Kup UEFA - Završnica, polufinale, 30.04.2009, 18:30 h
Dynamo Kijev
Dynamo Kijev 1:1 Šahtar
Šahtar

Šahtar zadovoljniji remijem u Kijevu

Vedran Babić • četvrtak, 30.04.2009.
Šahtar zadovoljniji remijem u Kijevu
Foto: EPA

Prvi okršaj ukrajinskih klubova u polufinalu Kupa Uefe završio je bez pobjednika. Srnin Šahtar ipak može biti zadovoljniji s konačnih 1:1 od Vukojevićevog i Sablićevog Dynama, jer u uzvratu u Donecku startaju s prednošću...

Prvi polufinalni ogled Kupa UEFA između ukrajinskih momčadi Dynama i Šahtara završen je bez pobjednika, no zadovoljniji mogu biti gosti iz Donjecka, koji su postigli vrijedan pogodak na suparničkom travnjaku...

Iako je u najavi utakmice hrvatski reprezentativac u dresu Šahtara, Darijo Srna, priželjkivao utakmicu bez primljenoga pogotka, to se ipak nije dogodilo. Trenutak nesmotrenosti braniča Čigrinskog donio je Dynamu prednost, no s obzirom da je Fernandinho u nastavku izjednačio, sumnjamo da će Srna i njegovi suigrači biti nezadovoljni konačnim ishodom, dapače.

Bio je to i dvoboj triju Hrvata na suprotnim stranama. Ognjen Vukojević i Goran Sablić odigrali su korektno za Dynamo, dok je Srna bio nešto aktivniji za Šahtar, odigravši kao pravi kapetan - požrtvovno i borbeno od prve do zadnje minute, baš kao i za reprezentaciju. Istaknimo i kako je Ogi "požutio" u završnici prvog poluvremena.

Otvaranje utakmice proteklo je upravo onako kako se i očekivalo, tvrdo i bez šansi. Bitka se odvijala na sredini terena, pa i ne čudi što je prva prava prilika stigla iz prekida. U 15. minuti Oleksandr Alijev izveo je slobodni udarac s 18 metara, no lopta je prešla gredu. Četiri minute potom opasni napadač domaćih Artem Milevskij oslobodio se svog čuvara i nakon solo prodora pucao pokraj lijeve vratnice vratara Pjatova.

Aktivnija i generalno bolja igra Dynamu se isplatila u 22. minuti. Novi slobodni udarac izveo je Alijev, a u nastaloj gužvi deblji kraj izvukao je branič Šahtara Dmitro Čigrinskij, od kojeg se lopta s pet metara od gola nesretno odbila u mrežu za ipak zasluženo vodstvo domaćina.

Primljeni pogodak malo je razbudio Šahtar, koji je tek u 30. minuti upisao prvi udarac u okvir gola Boguša (Fernandinho). Već u idućem napadu brazilska veza Fernandinho - Ilsinho u priliku je gurnula sunarodnjaka Luiza Adriana, no pravovremenim istrčavanjem Boguš je spriječio gotovo sigurno izjednačenje.

Do kraja poluvremena Alijev i Bangoura su bili neprecizni izvan 16-erca, a u posljednjim sekundama Carlos Correa je s nekih 20-ak metara iskosa pogodio vanjski dio suprotne vratnice.

Strateg Šahtara, Mircea Lucescu, u drugom je dijelu uveo Gladkija i Williana umjesto Luiza Adriana i Ilsinha, pokušavši osvježiti napad svoje momčadi, što mu je u konačnici donijelo željeni rezultat.

Premda se Dynamo osjetno povukao na svoju polovicu, stvorio je dvije konkretne prilike u ranoj fazi nastavka. Prvo je u 53. minuti ubačenu loptu Alijeva iz prekida Milevskij glavom poslao pored gola, da bi deset minuta kasnije ponovno sveprisutni Alijev šutirao izdaleka, a loptu tik uz vratnicu proslijedio naš Ognjen Vukojević.

Šahtar je pak zaprijetio preko Srne iz slobodnjaka na samom otvaranju drugog poluvremena, a izjednačenje je stiglo u 68. minuti. Ponovno su Brazilci namjestili sve, pa je tako Jadson proigrao Williana, koji je na vrhu peterca pronašao Fernandinha, koji je nekako uspio ugurati loptu u mrežu za 1:1.

Najbolju šansu za pobjedu Dynamo je propustio u 78. minuti. Nezaustavljivi Milevskij je sjajno uposlio Alijeva, no njegov udarac sa svega pet metara udaljenosti odlično brani Pjatov.

Nakon svega viđenog u večerašnjoj utakmici, možemo slobodno konstatirati kako nas očekuje uzbudljiv uzvrat, a važno je napomenuti kako Šahtar neće moći računati na stopera Oleksandra Kučera, koji je zaradio treći žuti karton.

Kup UEFA - Završnica

polufinale

Dynamo Kijev1:1Šahtar
Werder Bremen0:1Hamburger SV
Hamburger SV2:3Werder Bremen
Šahtar2:1Dynamo Kijev

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!