasnije i zahtjevnije protivnike i u tome su uspjeli, na stranu što su gledatelji ostali zakinuti za koji dribling ili dupli pas više. Nijemcima pak ostaje utjeha da su napravili povijesni uspjeh samim ulaskom u četvrtfinale te da su sigurno pokazali zube moćnoj Barceloni, koja je ipak - Barcelona.

Liga prvaka, četvrtfinale, uzvratna utakmica:
Barcelona - Schalke 1:0 (Y. Toure 43')

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale

Roma0:2Manchester United
Schalke 040:1Barcelona
Fenerbahçe2:1Chelsea
Arsenal1:1Liverpool
Chelsea2:0Fenerbahçe
Liverpool4:2Arsenal
Manchester United1:0Roma
Barcelona1:0Schalke 04

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!