Košarka

Ciboni pobjeda, Cedeviti razlika

Ivor Krapac • srijeda, 05.05.2010.
Ciboni pobjeda, Cedeviti razlika
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone ostvarili su primarni cilj u derbiju protiv Cedevite u 11. kolu Lige za prvaka. Momčad Velimira Perasovića uzela je pobjedu koja ih sada drži korak ispred današnjih suparnika, ali nisu došli do 15 ili više razlike što bi im donijelo još veću prednost pred Cedevitom...

Iako su pobijedili, Cibonini igrači i trener Velimir Perasović ne mogu biti baš sasvim zadovoljni ishodom dvoboja s Cedevitom s kojom bi se, kako sada stvari stoje, mogli sresti i u polufinalu doigravanja. Ogled u Draženovom domu završio je s 91:79, a s obzirom da su rano u posljednjoj četvrtini imali i velikih 75:51, činilo se da Cibosi mogu prestići i -15 iz prvog međusobnog susreta.

Prvi ispit bez Žižića

Utakmica u Draženovom domu poslužila je Cedeviti za test kako izgledaju bez Andrije Žižića, kojeg neće imati do kraja ovog dijela lige, a kada se i vrati za doigravanje, upitno je kako će to izgledati s obzirom da je slomio palac.

Vezane vijesti

Početak tog testa nije izgledao najbolje za goste iz Sutinskih vrela, Cibosi su dosta lako koristili premoć pod obručem, no čim je Aco Petrović u završnici prve četvrtine našao odgovor u zoni, stvari su krenule u boljem smjeru za goste.

Da se to dogodilo, Perasovićeva momčad bi u posljednja tri kola imala šansu zadržati drugo mjesto i s jednim porazom, a ovako će morati dobiti sve do kraja u lovu na prednost domaćeg parketa u polufinalu. Još ih čekaju gostovanje u Dardi, Zadar u Draženovom domu i Zagreb CO u Trnskom, dok su Cedeviti u susretima s Trogirom i Svjetlosti kod kuće i Zabokom u gostima izgledne sve tri pobjede.

Početkom utakmice Cibosi su u punoj mjeri koristili prednost Lukše Andrića u odmjeravanju s Ricardom Marshom pod obručem i razigranost Bojana Bogdanovića u napadu. Andrić i Bogdanović pobrinuli su da domaći u prvih deset minuta drže rezultat pod kontrolom, uz najveću prednost kod 20:13 u devetoj minuti.

No, potkraj prve dionice Cedevita se gotovo potpuno vratila u egal. Zaslužna je dosuđena osobna pogreška Marku Tomasu nad Marinom Baždarićem u obrambenoj akciji koju je Tomas vidio potpuno čistom, žestoko se pobunio, a Srđan Dožai nije previše oklijevao dodijeliti mu tehničku zbog koje je, s obzirom da mu je to bio već četvrti prekršaj, odmah povučen na klupu. Baždarić je iskoristio po dva slobodna bacanja za osobnu i tehničku i smanjio na 20:17, a isti rezultat ostao je do prvog dvominutnog predaha.

Na otvaranju druge četvrtine je praktički svu odgovornost u napadu za Cibose preuzeo Jamont Gordon, koji je serijom prodora vukao Perasovićevu momčad do najviših 35:23 u 16. minuti. Ipak, gosti su brzo pronašli odgovor. Marsh, Kovačević, Anderson, Rudež i Baždarić pobrinuli su se za seriju od 13:2 s kojom su smanjili na samo 37:36 u posljednjoj minuti prvog poluvremena, a pritom ih nije poremetila ni sjajna Gordonova blokada na Andersonu i asistencija Bogdanoviću u kontri za zakucavanje za Ciboninih 37:32.

Nakon prvih 20 minuta bilo je 38:36 za Cibonu, a u trećoj četvrtini utakmica je praktički prelomljena. Cedevita se držala do 24. minute, s pet poena Opačka u kratkom razdoblju dvaput poravnavala rezultat, no serija domaćih od 7:0 zaključena s dva Radoševićeva zakucavanja u tranziciji bila je prvi korak prema osiguranju pobjede, uz odlazak do 53:46 sredinom treće dionice.

U nastavku je Cedevitu u još veće nevolje uvalio Jermaine Anderson, s tri izgubljene lopte u kratkom razdoblju, dvije sasvim neshvatljive u izvođenju lopte pod košem, što je Cibona kaznila tricama Tomasa i Gordona i polovičnim učinkom Radoševića s crte slobodnih nakon što je fauliran u kontri, sveukupno dovoljno za povećanje na 62:48 u 26. minuti.

Pogledajte semafor - ne radi

Već dugo u Ciboninoj dvorani nije zakazao semafor, no nakon 30-ak sekundi ove utakmice dogodilo se i to, srećom, samo nakratko. Iznad jednog od dva koša se nekoliko minuta nije moglo vidjeti vrijeme za napad, da je ostalo tako, pitanje je kako bi se igralo, ali problem je brzo otklonjen.

Za kraj treće i početak završne četvrtine, Cibosi su dodali seriju od 9:0 za velikih +24, što je već nagoviještavalo i veću pobjedu u odnosu na poraz s 89:74 u Sutinskim vrelima u četvrtom kolu. Jedino loše što se Perasovićevoj momčadi u cijelom tom razdoblju dogodilo bila je peta osobna Marka Tomasa, koji je morao na klupu četiri minute do kraja treće dionice.

No, ponajviše zahvaljujući dalekometnim šutevima Baždarića i Krasića, Cedevita je čak vratila nadu da će izbjeći poraz. Kada je Baždarić nešto više od dvije minute do kraja zabio tricu za 82:77, bilo je moguće baš sve, no trica Bogdanovića i šest uzastopnih poena Gordona za povećanje na 91:77 samo osam sekundi do kraja riješili su jedno od dva pitanja.

Na kraju, nakon što je Baždarić s dva pogođena slobodna smanjio na 91:79, Cibosi su u posljednjem napadu mogli do +15, no Bogdanovićeva trica s centra nije ušla i priča je završila s +12 za domaće.

Gordon je vodio Cibose s 31 poenom i šest skokova, dok je Bogdanović ubilježio 27 poena. Najbolji u gostujućim redovima bio je Baždarić (25 poena, sedam skokova), a Krasić se priključio sa 17 poena.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Zabok84:97Zagreb
Trogir80:89Slavonski Brod
Cibona91:79Cedevita
Zadar80:52Vrijednosnice Osijek
1Cibona 122+264
2Zadar 122+192
3Cedevita 113+205
4Zagreb 95+75
5Zabok 59-112
6Slavonski Brod 410-199
7Trogir 212-198
8Vrijednosnice Osijek 113-227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6905.05.2010. u 22:50
    da da, odlične blokade gordona, fenomenalan lik.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik05.05.2010. u 22:01
    ...Zaboravio si reći nekih 6,7 blokada Cibone od čega dvije strašne Gordonove
    Obrisan korisnik
  • Gomez6905.05.2010. u 21:09
    tko nije bio veceras u draženovom domu mora žaliti, jer je tekma bila super, jedno 10-ak zakucavanja, lude akcije, dobre trice, svega je bilo!
    Gomez69