Nogomet

Zagrebačko-splitski okršaj i u Splitu

subota, 19.03.2011.
Zagrebačko-splitski okršaj i u Splitu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U iščekivanju derbija Dinama i Hajduka igra se još pet utakmica hrvatskog prvenstva, uključujući još jedan zagrebačko-splitski okršaj...

Nakon dobre predstave, ali i poraza na Poljudu u gradskom derbiju sa "starijim bratom", nogometaši Splita u svom će Parku mladeži ugostit Zagreb u namjeri da se novom pobjedom zadrže na trećoj poziciji, koja vodi u Europsku ligu. Trener Ivan Katalinić upustio se u procjene na temu količine bodova koja će biti dovoljna za izlazak na euro-scenu.

"Smatram da će 48 bodova biti dovoljno, a to bi značilo pet pobjeda, točno onoliko utakmica koliko ih još igramo doma. Sve je u našim rukama. Protiv Zagreba očekujem ozbiljnost od svojih igrača jer nam je ovo jedna od najvažnijih utakmica na putu do cilja."

Split je u jesenskom dijelu sezone slavio u Kranjčevićevoj i vrijeme je da na svom travnjaku dokažu kako ta pobjeda nije bila slučajnost. "Crveni" su u dobroj situaciji za Europu, no još je dug put pred njima. Eventualna pobjeda protiv Zagreba samo je jedan u nizu koraka na tom putu.

Nedostaju: Grizelj, Radnić, Bučan (ozljede)

Nakon pozitivnog niza koje su Pjesnici upisali ovoga proljeća u 22. ih kolu čeka gostujući ispit protiv Splita. Prošlotjedna pobjeda lansirala je bijele u gornju polovicu HNL-a, a nove dimenzije koje je Luka Pavlović spomenuo protiv momčadi Ivana Katalinića bit će na pravom ispitu. U Kranjčevićevoj kažu - najboljem mogućem.

"Rezultati Splita nikako nisu proizvod slučajnost bez obzira što je riječ o novaku u Prvoj ligi. Čeka nas iskusan i uigran protivnik, momčad balansirana na svakoj poziciji. Bolji test za procjenu naših mogućnosti nismo mogli izabrati niti sami. I iako je Split favorit i mi računamo na adute koje posjedujemo", najavio je splitski susret strateg zagrebaša.

A u kadru 18-orice za današnji dvoboj nema požutjelog Rendulića, dok se izvan konkurencije nalaze i Jugović, Ivanković, Dedić te Novak. No zato će po prvi puta priliku za nastup imati Dinamovac na posudbi Carlos. U Split je krenuo i jedan od petorice priključenih juniora Dino Bevab.

Nedostaju: Rendulić (kartoni), Jugović, Ivanković, Dedić, Novak (ozljede)

Nakon dva gostujuća poraza, domaća pobjeda protiv Slaven Belupa Varaždincima je imperativ. Žele ne samo doći korak bliže ostvarenju zacrtanog cilja, ostanka u ligi, već i stvoriti mir u ekipi i podići samopouzdanje pred polufinalne utakmice Hrvatskog kupa.

Trener Samir Toplak za Slaven Belupo priprema nešto posebno, no nije želio odati čak ni sastav, kako mu se ideja ne bi izjalovila. Novog trenera Slaven Belupa varaždinski strateg izuzetno poštuje: "Roy Ferenčina uspio je dići Lokomotivu, vjerujem da će i igrače Slavena prodrmati. To je ekipa izuzetno kvalitetnih pojedinaca i ja im želim mnogo uspjeha, ali nakon subote."

Tome je Toplak dodao: "Vjerujem da će Slaven igrati oprezno da ne prime gol, jer se nakon toga koprivnički igrači ne znaju vratiti. Mi također moramo biti oprezni i strpljivi, a pogreške svesti na minimum."

Nedostaju: Zubak (ozljeda), Golubar (ozljeda)

Nakon razočaravajućeg rezultata u prošlom kolu i poraza od Rijeke na domaćem terenu nogometaše Slaven Belupa čeka gostovanje kod Varaždina. Nakon utakmice s Rijekom otkaz je dao sada već bivši trener Mile Petković, a umjesto njega je na klupu doveden bivši igrač Roy Ferenčina

Ferenčina je bio već na klupi Farmaceuta i to kao pomoćnik Elvisa Scorije prije četiri godine. Sada je sve u njegovim rukama i već je najavio promjene u igri i općenito pristupu igrača. Promjene su nužne, jer koprivnička momčad osim što je na vrlo slabom 11. mjestu je i vrlo blizu zone ispadanja.

Utakmica protiv Varaždina predstavlja i lokalni derbi zbog blizine gradova i možemo očekivati dobru i natjecateljsku utakmicu. Ferenčina je najavio neke promjene u momčadi, no nije precizirao o kojim promjenama se točno radi. Ipak, za Slaven će biti najvažnije da, iako je od dolaska novog trenera prošlo malo, neke makar i male promjene budu vidljive već protiv Varaždinaca.

Nedostaju: Jurakić, Poldrugač (ozljede)

Nakon duže rezultatske krize, Rijeci je kao naručena došla pobjeda u Koprivnici. Ako se uzme u obzir da nije lako svladati Slavena, sigurno je Riječanima vraćena vjera u vlastite sposobnosti. Zadovoljan je bio i trener Elvis Scoria jer su igrači uglavnom izvršili njegove zamisli. Također, stigla je i jedna od zaostalih plaća tako da je raspoloženje na Kantridi puno bolje. U 22. kolu Rijeci u goste dolazi Cibalia.

”Očekuje nas potpuno drukčija utakmica u odnosu na onu u Koprivnici koja nam je podigla samopouzdanje što je izuzetno bitno. Razinu trke smo također popravili, a sada moramo podignuti odlučnost, vjeru u sebe, da možemo proći jedan na jedan, biti opasniji po gol i s više igrača ulaziti u završnicu”, najavio je Scoria dvoboj s Vinkovčanima.

Pred Rijekom je vrlo važna utakmica jer bi eventualnom pobjedom preskočili Cibaliju i približili se samom vrhu ljestvice. Scoria je iskoristio priliku te pozvao navijače da im pomognu u subotu na Kantridi. Nedostaju: Zijler (ozljeda)

Samo jedan osvojeni bod u tri utakmice definitivno nije učinak kojem su se Vinkovčani nadali na startu proljetnog dijela prvenstva. Stanko Mršić i njegovi igrači odlučni su ovu mini-krizu prekinuti na Kantridi, gdje je Cibalia u prošlosti znala pružiti odlične partije, no svi u taboru prvoligaša s Bosuta svjesni su kako je pred njima vrlo težak posao, i to iz više razloga.

Prvi uzrok vinkovačkih briga je neočekivana pobjeda Rijeke u Koprivnici, zbog koje domaća momčad subotnji dvoboj dočekuje u dobroj atmosferi. Drugi je, pak, prošlotjedni susret Cibalije i Dinama, koji je iz "stroja" izbacio nekoliko najpouzdanijih Mršićevih uzdanica.

Podsjetimo, u toj utakmici "pocrvenio" je Tomislav Radotić, dok su treći žuti karton zaradili Dino Kresinger i Petar Tomić. Bez navedene trojice u početnoj postavi šanse nebesko-plavih na Kantridi bit će znatno umanjene, no nije jednom Cibalia odigrala odlično onda kad su je već svi otpisali.

Nedostaju: Kresinger (kartoni), Tomić (kartoni), Radotić (kartoni)

U prvom proljetnom susretu nogometaši Šibenika, iako su bili bolja momčad, nisu uspjeli doći do sva tri boda. Uoči susreta s Osijekom nadaju se da bi, pred svojim navijačima, ovog puta mogli do sva tri boda. Očekuje se težak susret, neizvjestan, a Šibenčani se nadaju kako će ovog puta pronaći rješenje za goste, odnosno kako će sukladno tradiciji nastaviti s dobrim igrama protiv prvoligaša iz Gradskog vrta.

''Imamo svega dvije pobjede doma u cijeloj sezoni tako da ćemo trebati dobro staviti glavu na kopačku kako se kaže. Neke se stvari trebaju i poklopiti da iz ove i sljedeće utakmice izvučemo maksimalan broj bodova'', izjavio je dan prije utakmice kapetan Goran Blažević.

Pobjednički sastav iz Pule doživjet će promjene. A premda je trener Lokica kazao i kako će ostati vjeran svojoj uobičajenoj formaciji, nije nemoguće da ipak malo drugačije promiješa karte, odnosno da zaigra s trojicom igrača u posljednjoj liniji.

Nedostaju: Jurčević (kartoni), Jelić, Medvid, Georgievski, Elez (ozljede)

Nakon razočaravajućeg remija protiv Hrvatskog dragovoljca pred svojom publikom, Osječani najavljuju iskupljenje već u Šibeniku. Bijelo-plavi putuju u Krešimirov grad s vjerom da mogu osvojiti puni plijen i na taj način primiriti ogorčene navijače. Neće to biti nimalo lak zadatak jer osječki prvoligaš nije slavio na Šubićevcu gotovo pet godina, preciznije, od 2006. godine kada su Osječani pogotcima Smoje i Barišića porazili Šibenčane rezultatom 1:2.

Trener Osijeka Branko Karačić itekako je upoznat s mogućnostima Šibenčana s kojima je ostvario najbolji rezultat u trenerskoj karijeri plasiravši se u finale Kupa: "Iako je nekoliko važnih igrača napustilo Šubićevac, Šibenik i dalje posjeduje kvalitetu. Moramo od početka kontrolirati igru, a kako vrijeme bude odmicalo, vjerujem da će domaćin biti sve nervozniji što moramo iskoristiti", izjavio je Karačić.

Strateg bijelo-plavih nije otkrio koja će jedanaestorica istrčati na teren. Izrazio je nezadovoljstvo prikazanom igrom pojedinaca u susretu protiv Hrvatskog dragovoljca, a to se posebno odnosilo na Lukačevića i Ibriksa. Novi problem nastao je ozljedom Šorše kojem je ponovno stradalo koljeno i po svemu sudeći neće konkurirati za susret. U momčad se vraća Dino Gavrić koji je odradio kaznu zarađenu na utakmici s Istrom 1961.

Nedostaju: Šorša (ozljeda)

Dva uzastopna poraza zadarskog prvoligaša doveli su igrače i struku pred imperativ pobjede u dvoboju s Lokomotivom. Današnji protivnik je samo bod iza Zadra i sve osim ostvarivanja nove domaće pobjede zakompliciralo bi Zebiću samu završnicu sezone.

U odnosu na ogled u Kranjčevićevoj prije tjedan dana Zadrani će biti oslabljeni neigranjem prvog vratara Antonija Ježine koji mora odslužiti kaznu zbog zarađenog crvenog kartona, a njegovo mjesto će ove subote i šesti put ove sezone zauzeti nešto stariji Tomislav Gluić. U zapisniku se sasvim sigurno neće naći ni veznjak Jure Jerbić, vlasnik tri javne opomene iz dosadašnjeg dijela prvenstva..

U kadar se zato vraća iskusni napadač Želimir Terkeš koji je već u završnici utakmice sa Zagrebom upisao prve proljetne minute. Njegov povratak dodatni je razlog za podizanje atmosfere u momčadi, a igračima je na umu samo osvajanje tri boda kojima bi privremeno pobjegli iz opasne zone.

Nedostaju: Jerbić, Ježina (kartoni)

Uoči susreta protiv Zadra, Lokomotiva je promijenila trenera. Krunoslav Jurčić zamijenio je Ljupka Petrovića te tako postao već treći ovosezonski trener tog zagrebačkog prvoligaša. Podsjetimo, prije Petrovića momčad Lokosa vodio je Roy Ferenčina.

Lokosi su u prva tri kola proljetnog dijela prvenstva osvojili samo dva boda i taj loš početak doveo je do promjene trenera u zagrebačkom prvoligašu, a u klubu se nadaju kako će se ta promjena pozitivno odraziti na rezultate. Momčad Lokosa u porazu od Intera izgledala je poprilično demotivirana, tako da će Jurčiću prvi zadatak biti podići atmosferu u svlačionici što bi moglo biti presudno za dobar rezultat u susretu protiv Zadra.

Svoj je debi na klupi Lokosa Jurčić imao već ranije ovog tjedna kada je Lokomotiva odigrala prijateljsku utakmicu s Trešnjevkom i slavila 3:0. Dobar rezultat zasigurno je ohrabrio Lokose koji će pobjedu tražiti i na gostovanju u Zadru.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Hrvatski dragovoljac1:0Karlovac 1919
Inter-Zaprešić3:1Istra 1961
Šibenik2:1Osijek
Split2:0Zagreb
Zadar1:0Lokomotiva
Varaždin1:1Slaven Belupo
Rijeka0:0Cibalia
Dinamo2:0Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2011. u 12:00
    danas splitski klubovi slave
    Obrisan korisnik