Nogomet

Jedan cilj, dva kandidata

Ivana Jurica • srijeda, 09.12.2009.
Jedan cilj, dva kandidata
Foto: Martina Japundžić

Treći put u 15 dana nogometaši Šibenika i Osijeka odmjerit će snage. Svi su dosadašnji dvoboji na svoj način bili važni, ali ovaj posljednji na Šubićevcu zapravo je najvažniji od svih. Riječ je o susretu koji će odrediti polufinalista hrvatskog Kupa, a to je cilj koji žele ostvariti i jedni i drugi. A susret protiv Osječana trebao bi biti i posljednji nastup Ermina Zeca u dresu Šibenika.

Tek drugi put otkako je hrvatske nogometne lige Šibenčani imaju mogućnost izboriti nastup u polufinalu Kup natjecanja. 1993. godine u dva ih je susreta porazio Zadar. Je li, 16 godina kasnije, došlo vrijeme da Modri naprave korak više i dođu još bliže Rabuzinovu suncu, među četiri najbolje momčadi. Velika je to šibenska želja, ali svjesni su na Šubićevcu da to ostvariti protiv kvalitetnog sastava kao što je Osijek neće biti nimalo jednostavno.

Iako su prije samo četiri dana poraženi u Gradskom vrtu s 3:0 od istog protivnika Modri upravo u tome porazu vide i još jedan dodatan motiv, da gostima dokažu da taj rezultat zapravo i nije realan odnos snaga. Zna se s kakvim su sastavom Šibenčani igrali u tom posljednjem kolu jesenskog dijela sezone, a u uzvratu Kupa bit će znatno jači.

Iz prvog su susreta donijeli i dobar rezultat, ali ne zavarava se trener Branko Karačić da će utakmica biti lagana. Očekuje tešku utakmicu, bez puno prilika, a nudi i recept za kojeg očekuje da će ga njegova momčad i primijeniti na terenu: "Mi moramo biti vrlo pametni, mudri, nevjerojatno rastrčani i borbeni, ne smijemo napraviti nikakvu glupost. Moramo ići s namjerom da postignemo zgoditak, ne smijemo se samo opredijeliti na čuvanje svoga gola jer to bi moglo biti pogubno za nas. Utakmica se igra 90 minuta, jer kao što smo i mi postigli gol na kraju prve utakmice što nam je donijelo malu prednost, znamo da jedan loš potez može odnijeti na krivu stranu sve dobro što se napravi. Moramo biti potpuno koncentrirani u svakom detalju, i u obrani, organizaciji igre i napadu."

"Dečki su napravili veliku stvar ove jeseni, nemamo pravo ne vjerovati, bez obzira na kvalitete Osijeka, da nećemo uzeti sve u sutrašnjoj utakmici koju smo si omogućili prvom utakmicom u Gradskom vrtu. Mislim da ovu šansu nećemo propustiti i nadam se da će dečki odigrati na vrhunskom nivou", uvjeren je šibenski trener.

Za razliku od prvenstvenog susreta u sastav se vraćaju Mehmed Alispahić i Ivan Medvid. Nastup Ermina Zeca i dalje je neizvjestan, ali navijači se nadaju da će brzonogi Bugojanac unatoč problemima sa zadnjom ložom stisnuti zube i u posljednjem susretu u šibenskom dresu sudjelovati u povijesnom klupskom uspjehu. Izostat će i Fuštar, ali i od ranije ozlijeđeni Bloudek i Makarin.

Po prvi put sa Šubićevca su izrazili i bojazan od suđenja. Hrvatski internacionalan Ivan Bebek dijelit će pravdu, a njegovi pomoćnici bit će iz Vinkovaca, odnosno Vukovara. I to je činjenica koja Šibenčanima posebno smeta, a još i više kad se zna da Bebeku neće asistirati njegovi standardni pomoćnici, Petrović i Šetka, s kojima sudi i međunarodne utakmice.

Ohrabreni prvenstvenom pobjedom od 3:0 dva dana prije susreta u Vodice su doputovali Osječani. Prvi cilj su ostvarili, pobjedom pred domaćim navijačima zaključili su jesenski dio sezone, a drugi je cilj plasman u polufinale Kupa. Iako je prvi susret završio bez pobjednika, momčad iz Gradskog vrta vjeruje da na Šubićevcu može do slavlja.

"Sve što smo učinili ove jeseni definitivno zaslužuje samo superlative. Reći ću to ovako, za prvenstveni učinak momčad je zaslužila čistu peticu, a ako uspijemo proći u polufinale Kupa onda ćemo toj petici dati prefiks – plus", kaže u izjavi za Glas Slavonije Tomislav Steinbrückner, trener osječkih nogometaša.

Osječani golove postižu gotovo na svim gostovanjima, pa vjeruju da isto mogu ostvariti i na Šubićevcu: "Ove jeseni na samo dva gostovanja nismo postigli pogotke i to protiv naših najjačih klubova, Dinama i Hajduka. Zabili smo na gostovanju i Cibaliji čija je obrana najčvršća u HNL-u. Uostalom, ljetos smo na Šubićevcu dvaput tresli mrežu, pa sam siguran kako smo to sposobni ponoviti i sutra. Iako nam rezultat iz prvog susreta ne ide na ruku, mislim da nas se nikako ne smije otpisivati", tvrdi Steinbrückner.

Za razliku od domaćeg kolege, trener gostiju nema problema oko sastava. Od prve će minute najvjerojatnije na teren poslati isti jedanaestoricu koja je zaigrala i u prošlom prvenstvenom susretu sa Šibenčanima.

Kup, uzvratni susret četvrtfinala, Šibenik – Osijek, 16 h:

Mogući sastavi:

Šibenik: Blažević – Jurčević, Vidić, Budiša, Medvid – Husmani, Bačelić-Grgić, Ademi, Alispahić – Božić, Zec.

Osijek: Kardum – Ibriks, Pranjić, Vida, Đikić – Todorčev, Jugović, Šorša, Knežević – Miličević, Barišić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!