Nogomet

Dinamo na bedem, Hajduk na svoje probleme

subota, 30.10.2010.
Dinamo na bedem, Hajduk na svoje probleme
Foto: Davor Sajko

Dinamo će ove subote na nedaleko gostovanje kod čvrstog Intera, a Hajduku u danoj situaciji ni dolazak Dragovoljaca nije sasvim jednostavan zadatak...

Interov prvenstveni niz bez poraza sada se protegnuo na velikih sedam utakmica, ali danas će vjerojatno biti na dosad najvećem iskušenju. Na Športsko-rekreacijski centar u Zaprešiću dolazi prvak Dinamo, i sam u pozitivnoj seriji kojom se održava na vrhu prvenstvenog poretka.

Vezane vijesti

Zbog "programiranog" poraza, kako ga je nazvao Vahid Halilhodžić, od Cibalije u Kupu u predgrađu sigurno nitko neće plakati, cilj je izboriti se za nastavak natjecanja među prvoligašima. Protiv Vinkovčana odmaran je dio standardnih igrača zbog napornog ritma, ali i kako bi se eventualno iznenadili Modri.

Recept za iznenađenje je poznat, povlačenje na svoju polovicu i vrebanje kontre koja u posljednje vrijeme dobro funkcionira u momčadi Ilije Lončarevića. Disciplina, pak, i nije bila razlog za veselje u Interu, gotovo u svakom kolu netko biva isključen. Tako će utakmicu protiv Zagrepčana propustiti Stjepan Babić, koji je naknadno kažnjen, te Ivan Herceg, koji mora odraditi crveni karton iz Splita.

Nedostaju: Babić, Herceg (kartoni)

Dinamo ide u Zaprešić s ciljem produženja svog pozitivnog prvenstvenog niza i okončanja onog domaćeg. Tradicija je svakako na zagrebačkoj strani, u predgrađu nisu poraženi još od kolovoza 2004. Međutim, ovaj put bi mogli imati jako težak posao budući da su domaći posebno nabrušeni uzeti plijen prvaku.

U prošlom kolu Modri su pobjegli Hajduku na četiri boda i tu bi razliku svakako željeli zadržati. Utamica će biti i prilika za testiranje snaga prije gostovanja u Bruggeu. Tako će se u momčadi vjerojatno naći i oni koji su pauzirali u Kupu te protiv Šibenika. To se prije odnosi na poziciju lijevog krila jer Sylvestr nema pravo nastupa u Europi.

Očekuje se da Halilhodžić u prvu postavu vrati Rukavinu koji bi trebao predvoditi napad u Belgiji, a i ostali koji dobiju priliku htjet će se dokazati pred europski ispit. Za utakmicu, osim ranije ozlijeđenih, upitan je Etto, koji se žalio na koljeno.

Nedostaju: Lončarić, Slepička (ozljede)

Tri poraza u tjedan dana poljuljala su Hajdukov brod i natjerali upravu na promjenu na klupi. Dok se čeka dugoročnije rješenje, Joško Španjić po drugi će put "premostiti" vrijeme između trenera koji je otišao i onog koji će doći.

Nije tajna da je igra "bilih" u krizi, da već tjednima ne izgledaju dobro, a sad se konačno i rezultat okrenuo protiv njih. Reklo bi se - pravo vrijeme za jednu laganiju utakmicu. A gdje ćete lakše od domaćeg ispita protiv posljednjeplasirane momčadi prvenstva. No, u srijedu im je pretposljednja momčad zadala velike glavobolje i izbacila ih iz kupa, pa ni dolazak Hrvatskog dragovoljca u Poljud Hajdukovcima ne predstavlja radostan doživljaj.

Španjić će protiv "crnih" imati na raspolaganju sve ono što je imao i "Špaco". Pitanje je hoće li Španjić znati probuditi uspavanu agresiju kojom je tijekom ljeta i rane jeseni plijenila Hajdukova momčad. Žele li iti malo mira prije Zenita, Hrvatski dragovoljac u subotu mora pasti. I to uvjerljivo, ako ne rezultatski - onda barem igrom.

Nedostaju: Andrić, M.Buljat (ozljeda), Ah.Sharbini (bolest)

Za posljednje plasiranu momčad prvenstva gostovanje na Poljudu spada u jednu od onih lakših utakmica u kojima se i ne očekuje ništa više od časnog poraza pa igrači Dragovoljca napokon mogu odigrati utakmicu bez pritiska i imperativa rezultata.

Na klupi HD-a nalazi se splitska igračka legenda, Ivan Pudar, a svaki povratak na Poljud budi emocije i ima za njega posebno značenje. Međutim, Pudar i njegovi igrači ne misle unaprijed pristati na poraz: ''Svi očekuju da će se Hajduk iskaliti na nama, ali mi se nemamo čega bojati. Rezultat na početku svake utakmice je 0:0, a ako na kraju Hajduk bude bolji, mi ćemo im čestitati. Moji igrači rasterećeni dolaze u Split, a većini je ovo prvi nastup na Poljudu tako da momci nemaju što izgubiti.''

Pudar će napraviti određene promjene u odnosu na ekipu koja ga je razočarala protiv Zadra, a najavio je i jednu elastičnu formaciju preko koje će tražiti priliku iz protunapada. Teško se može očekivati da Hajduk, u samo nekoliko dana, dva puta kiksa protiv dvije najslabije ekipe prvenstva, međutim, svoju kvalitetu ipak će trebati dokazati na terenu, a Dragovoljci se sigurno neće predati bez borbe.

Nedostaju: nitko

Tmurni oblaci iznad Gradskog vrta napokon se razilaze. Nakon "petarde" na Kantridi, Osječani su uspješno apsolvirali i nastup u Kupu protiv Šibenčana, a sada ih očekuje novo iskušenje na domaćem terenu - Gradski vrt ugostit će Varaždince. Za bijelo-plave sve osim pobjede značilo bi korak unazad pa će se postaviti izuzetno ofenzivno kako bi zacrtano i ostvarili.

Osječane je skupo stajao prolazak u četvrtfinale Kupa jer su ostali bez nekoliko važnih igrača. Tijekom susreta sa Šibenčanima ozlijedili su se kapetan Smoje, Lukačević i Jugović. Smoji je stradao gležanj, Lukačevića su dobro "istukli" obrambeni igrači Šibenika, a Jugović je završio s longetom na ruci nakon što mu je protivnički igrač stao na prste. Susret s Varaždincima propustit će i Hrvoje Kurtović koji će pauzirati zbog "žutice".

Umjesto Jugovića istrčat će oporavljeni Vidaković, a Kurtovićevu poziciju pokrit će Pušić. Gotovo sigurno u prvoj postavi igrat će Zoran Kvržić koji je u Gradski vrt stigao kao prinova, a svojim dosadašnjim igrama profilirao se u istinsko pojačanje.

Nedostaju: Smoje, Lukačević, Jugović (ozljeda), Kurtović (kartoni)

Varaždinci u Osijek putuju svjesni da je njihov domaćin u odličnom raspoloženju. "Trenutna dobra forma Osijeka ne smije nas plašiti nego motivirati. Ta momčad nema kontinuitet dobrih igara poput nas, k tome, naši su igrači tehnički i taktički bolji", kazao je trener Samir Toplak.

Najvažniji taktički zadatak kojeg će Toplakovi igrači dobiti bit će pripaziti na špice Osijeka: "Nikšić i Miličević se odlično dopunjuju i morat ćemo ih zatvoriti. Vezni red Osijeka se međutim ne može nositi s našim veznim redom i ukoliko se nametnemo u sredini možemo pobijediti." S time se složio i branič Dino Škvorc, koji je u ime svlačionice kazao: "Idemo čvrsto i agresivno, pobjeda ne bi trebala biti upitna. Apsolutno si možemo dopustiti optimizam."

Ono što je za mladu varaždinsku ekipu međutim najvažnije jest da u Osijek putuje bez ikakvog imperativa, a Toplak naglašava kako Varaždinci kane odigrati ležerno, ne planiraju se zatvarati i igrati na bod: "Idemo po pobjedu."

Nedostaju: Glavina, Tkalčić, Musli (ozljeda), Punčec (kartoni)

Nakon što su u prošlom domaćem susretu pobijedili Split, Šibenčani žele nastaviti pobjeđivati na domaćem terenu. Protivnik je ovoga puta Rijeka, a momčad Vjekoslava Lokice želi novom pobjedom u potpunosti uhvatiti priključak s momčadima koje su trenutno bolje plasirane na tablici.

Napadač Niko Tokić nada se da bi i u ovom susretu mogao tresti mrežu suparničke momčadi: “Oni su čvrsta, tehnički jako dobra momčad. Na početku su pobjeđivali, sad su imali krizu. Bez borbe, požrtvovnosti, htijenja, ne možemo tražiti sva tri boda. Mi ćemo dati sve od sebe, trudit ćemo se, jer mislim da bi se s ta tri boda priključili sredini tablice što bi nam dalo bolju poziciju, a i lakše bismo išli u Varaždin.“

Trener Šibenčana još uvijek dvoji i oko sastava koji će suprotstaviti prvoligašu s Kantride. Ne bi bilo iznenađenje da na zadnjem veznom, uz Govića, kao i na Maksimiru, zaigra Jurčević. Najavio je Lokica i mogućnost da se tijekom utakmice promijeni i dosadašnji sustav igre 4-2-3-1.

Nedostaju: nitko

Iza Rijeke je turbulentan tjedan, možda je bolje reći i više tjedana. Naime, već mjesecima igrači kluba s Kantride nisu dobili plaće, a situacija se dodatno zakomplicirala rekordnim porazom od Osijeka u prošlom kolu. Slijedi neugodno gostovanje u Šibeniku gdje Rijeka ima cilj ostati neporažena.

”Svi znamo da je Šibenik kao domaćin neugodan protivnik što se nas tiče, no mi to moramo promjeniti. Njihova agresivnost na domaćem terenu te izuzetna opasnost u prekidima daju do znanja da će utakmica biti zahtjevna stoga ih moramo što više udaljiti od našega gola”, najavio je susret trener Rijeke Nenad Gračan.

Nakon odličnog starta Riječana, uslijedilo je bolno otriježnjenje, a sada se na Kantridi svi nadaju da je vrijeme za novi pozitivni niz koji bi Rijeku približio željenom trećem mjestu. Prva prilika za to je susret u Šibeniku gdje bi se pozitivnom rezultatom vratilo i potrebno samopouzdanje momčadi s Kantride.

Nedostaju: Čaval, Vukman (ozljede)

Prošlotjedna pobjeda u Karlovcu vratila je boju u lice nogometašima Lokomotive koji tako u subotu imaju priliku napraviti još jedan važan korak u ovom prvenstvu - eventualna pobjeda protiv Slaven Belupa izvukla bi ih iz zone ispadanja, a štoviše, upravo bi Koprivničane ostavili mjesto iza sebe.

Ljupko Petrović tako je s leđa skinuo teren prve pobjede na klupi Lokomotive, a dobra vijest prije dvoboja sa Slaven Belupom mu je i ta da suspendiranih igrača nema. Morat će, međutim, popuniti sada već pomalo uobičajene praznine nastale ozljedama.

Protiv Karlovca svoju su vrijednost u ovoj mladoj ekipi još jednom dokazali oni najiskusniji, Željko Sopić i Nino Bule, te se od njih ponovno očekuje da povuku kada će to biti najpotrebnije, a budu li ih njihovi suigrači pratili, tri boda nipošto nisu nemoguća misija, bez obzira na kvalitetan sastav s druge strane terena.

Nedostaju: Bagarić, Antolić, Havojić (ozljede)

Nogometaši Mile Petkovića u Zagreb dolaze nakon gubitka prvenstvenih bodova od Pjesnika iz Kranjčevićeve, ali i uspješno odrađenog popravnog ispita protiv Suhopolja u Kupu. S druge strane, igrači Lokomotiva imali su stoga više mogućnosti za odmor te Petković mora pripaziti i na tjelesnu spremu postave koja će istrčati na teren.

U njoj sigurno neće biti napadača Aljoše Vojnovića, koji mora odraditi kaznu zbog skupljenih kartona, a najavljeno je da će Slavenov strateg na teren poslati iste igrače koji su odradili svoju zadaću u srijedu, uz zamjenu za spomenutog Vojnovića.

Hoće li pritom Bagarić i Poredski ponovno pronaći put do protivničke mreže, ostaje za vidjeti, ali nad Koprivnicom se zasigurno nadvio imperativ dobrog rezultata. Već sedmi poraz u prvenstvu ozbiljno bi "nagrizao" temelje Slaven Belupa, koji je na početku prvenstva razmišljao o Europi, a sada vodi bitku za ostanak u ligi.

Nedostaju: Vojnović (kartoni)

Nakon prošlotjedne pobjede nad HD-om, koja je bitnija zbog podizanja samopouzdanja nego zbog bitnijeg pomaka na tablici, zadarski nogometaši u nešto boljoj atmosferi dočekuju momčad Splita. No, još uvijek pred njima stoji imperativ pobjede jer prikupljena bodovna zaliha je daleko manja od očekivane, a kako bi je povećali moraju prije svega pobjeđivati kod kuće.

Ipak, dobro raspoloženje ovaj tjedan je treneru Zebiću remetilo kišno i hladno vrijeme koje im je zbog malog broja kvalitetnih terena u Zadru i okolici bitno otežavalo pripreme za ovu vrlo važnu utakmicu. Osim toga, brige mu je zadavalo i osmišljavanje prve jedanaestorice bez najboljeg strijelca Ivana Santinija koji je prikupio jedan žuti karton previše.

Izostanak navedenog igrača nameće postavljanje još uvijek nedovoljno spremnog Terkeša u vrh napada, a u ekipu bi se trebao vratiti i Josip Bilaver. Osim Santinija ovu utakmicu bi mogli preskočiti još neki nedovoljno spremni igrači.

Nedostaju: Santini (kartoni), F. Bilaver, Gospić (nespremni)

Mala kriza uzdrmala je redove drugog splitskog prvoligaša, no vremena za plakanje nad prolivenim mlijekom nema. Pred igračima Ivana Katalinića je teško gostovanje na zadarskim Stanovima. U prethodna dva dalmatinska okršaja osvojili su samo bod i to onaj protiv Hajduka, a Kate ističe da je najvažnije ostati neporažen.

Zbog žutih kartona u sastavu Splita neće biti napadača Bojana Golubovića i Romana Obilinovića i to bi moglo stvoriti određene probleme pri određivanju momčadi koja će istrčati na teren. "Oni koji će ih zamijeniti sigurno će dati sve od sebe", uvjeren je Katalinić, koji je pojasnio zbog čega ponekad neki igrači nisu niti na klupi.

"Mnogi ne znaju da u zapisniku među 18 igrača moramo imati četvoricu koja su u klubu provela barem tri godine. Možda ponekad tako izgleda, ali nitko nije ispao iz momčadi." U kadru će se naći mladi Marko Tešija, ali i veteran Zvonimir Deranja, koji će po prvi put zaigrati u početnom sastavu.

Nedostaju: Golubović, Obilinović (kartoni)

Istra 1961 ugošćuje Karlovac nakon fantastičnog uspjeha u Kup utakmici na Poljudu. Gostujuće slavlje s Hajdukom, nakon produžetaka, bitno je pomoglo moralu na Verudi, ali ako protiv Karlovca ne dođe pozitivan rezultat sve će to biti uzalud. Situacija na ljestvici je već dramatična, a sve osim prve sezonske pobjede dodatno bi je pogoršalo.

Tijekom ovog tjedna dogodila se i jedna loša stvar. Iz kluba je definitivno otišao Ivan Herak, koji je obnašao funkciju izvršnog dopredsjednika. Herak je bio važan element u pregovaranjima s HNS-om te je bio ključan u lobiranju oko odluke da se Puljanima dopusti igranje na Verudi, dok se ne zgotovi stadion posvećen Aldu Drosini.

Na raspolaganju za utakmicu je pak Asim Šehić. Napadač koji može odlučiti utakmicu i donijeti svojima sva tri boda, vraća se u konkurenciju nakon kazne zbog crvenog kartona. Nedostajat će pak Armend Alimi i Goran Roce, zbog akumuliranih kartona.

Nedostaju: Alimi, Roce (kartoni)

Nakon poraza od Lokomotive u prvenstvu i Dinama u Kupu, Karlovac danas gostuje kod Istre 1961 koja je još u "transu" zbog pobjede nad Hajdukom u Kupu. Trener Igor Pamić istaknuo je da Istra nije loša momčad kako sugerira pogled na tablicu.

"Istra ima puno, puno bolju ekipu nego što pokazuje bodovno stanje i neće nam biti lako. Moramo ići hrabro i nadam se ponovno bodovima s gostovanja. Možda sam grub, ali u kakvom je Hajduk stanju, može ga svatko pobijediti. Mislim da je pobjeda Istre više plod slabe igre Hajduka, nego kvalitete koju je Istra prezentirala. Treba ima čestitati na pobjedi, ali ja ih se ne bojim", u svom je stilu rekao Paminjo.

Strateg Karlovca ponovno ne može računati na Lajtmana i taj momak stvarno nema sreće ove sezone. Nakon što se oporavio od ozljede, ponovno se ozlijedio na utakmici protiv Dinama. Još je uvijek upitan i nastup Pilipovića, ali u kadar se vraća Čejvanović, koji je imao jednu utakmicu kazne zbog isključenja u prošlom kolu.

Nedostaju: Lajtman (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Lokomotiva0:0Slaven Belupo
Istra 19611:0Karlovac 1919
Šibenik1:1Rijeka
Inter-Zaprešić0:3Dinamo
Zadar1:0Split
Osijek0:0Varaždin
Hajduk2:1Hrvatski dragovoljac
Zagreb0:2Cibalia
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Lokomotiva0:0Slaven Belupo
Istra 19611:0Karlovac 1919
Šibenik1:1Rijeka
Inter-Zaprešić0:3Dinamo
Zadar1:0Split
Osijek0:0Varaždin
Hajduk2:1Hrvatski dragovoljac
Zagreb0:2Cibalia
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123