Dodatne kvalifikacije za SP 2010., 18.11.2009, 21:00 h
Francuska
Francuska 1:1 Irska
Irska

Video: Irci će zauvijek pamtiti Pariz

Borna Rupnik • srijeda, 18.11.2009.
Video: Irci će zauvijek pamtiti Pariz
Foto: EPA

Irska je odličnom predstavom u uzvratu nadoknadila zaostatak iz prve utakmice, no sijaset promašenih šansi i velika, teško objašnjiva nepravda, koštali su ih puta na Svjetsko prvenstvo. Francuska je izjednačila u produžetku nakon Henryjevog igranja rukom i poslala nesretne Irce kući...

Irci su poslije tijesnog poraza u Dublinu obećali na pariški Saint-Denis istrčati s jednakim žarom. I nisu iznevjerili svoje navijače - od prve su minute preuzeli konce igre u svoje ruke (ta se konstatacija naposljetku pokazala vrlo ironičnom), a Francuzi kao nisu vjerovali što ih je snašlo. Od ranog vodstva Irsku su dijelili tek neprecizni centaršutevi, a jedini ozbiljniji pokušaj domaćina viđen je u desetoj minuti, kada su Gourcuff i Gignac poveli protunapad, ali je ispred Henryja na vrijeme intervenirao St. Ledger.

Sredinom poluvremena odličnu je priliku propustio Lawrence, koji možda trebao biti malo sebičniji, a samo dvije minute poslije prisebni Lloris zaustavlja kapetana Keanea.

32. minuta donijela je hrabrim Ircima zasluženo slavlje. Akciju Duffa i Kilbanea nakon povratne je lopte uspješno okončao Keane, postigavši 41. pogodak za svoju zemlju. Tek su se tada Domenechovi izabranici malo trgnuli. Sagna je probio desnu stranu, a Anelkin udarac Given skreće u korner.

No, Trapattonijev sastav nije stao. Tik prije odmora zaprijetio je Whelan topovskim udarcem s više od 20 metara, ali je Evra u zadnji čas ispružio nogu i sačuvao svoja vrata. Tako se u nastavak dvoboja ušlo s ukupno poravnatim rezultatom (1:1).

Drugo je poluvrijeme počelo isto kao i prvo - irskim napadima. Lawrence je u 49. minuti izveo slobodan udarac, O'Shea je primirio loptu i imao vremena pitati Llorisa kako želi primiti drugi, vjerojatno odlučujući gol, ali je potom opalio visoko preko prečke. Identično je pitanje Llorisu zatim postavio Duff, ali francuski čuvar mreže ovoga puta brani. Ubrzo je i Henry s druge strane terena uspio promašiti odličnu priliku.

Francuska je tek u posljednjih dvadesetak minuta uspjela pritisnuti Irce, a oni su se požrtvovno branili, dok se Keane u 73. minuti ponovno našao sam pred Llorisom, no napravio je potez previše. Francusko gospodarenje terenom nije urodilo konkretnim plodom te se nakon 90 minuta moralo ući u produžetke.

Tada se počeo osjećati umor i domaći su nogometaši uzeli ponuđeno na rijetko viđen način. U 103. minuti Henry je rukom uposlio Gallasa, sudac na iznenađenje svih pristunih ne reagira, a Arsenalov branič ne griješi iz peterca i šalje Francusku na jug Afrike.

Očajničke duge irske lopte pohvatali su Lloris i ostatak francuske obrane, a Trapattonijevim trupama preostaje samo žaliti za propuštenim prilikama i velikom sportskom nepravdom. S obzirom na važnost pogotka, Henry je postao opasna konkurencija Maradoni.

Francuska: Lloris - Sagna, Escude (od 9' Squillaci), Gallas, Evra - A. Diarra, L. Diarra - Henry, Gourcuff (od 88' Malouda), Gignac (od 57' Govou) - Anelka

Republika Irska: Given - Kilbane, St. Ledger, Dunne, O'Shea (od 67' McShane) - Whelan (od 63' Gibson), Lawrence (od 107' McGeady), Andrews, Duff - Doyle, Keane

Dodatne kvalifikacije za SP 2010.

18.11.2009.
Francuska1:1 *Irska
Bosna i Hercegovina0:1Portugal
Slovenija1:0Rusija
Ukrajina0:1Grčka
14.11.2009.
Portugal1:0Bosna i Hercegovina
Irska0:1Francuska
Grčka0:0Ukrajina
Rusija2:1Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2010.Video
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bajer19.11.2009. u 12:28
    Jest ruka. ali irci su trebali nastaviti igrati kada su vidjeli ruku, a ne ukopati se u mjestu kada su to vidjeli. tada bi možda i spriječili taj gol. Nema tu ništa čudno. Nije francuska belize ili sudan. Veći i jači uvijek pobjeđuju ne birajući sredstva, a kasnije pišu povijest. Kad si manji i... [više na forumu]
    bajer
  • Obrisan korisnik19.11.2009. u 08:26
    Forsiraj FRA-ENG-DEU-SPA-NL-ITA-POR a sitne ribe da bi dalje osle treba cudo da se desi ,kako? pa tako protiv malih su svi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2009. u 03:04
    Sve je napravljeno kako se ne bi slučajno dogodilo da neka od tzv. velikih reprezentacija ne ispadne prije prvenstva.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj19.11.2009. u 02:28
    baš me zanima hoće li henryja kaznit ko našeg dudua za ovo.. think not. vrhunska sramota..
    Mihalj
  • Obrisan korisnik19.11.2009. u 01:35
    Thieverry Handry
    Obrisan korisnik