Košarka

I Francuzi kaznili hrvatske oscilacije

Bernard Jurišić • nedjelja, 13.09.2009.
I Francuzi kaznili hrvatske oscilacije
Foto: EPA

Sjajni Marko Popović nije mogao sam spriječiti novi poraz hrvatske košarkaške reprezentacije u Poljskoj. Francuzi su se priključili listi reprezentacija koje su kaznile naše velike oscilacije tijekom 40 minuta i pobijedili nas 79:87...

Neuvjerljivi Hrvati i neporaženi Francuzi iz različitih su perspektiva igrali utakmicu u kojoj nisu previše gubili, niti dobivali. Bez obzira na ishod našeg međusobnog susreta, i Francuzi i mi u utorak morali bismo pobijediti kako bismo ostvarili svoje ciljeve. Francuzi prvo mjesto, a mi plasman u četvrtfinale. Ipak, izgubiti danas nije nitko želio.

Banić je odlično otvorio utakmicu s naše strane, a od samog početka bilo je jasno da je izbornik Repeša odlučio prekršajima zaustaviti brzu tranziciju tjelesno dominantnih Francuza i što više ih slati na liniju slobodnih bacanja. Francuzi su držali minimalnu prednost do kraja prve četvrtine, kad je Popović tricom donio našu prednost od 21:19.

"Pop" je nakon pogođene prve trice sjajno nastavio u drugoj četvrtini, koju je završio sa 16 ubačaja i samo jednim promašajem iz igre. U samo dvije minute napravili smo seriju od 11:1 i pobjegli na 29:20. Šut nas je služio i do poluvremena smo uspješno držali Francuze na distanci od minimalno četiri poena. Bilo je to najbolje hrvatsko prvo poluvrijeme u dosadašnjem dijelu Eurobasketa.

Nažalost, konstantu nismo uspjeli zadržati ni u ovom pokušaju. Nakon vrlo dobre prve dvije, slijedila je katastrofalna treća četvrtina u kojoj su Francuzi okrenuli rezultat i osigurali si pobjedu. Serijom 0:8 Francuzi su okrenuli na 48:51, izjednačili smo na 51:51 i to je bio naš zadnji priključak.

Nekoliko dvojbenih sudačkih odluka na našu štetu unervozilo je Prkačina, čiji su tanki živci još jednom koštali hrvatsku reprezentaciju bodova. Tony Parker namirisao je "krv", nizom pogodaka kreirao je seriju Francuza od 10:0 za 51:61, a na drugoj strani Planinić je bacao lopte "u bunar". Popović je vukao iz slobodnih bacanja, a kakvu smo četvrtinu odigrali najbolje oslikava podatak da smo od 10 poena u 10 minuta, njih 8 postigli iz slobodnih bacanja.

U posljednjoj četvrtini Francuzi su otišli na najviših 58:70 u 33. minuti, a Popović nas opet vraća na 65:70. Četiri minute prije kraja promašili smo napad pri rezultatu 69:73, a Batum na drugoj strani stavlja točku na i odvevši Francuze na 69:78.

Francuzi su tako i nakon pete utakmice ostali neporaženi, a Hrvatsku u utorak protiv Njemačke očekuje majstorica za prolazak u četvrtfinale. Koliko god stvari izgledale ružno, još uvijek plasman među najboljih osam držimo u svojim rukama.

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Sjeverna Makedonija86:75Njemačka
Grčka65:68Rusija
Hrvatska79:87Francuska
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!