Ostali sportovi

Muške nitko neće, žene nose nadu

Ivana Strahija • četvrtak, 14.05.2009.
Muške nitko neće, žene nose nadu
Foto: Davor Sajko

Hrvatska odbojka nikad nije bila u lošijoj poziciji. Uz Savez u stečaju i mušku reprezentaciju (opet) bez izbornika jako je teško funkcionirati na reprezentativnoj razini, no djevojke u Splitu pred svjetske kvalifikacije ipak nose tračak nade.

Kao i uvijek, za Sportnet.hr je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Zdeslav Barač imao vremena. Nas je naime interesiralo kako će hrvatski odbojkaši na kvalifikacije u Slovačku, na kojima bi se trebali pojaviti krajem svibnja, točnije 29., kad je polovina njih odustala od reprezentativnog dresa, a mnogi su i ozlijeđeni, uz to, bivši je izbornik i opet odlučio odustati u kritičnom trenutku?

"Naša će muška reprezentacije u Slovačku na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pod vodstvom izbornika Davora Meringera, koji je ranije bio izbornikov pomoćnik. Moram reći da smo sve imali dogovoreno s Radom Malevićem, no on je u zadnji tren odustao odnosno prekinuo komunikaciju. Morali smo naći nekakvo rješenje, jer odmah nakon svjetskih kvalifikacija idemo igrati kvalifikacije za Europsku ligu, protiv Turske, Velike Britanije i Španjolske", objasnio je Zdeslav Barač.

Bez Omrčena, Čoškovića, Kovačevića i Zelića, te ozlijeđenog Krnića i Sikirića pod znakom upitnika pitanje je koliko može naša muška reprezentacija učiniti. "Mislim da ne možemo očekivati nekakvi rezultat, no to je realno stanje stvari i posljedica svih onih loših događanja iz prošlih godina", složio se Barač.

A svakako je najlošija vijest od svih još uvijek nepromijenjeno stanje Saveza, odnosno, račun je blokiran, a sam Savez u stečaju. "Proslavili" su odbojkaši pred par dana pune tri godine takve situacije, o čemu Barač kaže: "Ja sam Savez preuzeo pred godinu dana, i u prvih šest do sedam mjeseci intenzivno smo pokušavali riješiti financijsku situaciju, čak osnovati novi savez, međutim nije išlo. Trenutno nam privremeni stečajni upravitelj pregledava knjige, a za 2. lipnja zakazana je i rasprava na Trgovačkom sudu u Zagrebu po tom pitanju, pa ćemo saznati što dalje moramo činiti."

Za to vrijeme poslovati i raditi je užasno teško. Zbog blokiranog računa sponzori, kojih začudo još uvijek ima, ne mogu dostavljati prijeko potrebne kune za pripreme i natjecanje hrvatskih reprezentacija, a hrvatska odbojka de facto nema krovnu organizaciju: "Funkcioniramo na osnovi privatnih donacija, članovi Izvršnog odbora zavlače ruke u vlastite džepove i nekako uspijevamo. Moram spomenuti ogromnu podršku koju imamo iz Hrvatskog olimpijskog odbora, koji nam na svaki mogući način pomaže", veli Barač.

Usprkos svemu navedenom, Barač, kao i mnogi drugi, ima nade u bolje sutra: "Reorganizacijom i restrukturiranjem možemo ponovno stati na zdrave noge. Vremena i gospodarska kriza nisu idealno okružje, no moramo živjeti u ovom vremenu. Zato nas iznimno veseli odličan rad u ženskoj reprezentaciji i sutra u Splitu očekujemo početak povratka hrvatske odbojke na veliku scenu", zaključio je Barač.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!