Ostali sportovi

Blanka - Ariane = Bolt - Gay

Maja Giljanović • četvrtak, 20.08.2009.
Blanka - Ariane = Bolt - Gay
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Večeras u 19:10 oči svjetske javnosti bit će usmjerene na Das Diven-Duell. Suparništvo Blanke Vlašić i Ariane Friedrich opjevano je i uzdignuto tik uz rivalitet Usaina Bolta i Tysona Gaya. Nijemci priželjkuju reprizu utrke na 100 metara, a mi držimo palčeve da će za razliku od stotke u finalu skoka u vis izazivač ostati kratkih rukava...

Tyson Gay je svoju titulu iz Osake prepustio Usainu Boltu, a Nijemci od svoje dive Ariane Friedrich očekuju da se ugleda na Jamajčanina. Europska dvoranska prvakinja izaziva svjetsku prvakinju, a 55,000 na Olimpijskom stadionu u posljednjih je 48 sati izvuklo najviše iz Steffi Nerius i Roberta Hartinga. Koplje, disk, vis? "Olimpijski stadion je dvorište Ariane Friedrich, ali nije Njemačka kraj svijeta, u Berlinu živi puno Hrvata i bit će ih i na tribinama. Sve da i ne budu ovdje je kultura navijanja na visini, publika daje podršku svima i očekujem da će i mene lijepo prihvatiti. Uostalom ne skaču navijači, skačemo mi, na zaletištu smo same s letvicom i nisi li najbolji možeš 'lajati na Mjesec'".

Nijemci dosta polažu i na lipanjsku štih-probu. Prvi miting Zlatne lige u Berlinu dao je Friedrich snažan vjetar u leđa. Njemica je na Olimpijskom stadionu i pobijedila Blanku i u povijest poslala nacionalni rekord Heike Henkel koji je trajao punih 18 godina. 206 cm 25-godišnjakinje najbolji je ovogodišnji rezultat centimetar bolji od Blankinih 205 cm iz Dohe u svibnju.

Blanka protiv Friedrich u head-to-headu vodi 15-6, ali od tih šest osebujna je europska dvoranska prvakinja polovicu upisala u 2009., a i posljednji u 2008. je bio skup. Doslovno. Friedrich je Splićanku ranjenu nakon "samo" srebra na Olimpijksim igrama u Pekingu na posljednjem mitingu Zlatne lige u Bruxellesu pobijedila i iz džepa joj izbila 500,000 dolara.

Blanka je posljednje tri godine najdominantnija figura skoka u vis, planetarna je zvijezda, smiješi se s bill-boardova i posred berlinskog Alexanderplatza, manekenka je svjetski etabliranih kompanija poput Adidasa (uz bok primjerice svjetskim prvacima Jeremyju Warineru i Allyson Felix), ali Friedrich je zamutila vodu: "Volim izazov. Dosadno je kada ste sami, mučite se motivirati se kad vam protivnice poispadaju i prije dva metra. Konkurencija vas uvijek gura naprijed, traži od vas da date svoj maksimum i čini vas još boljim sportašem", izjavila je Splićanka.

U Monte Carlu na posljednjoj provjeri prije Svjetskog prvenstva olimpijska je viceprvakinja Friedrich nanijela jedini ovogodišnji poraz (osam od devet je natjecanja pobijedila). Obje su preskočile 203 cm, ali Blanka iz drugog, a Njemica trećeg pokušaja: "Više od pobjede protiv Friedrich veseli me dobar skok. Bitno mi je što ja radim, kako Friedrich skače, kako se priprema, što govori, koliko nastupa, protiv koga i gdje, meni je posve nebitno".

Bitno je da "sam zdrava, 100 posto spremna i motivirana da dam svoj maksimum. Zbog toga ne žalim ni za Pekingom. Preskočila sam 205 cm na najvećem sportskom natjecanju, nije bilo dovoljno za zlato, ali sebi nemam što predbaciti. U sportu nema garancija, nikad ne znaš što donosi sljedeće natjecanje. Važno mi je samo da ja pružim što mogu".

A može puno: "Bolja sam nego ikad. Svaki nastup u 2009. bio je podrežen Svjetskom prvenstvu i sve je samo uvod u najvažnije ovogodišnje natjecanje. Trenirali smo izuzetno kvalitetno, sve što smo zamislili to smo i uradili, a posljednja dva tjedna u Splitu samo su završna glazura. Uz to sam se malo i odmorila, kupala, opustila i sigurna sam da još u 2009. nisam dala svoj maksimum".

Optimist je i Friedrich: "U najboljoj sam formi u životu i žarko želim pobijediti u finalu. Uzeti naslov u Berlinu najveća je nagrada njemačkom sportašu i spremna sam pokazati da sam najbolja".

Fokus je na Blanki i Friedrich, ali u finalu je još 10 visašica s tim da su samo Ruth Beitia (201 cm), Ana Čičerova (200 cm) i Antonietta Di Martino (200 cm) u 2009. preletjele dva metra. Bivša (2004.) olimpijska pobjednica Jelena Slesarenko u karijeri je skakala i 206 cm, ali ove godine nema više od 196, preko dva metra su išle i Amy Acuff i Chaunte Howard (obje 201 cm), ali ni Amerikanke ove godine nemaju više od 195 i 198.

Čičerova je dark horse, samozatajna svjetska viceprvakinja sposobna je uplesti se u borbu za najviši plasman. Di Martino koja je i sama u Osaki osvojila srebro ambicije je najavila u Rimu (pobijedila Blanku i osvojila Golden Galu), a europska dvoranska viceprvakinja Beitia "puca" od želje da favoritkinjama pomuti računicu: "Ne razumijem zbog čega se samo piše o Blanki i Ariane, ponekad izgleda kao da mi ostale ne postojimo. Zbog drugih me nije briga, ali znam koliko ja vrijedim i spremna sam to pokazati", izjavila je Španjolka.

Posljednje vijesti iz Blankinog stožera kažu da je svjetska prvakinja jučerašnji dan provela ujutro u laganom razgibavanju, kratkoj šetnji Berlinom i kupnjom pokoje "krpice", ručku, odmoru, tonizirajućem treningu i što je bitno: "Glava me nimalo ne boli. Šavova kao i da nema i spremna sam večeras braniti naslov".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!