Kup UEFA - Završnica, polufinale, 07.05.2009.
Šahtar
Šahtar 2:1 Dynamo Kijev
Dynamo Kijev

Brazilci odveli Šahtar u Istanbul

Petar Plevnik • četvrtak, 07.05.2009.
Brazilci odveli Šahtar u Istanbul
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Šahtar Donjeck prvi je finalist ovosezonskog izdanja Kupa Uefe. Iako se činilo kako će o u prvom putniku u Istanbul odlučivati produžeci, minutu prije kraja susreta Brazilac Ilsinho osigurao je momčadi Darija Srne finalni nastup...

Darijo Srna na korak je od osvajanja Kupa Uefe. Prigodu da se po prvi put u klupskoj povijesti bori za osvajanje jednog europskog trofeja klub Rinata Ahmetova izborio je na najslađi mogući način - izbacivanjem najvećeg rivala kijevskog Dynama i to pogotkom u pretposljednoj minuti susreta!

Kao i u prvom susretu prije tjedan dana u Kijevu, i u Donjecku od prve minute u redovima Dynama krenuli su Goran Sablić i Ognjen Vukojević, dok je igrače Šahtara na travnjak stadiona Lokomotiv izveo kapetan Darijo Srna.

Samo otvaranje susreta ponudilo je nešto bolju igru Dynama, no vrlo brzo Šahtar je uspostavio ravnotežu i iz prve opasnije situacije pred golom gostiju stigao u vodstvo. Igrala se 17. minuta kada Srna sjajno ubacuje u 16-erac gostiju, a lošu reakciju obrane Dynama koristi Jadson te gromovitim udarcem s 15-ak metara šalje loptu pod gredu nemoćnog Boguša.

Pogodak Jadsona dodatno je oslabio i onako blijede pokušaje goste. Jedinu prigodu za pogodak u prvom dijelu momčad Jurija Semina stvorila je iz prekida u 38. minuti. Alijev je iz slobodnog udarca uputio oštar centaršut u 16-erac Šahtara, a Ognjen Vukojević podmetnuo nogu i zatresao mrežu domaćina. Slavlje hrvatskog reprezentativca kratko je trajalo, budući da je sudac opravdano poništio pogodak zbog zaleđa, a u posljednoj minuti prvog dijela Ogi je zaradio žuti karton i tako propustio prigodu za eventualni nastup u istanbulskom finalu.

Bolje otvaranje drugog dijela Dynamo teško da je mogao poželjeti, budući da su već u drugoj minuti nastavka Kijevljani stigli do izjednačenja. Bio je to mat u tri poteza; Milevsky je leđima okrenut golu kratko ostavio loptu za Alijeva, ovaj izbacio u prigodu Bangouru, a napadač iz Gvineje rutinski pogađa za 1:1.

Rani pogodak Dynama prilično je uzdrmao momčad Mircee Lucescua kojo je trebalo desetak minuta da se vrati u susret. Ubrzo nakon toga Šahtar je ponovno preuzeo inicijativu, dok se Dynamo prije svega orijentirao na obranu vlastitog gola i kontranapade preko neugodnog Bangoure.

Kad se već činilo prilično izvjesnim kako će susret otići u produžetke, na scenu u 89. minuti ponovno stupaju sjajni Šahtarovi Brazilci. William prebacuje loptu na desnu stranu za Ilsinha, a omaleni Brazilac sjajnom varkom lomi Ayilu i plasira loptu u suprotni kut za veliko slavlje domaćina.

Kup UEFA - Završnica

polufinale

Dynamo Kijev1:1Šahtar
Werder Bremen0:1Hamburger SV
Hamburger SV2:3Werder Bremen
Šahtar2:1Dynamo Kijev

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!