Košarka

Zadrani teškom mukom u Brodu

Branimir Korać • subota, 27.03.2010.
Zadrani teškom mukom u Brodu
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Zadra puno teže od očekivanja upisali su pobjedu u drugom kolu Lige za prvaka na gostovanju u Slavonskom Brodu. Protiv domaće Svjetlosti nisu bili sigurni do posljednjih sekundi, no ipak su uspjeli slaviti 81:77...

Očekivala se puno lakša pobjeda Zadra kod Svjetlosti u Slavonskom Brodu. Razlika u kvaliteti je velika, međutim Brođani su odigrali borbenu utakmicu i držali su Zadrane u neizvjesnosti do posljednjih sekundi. Jedno ubačeno slobodno bacanje Ćosića u završnici ili trica u posljednjem napadu i tko zna što bi na kraju bilo. Ovako se Zadar provukao i stigao do tijesne pobjede 81:77.

Brođani su neočekivano dobro otvorili utakmicu, brzo su stigli do devet poena prednosti i poveli s 15:6. Zadar je brzopotezno odgovorio iskoristivši neke pogreške u domaćem napadu te je tricom Stipčevića u sedmoj minuti stigao na malih 15:13.

Vezane vijesti

Tada se budi mladi Matej Karlović koji počinje stvarati dosta problema gostima i ponovno odvodi Svjetlost na poveću prednost. U samoj završnici četvrtine Zadar ipak preko Morovića i Boise smanjuje na 26:23.

U drugoj četvrtini bez većih promjena. Zadar nije uspio preuzeti kontrolu nad rezultatom, Brođani su se i dalje sjajno držali i čuvali vodstvo. Na poluvrijeme se otišlo s 44:41 za Svjetlost, a Karlović s 13 poena i Spahija s 11 poena i šest skokova bili su kobni po Zadrane.

Nakon odmora Zadrani su se malo "uozbiljili" i zaigrali puno bolje. Drugo poluvrijeme su otvorili serijom 12:0 i potpuno preuzeli kontrolu nad rezultatom. Tek na polovici druge četvrtine preko Pilepića Brođani su ubacili svoje prve poene u drugom poluvremenu, međutim Zadar je već bio pobjegao na dvoznamenkastu prednost.

Ipak do kraja treće četvrtine Brođani su uspjeli reducirati zaostatak i vratiti se u igri. Smanjili su na 59:55, dovoljno za nelagodu Zadranima koji su se zasigurno nadali puno lakšem poslu na ovom gostovanju.

Na ulasku u posljednju četvrtinu Brođani su smanjili na tri poena zaostatka te se mogli čak i više približiti, no Zadrane je na sigurnijem razmaku držao u tim trenucima dobar skok u napadu zahvaljujući kojem su spriječili Brođanima dva napada za eventualno poravnanje i unošenje još veće doze nervoze u gostujuće redove.

Većim dijelom posljednje četvrtine Zadar je čuvao prednost od pet do osam poena razlike da bi se Brođani uspjeli tri minute prije kraja dovući na minus četiri i imati napad za dodatno smanjenje zaostatka, međutim Ćosić je izgubio loptu i tu su priliku propustili.

Zadar to nije iskoristio, Perić je promašio još jednu tricu da bi Ćosić na drugoj strani ubacio dva od tri slobodna bacanja za smanjenje na 75:73. Stipčević i Rančić nisu uspjeli povisiti zadarsku prednost i na ulasku u 39. minutu Ćosić je još jednom došao na liniju slobodnih bacanja s prilikom za poravnanje. Ubacio je samo jedno bacanje i smanjio na 75:74, dovoljno za neočekivano infarktnu završnicu. Kako bi Zadrani ipak mirnije živjeli u toj završnici pobrinuo se Marko Car ubacivši tricu ostavši sam nakon asistencije Tome Ružića.

Na drugoj strani Ćosić je ubacio tricu za smanjenje na 78:77, napravljen je brzi prekršaj nad Stipčevićem koji je imao mirnu ruku i Zadru donio prednost 80:77. Nakon minute odmora Ćosić je pokušao novom tricom vratiti utakmicu u potpuni egal, nije bio precizan i Zadar je otišao do pobjede.

Pobjednika su predvodili Perić s 19 poena i sedam skokova, Stipčević s 19 poena i pet asistencija te Plaisted s deset poena i deset skokova. Kod domaćina Fran Pilepić je ubacio 18 poena uz pet skokova, a Petar Ćosić je dodao 17 poena.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Cedevita100:64Vrijednosnice Osijek
Zabok66:84Cibona
Slavonski Brod77:81Zadar
Zagreb92:86Trogir
1Cibona 122+264
2Zadar 122+192
3Cedevita 113+205
4Zagreb 95+75
5Zabok 59-112
6Slavonski Brod 410-199
7Trogir 212-198
8Vrijednosnice Osijek 113-227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • domba5727.03.2010. u 21:58
    Svaka čast Brođanima na zalaganju i da pred kraj nije bilo navlačenja za Zadar možda bi i došlo do iznenađenja, Svjetlost šampion !
    domba57