Nogomet

Video: Prošlost garantira poslasticu!

Tomislav Pacak, Dario Dodić • utorak, 26.05.2009.
Video: Prošlost garantira poslasticu!
Foto: EPA

Povijest ogleda Manchester Uniteda i Barcelone nudi nekoliko spektakularnih okršaja kojih se vrijedi prisjetiti...

Iako su zajedno osam puta nastupili u finalu Kupa/Lige prvaka, Manchester United i Barcelona u srijedu će po prvi puta zaigrati međusobno za najvažniji europski trofej. Ipak, povijest njihovih ogleda već je i do sada puna važnih, sjajnih i atraktivnih dvoboja, koji nude nadu da ćemo u Rimu gledati jedno od najboljih finala svih vremena. Lani to u polufinalu nije bilo tako spektakularno, pa priželjkujemo reprizu 1999. kada smo vidjeli dva remija sa po šest golova. No, krenimo redom...

1984.: Četvrtfinale Kupa kupova

Ako je Manchesterov preokret protiv Bayerna 1999. godine ostao upamćen kao najdramatičniji u klupskoj povijesti, onda je četvrtfinalni trijumf u Kupu kupova 1984. godine svakako odmah do.

Barcelona je s Maradonom i Schusterom te Cesarom Luisom Menottijem na klupi pobijedila na Camp Nou s 2:0, nakon autogola Hogga i sjajnog voleja Juana Carlosa Roje.

Međutim, fantastičnim nastupom u uzvratnoj utakmici, Manchester je zahvaljujući Bryanu Robsonu izjednačio, da bi Frank Stepleton zabio pogodak za veliki trijumf Uniteda. Manchesteru velika pobjeda ipak nije puno značila, u polufinalu je bio bolji Rossijev Juventus.

1991.: Finale Kupa kupova

Idući susret stigao je na red sedam godina kasnije, u istom natjecanju, ali - u finalu. Ponovno je uspješniji bio Manchester United koji je dočekao kraj zabrane nastupa engleskim klubovima u Europi i iskoristio neigranje Amora i Stoičkova za pobjedu od 2:1.

Utakmicu je obilježila "osveta" Marka Hughesa koji kao igrač nije uspio u Barci, no u ovom finalu zabio je Kataloncima dva pogotka u drugom poluvremenu. Karakterističnim slobodnjakom Ronald Koeman vratio je nadu Barceloni, ali Alex Ferguson ipak je upisao prvi europski trofej s Unitedom. Cruyff ipak nije dugo čekao na europski naslov, iduće sezone Koeman je protiv Sampdorije pogodio za naslov prvaka Europe.

1994: Liga prvaka, natjecanje po skupinama

Iako je Manchester tih godina dominirao u Premiershipu, engleska liga kvalitetom je bila prilično unazađena zabranom nastupanja u Europi, pa ne čudi što je Cruyffov "dream-team" razmontirao Engleze u Ligi prvaka 1994. godine.

Manchester je uspio spasiti bod na Old Traffordu lijepim golom Leeja Sharpea (za Barcelonu su zabili Bakero i Romario, za United još jednom Hughes), no na Camp Nou spasa nije bilo. Dva pogotka Stoičkova te po jedan Romarija i Ferrera bili su dovoljni za 4:0 i najuvjerljiviju pobjedu u međusobnim susretima ova dva velikana.

1998.: Liga prvaka, natjecanje po skupinama

Daleko najatraktivnije dvoboje, koje mnogi prizivaju uoči rimskog finala, Manchester United i Barcelona odigrali su 1998. godine. U jednoj od najboljih sezona Lige prvaka u povijesti, okončanoj fenomenalnim finalom i punoj sjajnih utakmica, Man Utd i Barca su dva puta odigrali po 3:3 pokazavši svijetu svu raskoš napadačkog nogometa dviju ekipa.

Na Old Traffordu je Manchester vodio dva puta (prvo pogocima Giggsa i Scholesa, kasnije i Beckhama), no Van Gaalova Barcelona se vraćala zahvaljujući Andersonu, Giovanniju i Luisu Enriqueu.

Jednako spektakularno bilo je na Nou Campu gdje je Barceloni trebala pobjeda kako bi zadržala šanse za prolazak dalje, ali usprkos fantastičnoj igri u tome nije uspjela.

Rivaldo je zabio slobodni udarac, potom i "škarice", ali nije bilo dovoljno protiv nevjerojatno ubitačnog napadačkog dvojca Manchestera, Dwighta Yorkea i Andyja Colea. Barcelona je tako ispala, a Manchester se vratio na Camp Nou gdje je u nezaboravnom finalu svladao Bayern s 2:1, preokretom u sudačkoj nadoknadi.

2008.: Liga prvaka, polufinale

Protekla sezona nam je ovu poslasticu donijela u polufinalu Lige prvaka, no Fergusonova zatvorenija taktika pokazala se dobitnom kombinacijom. United je izbjegao nadigravanje s Barcom, smanjio joj prostor i limitirao joj šanse za gol, pa mu je fantastičan pogodak Paula Scholesa u uzvratu bio dovoljan za finale u kojem je nakon jedanaesteraca Manchester stigao do trećeg naslova prvaka Europe.

Ukupni učinak je na strani Manchestera, posebno jer su sve bitnije utakmice dobili "crveni vragovi" - prošli su u četvrtfinalu Kupa kupova, osvojili su Kup kupova i prošli su u polufinalu Lige prvaka. Gola statistika će reći - tri pobjede Uniteda, dvije Barcelone, četiri remija, te gol razlika 15:14 za Barcu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!