Košarka

Krah nervoznih Zadrana

Branimir Korać, Borna Rupnik • subota, 28.03.2009.
Krah nervoznih Zadrana
Foto: Davor Sajko

I drugi put ove sezone košarkaši Zadra pognute glave napuštaju Trnsko. Nakon što su poraženi u NLB ligi, upisali su poraz i u susretu drugog kola A-1 Lige za prvaka. Zagreb je odigrao puno bolje u završnici susreta i slavio 83:76 protiv nervoznog protivnika kod kojeg su u posljednjih minutu i pol bespotrebno nervozom prednjačili Farmer i Gečevski...

Vrhunske predstave kakvoj je svjedočilo 1500 gledatelja u dvorani u Trnskom ne bi posramila ni mnogo veća pozornica. Na parketu je uistinu bilo svega, od lijepih poteza, atrakcija, čvrste igre i pogrešaka sve do povremenih grubosti, a uzdignutih ruku naposljetku su teren napustili igrači Zagreba.

Već je sam uvod u utakmicu pokazao da će to biti vrlo neizvjestan dvoboj. Nijedna se momčad nije uspijevala odvojiti, a najveću su prednost stvorili Mravi u šestoj minuti (16:10). Zadarsku je obranu od prve minute izvrsnom suradnjom razbijala osovina Damir Mulaomerović - Ante Tomić, dok su s druge strane uzvraćali - svi po malo.

Vezane vijesti

Zadrani su dobro koristili povremeno mlak pristup zagrebačke obrane pod koševima i hvatali dosta skokova u napadu, što je naposljetku rezultiralo minimalnim vodstvom Zagreba na isteku prve četvrtine (21:20). Drugu je dionicu Hrvoje Perić otvorio promašivši otvorenu tricu, ali i tu Zagreb parira - uslugu vraća izgubivši loptu u napadu. Perić je košem uz slobodno dodatno bacanje ubrzo odveo svoju momčad na 25:21, ali na odgovor domaćina nije se dugo čekalo.

Krunoslav Simon ubacuje pet uzastopnih poena, a Tomić potom dodaje četiri uz jednu blokadu i Zagreb ponovno vodi (30:27). Visoki centar Zagreba uskoro je morao na klupu jer mu je dosuđena treća osobna pogreška, ali Simon novom tricom u 16. minuti daje novi zamah Zagrebu (37:31). Ali tada slijedi serija Desmona Farmera i Tomislava Ružića za vodstvo 42:39, što je Zagreb jednim slobodnim bacanjem Jakova Vladovića nekoliko sekundi prije odmora uspio tek smanjiti. Dvije minute prije toga novi Amerikanac u zadarskom dresu uspio je zaraditi ovacije zagrebačke publike - promašio je neometano zakucavanje.

U nastavku je Denis Bajramović od svojih igrača zatražio bolju kontrolu skoka (Zadar je na poluvremenu, ali i na kraju utakmice bio neusporedivo bolji na tom području), a Zmago Sagadin morao je smisliti kako obuzdati Antu Tomića.

Rješenje nije pronašao, ali su zadarski rezultatski priključak održavali redom Farmer, Ružić, Perić i sve raspoloženiji Todor Gečevski. Završnicu treće četvrtine Zagreb je ponovno igrao bez Tomića koji je dobio i četvrtu osobnu, ali tada na scenu stupa Luka Žorić. Mulaomerović ga je hranio upotrebljivim loptama, a Žorić ih beskompromisno trpao u koš. Posebno je efektno bilo njegovo zakucavanje u 30. minuti za 61:57, nakon što je majstorski okrenuo Gečevskog. Svoj su trenutak slave dočekali i suci - jedan se nenamjerno našao na Mulaomerovićevom putu u protunapad i složio ga na parket.

Zadarski se Makedonac odlučio osvetiti dalekometnim šutem - pogodio je dvicu i tricu od table, ali Žorić ga je ponovno zavrtio na otvaranju posljednjih deset minuta, a zatim je isti potez učinkovito pokazao i Desmonu Farmeru. Nažalost po ljubitelje lijepih poteza, Žorić je zbog pete osobne greške morao napustiti igru, a samu je završnicu ušao odigrati oprezni Ante Tomić.

Tricom Andreja Štimca Zagreb vodi 69:66, a Tomić unatoč lijepoj Macurinoj blokadi ne ispada iz forme i u sljedećem napadu pogađa za 71:66 te na drugoj strani parketa još atraktivnije skida Macurin zicer. Tada Zadrani iskorištavaju Tomićevu pažljivu igru: Ružić i Farmer preko najboljeg zagrebačkog pojedinca zabijaju za minimalni zaostatak (73:72).

Tri minute prije kraja utakmica se počela lomiti, a pogađali su samo Mravi. Simon ubacuje nakon solo prodora i trice, a nakon Tomićevog napadačkog skoka i koša za 80:72 zaiskrilo je između Farmera i Petra Babića, a burno je reagirao i Gečevski. Tek što su se strasti malo smirile, Sagadin je pozvao minutu odmora kako ne bi došlo do još ružnijih scena, ali gosti svoj novi napad iz više prilika ne realiziraju.

U posljednjoj minuti Simon i Tomić na liniji slobodnih bacanja imaju dovoljno mirnu ruku da spriječe eventualni povratak Zadra, a Stipčevićev se pogodak za 83:76 pokazao i posljednjim na susretu. Zagreb je tako upisao vrlo vrijednu pobjedu i zadao novi udarac zadarskim ambicijama, na gotovo identičan način na koji je to učinio u regionalnom natjecanju.

Prvo ime susreta bez ikakve je dvojbe bio nevjerojatni Ante Tomić s 31 košem, uz 81% šuta te osam skokova i dvije blokade, a najbolje su ga pratili Krunoslav Simon s 19 pogodaka, dok je cijelom izvedbom dirigirao Damir Mulaomerović (osam koševa i osam asistencija). Zagrebu je pobjedu donijela premoć u reketu, iz kojega su postigli čak 50 koševa i tako poništili dvostruko veći učinak gostiju iz drugog napada (18 - 9).

Osim istaknutog Desmona Farmera (22 koša), košarkaši Zadra prilično su ravnomjerno raspodijelili učinak, ali treba spomenuti double-double Hrvoja Perića, koji je postigao deset koševa i uhvatio 12 skokova. Rok Stipčević skupio je sedam asistencija, a dobar je bio i Ružić (devet koševa i osam skokova).

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!