Nogomet

Posvađana Rijeka dočekuje Zagreb

Zoran Zdelar, Mihaela Bradovski • srijeda, 12.11.2008.
Posvađana Rijeka dočekuje Zagreb
Foto: Sandro Donda

Današnji će dvoboj momčadi Rijeke i Zagreba biti dvoboj dva sastava koje muče identični problemi. I jedni i drugi zaredali su nekoliko razočaravajućih nastupa, a posebno im ne "leže" susreti na domaćem terenu. Šanse za prolaz u polufinale tako su potpuno izjednačene...

Neočekivani poraz u protekloj prvenstvenoj utakmici podigao je prilično prašine na Kantridi. Svi u Rijeci očekivali su da će u dvoboju sa zaprešićkim Interom napokon ući u novu pozitivnu seriju, no umjesto toga poraženi su još jednom te su kliznuli u donji dio ljestvice. Došlo je i do svađe među igračima, čak i trener Robert Rubčić je zamjerio svom kapetanu Anasu Sharbiniju zbog igranja "privatne utakmice".

Rubčić je javno optužio Anasa da se ne drži dobivenih uputa na travnjaku, no pred prvi četvrtfinalni dvoboj Hrvatskog kupa ipak je svjestan da mu te rasprave neće donijeti mnogo dobrog te je pružio podršku nadarenom igraču. "Anas ima moju podršku kao i svi igrači, no mora igrati što mu kažem. Radili smo analizu i u prve dvije minute imao je četiri greške, u prvih deset minuta 15 grešaka. Nije problem trener, oni dolaze i odlaze. Anas nam treba u sredini, ali pokazuje se da je najučinkovitiji na boku", rekao je Rubčić.

RIJEKA - ZAGREB 1:1

U 17 izdanja nacionalnog Kupa Rijeka i Zagreb susreli su se tek 1996. i 2003. godine. Posljednji je kup susret bio sretniji za momčad s Kantride. Na domaćem terenu Riječani su u osmini finala slavili rezultatom 3:0. 1996. godine, upravo u četvrtfinalu, na riječkome je terenu slavila momčad Pjesnika. Susret je završio rezultatom 2:0 za zagrebačke "bijele" koji su u daljni krug natjecanja prošli ukupnim rezultatom 7:0.

Glavnim uzrokom najnovijeg Rijekinog poraza označena je iznimno slaba želja i angažman nogometaša s Kantride, problem koji se u posljednje vrijeme sve više počinje isticati i postaje velika zapreka u ostvarivanju boljih rezultata. "Pogledali smo utakmicu i uvidjeli greške te tvrdim da bi sa samo 5% više zalaganja mi pobijedili. Volio bih da su igrači toga svjesni jer tako možemo napredovati. Najveći problem nam je sredina terena gdje dozvoljavamo protivniku da igra, stojimo predaleko od igrača. Nema oštrog starta da pokažemo protivniku gdje je došao, nema ambicije oduzimanja lopte."

No, na stranu analiza utakmice s Interom, Zagreb bi trebao biti još teža prepirka od Zaprešićana, no jedino što može barem malo oraspoložiti Riječane je činjenica i da su oni poraženi protekle nedjelje, no njih je barem svladao objektivno snažniji protivnik - Hajduk. "Mi smo još uvijek pod dojmom utakmice s Interom koje se moramo sramiti i samo tako možemo protiv Zagreba očekivati rezultat koji nam garantira miran uzvrat. Nemamo pravo reći da nam je Kup jedini izlaz u Europu, jednako su nam bitni i prvenstvo i Kup", kazao je trener Rijeke.

Nezaobilazna tema u Kranjčevićevoj i danas je bio težak poraz kojeg su "bijeli" doživjeli na Poljudu. U uvodu pred današnji susret s Rijekom Luka Pavlović u još se nekoliko riječi osvrnuo na proteklu nedjelju. "Te su tri minute bile šok iz kojeg se nismo uspijeli izvući. Čak bih rekao da nismo bili loši u organizaciji obrane koliko nismo imali ideje i mirnoće zadržati loptu i napraviti nešto kvalitetno prema naprijed. Kazne zbog pogrešaka ne dolaze u obzir, loši rezultati i porazi dio su sporta. Ipak, igrači moraju imati jasnu viziju nedostataka i propusta."

Zagreb i Rijeka u sličnim su situacijama, loši rezultati zaredali su se i jednoj i drugoj momčadi. U današnji će dvoboj obje momčadi ući sa željom da što prije poprave dojmove iz prethodnih. "Idemo u Rijeku po što bolji razultat. Sve osim poraza zadovoljilo bi nas pred uzvrat, iako bi nam i minimalni poraz uz naš pogodak ostavio nadu za prolazak. Rijeci također ne ide blistavo, ali će upravo zbog toga i njima taj susret biti iznimno bitan. I oni će htjeti pobjedu pod svaku cijenu, ali mi moramo gledati samo sebe. Tražit ćemo mirnoću i stabilizaciju u vezi koja nam je na proteklim susretima nedostajala. Negdje na putu prema napadu jednostavno se izgubimo i ne možemo doći do cilja."

Natjecanje u Kupu velika je prilika za izlazak u Europu. "Kup nam je važan, ali ne važniji od bilo koje druge utakmice. Naravno, bilo bi sjajno da uđemo među četiri najbolje momčadi." U autobusu za Rijeku svoje mjesto nisu pronašli Grgić i Čutura, dok je upitno hoće li zbog istgnuća mišića u konkurenciji biti Oršulić. Davor Vugrinec i Mario Brkljača startat će sa klupe pa će tako po prvi puta kapetansku traku ponijeti Igor Jugović. "Očekujemo tešku utakmicu na neugodnom terenu i potrebni su nam igrači koji je trkački mogu izdržati."

Rijeka: Radman - Ljubović, Čagalj, Budicin, Dabac - Štrok, Landeka, Fernandez, An. Sharbini - Matko, Ah. Sharbini

Zagreb: Škorić - Palčić, Mikulić, Kartelo, Ivanković - Mujdža, Jugović, Parlov, Pejić - Krstanović, Piškor

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!