Nogomet

Dinamu i Croatia može biti presudna

Borna Rupnik • subota, 18.04.2009.
Dinamu i Croatia može biti presudna
Foto: Davor Sajko

Dinamo kao vodeća momčad hrvatskog nogometnog prvenstva u sklopu 26. kola gostuje kod Croatije iz Sesveta koja se nalazi na samom začelju poretka. Iako će momčad iz Maksimira biti oslabljena za trojicu ponajboljih igrača, pobjeda ne bi smjela doći u pitanje...

Premda su Sesvećani zemljopisno istočni Dinamovi susjedi, svoj će treći ovosezonski međusobni dvoboj odigrati na zapadnom dijelu glavnog grada, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, privremenom domu sesvetskog prvoligaša. U prijašnja dva ogleda slavio je Dinamo - u kolovozu je Dinamo bodove osvojio zahvaljujući pogotku Pedra Moralesa, a Čileanac je bio je ključna figura i u sljedećem okršaju, kada je u pobjedi 6:1 mrežu zatresao čak tri puta. S po jednim pogotkom u toj su utakmici sudjelovali Mario Mandžukić, Etto i Josip Tadić.

No, Morales se u trećem dvoboju sigurno neće upisati u strijelce jer će susret propustiti zbog ozljede ramena. Krunoslav Jurčić iz zdravstvenih razloga ne može računati ni na Antu Tomića, dok Interov krvnik Mario Mandžukić i Ivica Vrdoljak moraju odraditi kaznu zbog akumuliranih žutih kartona.

Dinamov trener zato je najavio Milana Badelja i Čeha Miroslava Slepičku u početnom sastavu, uz još jednu izmjenu u formaciji: "Igrat ćemo samo s jednim zadnjim veznim, Calellom". Međutim, to ne bi smjelo negativno utjecati na izvedbu modre momčadi, tvrdi Jurčić.

Ipak, neovisno o prvoj jedanaestorici koja će istrčati na travnjak, Dinamo mora opravdati ulogu favorita i domoći se vrlo vrijednih, unaprijed upisanih bodova. Hajduk ima samo bod manje, a za protivnika također ima ekipu s dna prvenstvenog poretka. Iako Jurčić tvrdi da motiv ne smije dolaziti u pitanje, važnost takvih, uvjetno rečeno malih utakmica naglašuje i veznjak Milan Badelj: "Istina je da se teško motivirati, ali s obzirom na situaciju na ljestvici svaka nam je utakmica presudna".

Prošlotjedna predstava protiv Intera pokazala je da se Dinamo još uvijek muči s igrom, a protiv Croatije Jurčić neće moći uvesti Moralesa da prodrma igru svoje momčadi, te će agresivan, napadački početak dobiti još više na važnosti. Jurčić iznimno cijeni Lušićevu sposobnost prilagodbe protivniku, a pruže li Sesvećani neku od svojih boljih obrambenih partija, pri čemu je lako moguće da će u parkirati autobus u vlastiti šesnaesterac, Dinamo će morati pokazati više kombinatorike i želje za nadigravanjem nego što je to bio u slučaj u nekim prošlim susretima.

U Sesvetama su se naizgled i prije početka utakmice oprostili od uspjeha u utakmicama protiv Dinama i Hajduka, što potvrđuje izjava predsjednika kluba Zvonimira Zubaka nakon jučerašnjeg oduzimanja jednog boda zbog zakašnjele isplate dugova: "Moramo izdržati Dinamo i Hajduk, a spas ćemo tražiti u posljednjih šest prvenstvenih kola".

Raspoloženje u Croatiji dotaknulo je samo dno poslije rezultatske katastrofe u Koprivnici, gdje je Slaven Belupo slavio s uvjerljivih 5:1. Privremeni trener Srećko Lušić na toj se utakmici mogao uvjeriti da ni drastične promjene u momčadi ne donose pozitivan pomak te se može očekivati da će protiv Dinama izvesti nešto iskusniji i ustaljeniji sastav.

Suspendiran je tek William Tabi, koji se ovog proljeća ionako nije naigrao, a ponovno je neizvjestan nastup mladog reprezentativca Antuna Palića. Njega već duže vrijeme muči ozljeda leđa i upitno je vrijedi li riskirati s njime protiv tako jakog suparnika kao što je Dinamo. Jedini recept za Sesvećane bio bi pokušati umrtviti igru i nadati se da gosti iz Maksimirske neće biti posebno inspirirani.

Glavni sudac utakmice bit će Draženko Kovačić iz Križevaca.

1. HNL, 26. kolo, 16:30h:

Croatia Sesvete: Radoš - Čutura, Pilipović, Mus, Landeka - Agić, Pollozhani - Slomić, Jukić, Juroš - Vojnović

Dinamo: Butina - Tomečak, Kovač, Bišćan, Ibanez - Calello - Sammir, Badelj, Etto - Sivonjić, Slepička

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Inter-Zaprešić0:2Hajduk
Sesvete0:4Dinamo
Zadar0:1Slaven Belupo
Varaždin2:2Šibenik
Rijeka2:0Zagreb
Cibalia1:1Osijek
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!