Nogomet

Lokalni derbi na Kantridi, Inter u Osijeku

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 24.09.2011.
Lokalni derbi na Kantridi, Inter u Osijeku
Foto: Sandro Donda

Poslije zagrebačkog dvoboja na Maksimiru, hrvatsko prvenstvo nastavlja se u subotu. Igra se šest utakmica koje mogu ponuditi - svašta...

Lokalni derbi s Istrom 1961 uvijek je budio posebno zanimanje na Kantridi. "Div iz Žminja" tradicionalno je neugodan protivnik riječkim igračima koji su se redovito mučili dok je vodio Karlovac. Nakon remija u Zadru, poraza u Zaprešiću te pobjede u Bijelom brdu, Alen Horvat želi nova tri boda na, barem dosad, neosvojivoj Kantridi.

Ozlijeđenom dvojcu pridružio se Vukman, Sandi Križman se oporavio, ali neće početi utakmicu. Dakle, Lisjak će biti na golu s poznatom četvorkom ispred njega, dva zadnja vezna biti će Dedić i Kreilach, ofenzivni trojac su Salčinović, Gutierrez i Čulina, te Alferez u vršku napada.

Pamić u rukama ima moćno oružje, dvojac Alimi - Belle mogao bi biti kost u grlu riječke obrane koja će se morati vratiti na izdanja iz prvih šest kola. No, i Rijeka ima svoje adute u napadu, Rijeka je sposobna svakome zabiti gol ili dva. Očekuje se zatvorena Istra s munjevitim kontranapadima, a ključna bitka vodit će se na sredini terena.

Nedostaju: Sivonjić, Živulić, Vukman (ozljede)

Dvoboji Istre 1961 i Rijeke uvijek su posebni, bez obzira na trenutnu poziciju koju klubovi zauzimaju na ljestvici. Kvarnerski derbi, bilo u Puli, a pogotovo na Kantridi, ponudit će i mrvicu više od nogometa. Deveto je kolo, Rijeka je u dosadašnjim prvenstvenim utakmicama pokazala malo više od žuto-zelenih, no, večernji ambijent, uz punu Kantridu i raspoloženog gosta, garantiraju nam odličan prvenstveni okršaj.

"O Rijeci znam sve. Znam da će biti jako motivirani i šanse su nam 50:50. Zanima kakva bi reakcija Rijeke bila ako u prvom poluvremenu ne postignu gol. Upravo to moramo postići, a do toga ćemo doći samo ako budemo izuzetno mirni i ako budemo igrali bez panike," pojasnio je strateg Puljana Igor Pamić.

Lokalno rivalstvo pravi je mamac i za publiku, ali i garancija za dobru nogometnu priredbu. Rijeka je u posljednja dva domaća međusobna dvoboja slavila s identičnih 2:0. Ipak, Puljani očekuju kako je vrijeme za rušenje tradicije i kako se s ovog teškog gostovanja mogu vratiti uzdignute glave, ali i s barem bodom više na prvenstvenoj ljestvici.

Nedostaju: nitko

Osječani su porazom u Karlovcu pali nekoliko stepenica niže na prvenstvenoj ljestvici, a najbolji lijek za tu slabu igru i loš rezultat jedino je nova domaća pobjeda, no nije to laka zadaća jer u Gradski vrt stiže opasni Inter iz Zaprešića.

Susret protiv Intera Osječanima je treći u posljednjih šest dana. U Opatiji je izboren prolaz u Kupu, a trener Osijeka Vlado Bilić vjeruje da se slaba partija protiv Karlovca ne može ponoviti: "Karlovac je bio loš dan, a nadam se da će to dokazati i moja momčad u narednoj utakmici. Ako odigramo kao protiv Slavena, možemo se nadati pozitivnom ishodu", izjavio je Bilić.

Napokon se popravio zdravstveni bilten osječke svlačionice. Brojni oporavljenici ponovno konkuriraju za početnih 11, dok će Jugović još pričekati. Viroza je pokosila Ljubojevića i Kvržića, no za očekivati je da će oni biti spremni do susreta. Nitko u momčadi nije kažnjenik pa se može zaključiti da Bilić ima širok izbor koga poslati na teren.

Nedostaju: Jugović, Pavličić, Perošević (ozljeda)

Nogometaši Intera nakon osam odigranih kola na gostovanje u Gradski vrt dolaze s visoke treće pozicija na kojoj se nalaze s 16 osvojenih bodova. Za tako dobar položaj na ljestvici Žuti mogu zahvaliti nizu od tri utakmice u kojima su osvojili maksimalnih devet bodova, a da pri tome nisu primili niti jedan pogodak.

U prošlom kolu Inter je u Zaprešiću dočekao Rijeku i slavio s 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Arber Abilaliaj u 15. minuti utakmice. Prije gostovanja u Osijeku nogometaši Ilije Lončarevića su odradili i utakmicu šesnaestine finala Hrvatskog kupa. U Vrbovcu su bili bolji od istoimenog domaćina s minimalnih 1:0. Odlučujući pogodak bio je djelo Stjepana Babića u 70. minuti.

U prošlosezonskim susretima ove dvije momčadi minimalne pobjede rezultatom 1:0 su upisivali domaćini. Uoči dvoboja s Osijekom iskusni trener Lončarević nema većih problema sa igračkim kadrom pa se očekuje da Inter nastupi u najjačem sastavu.

Nedostaju: nitko

Nogometaši Zadra u tjednu iza sebe imali su, poput većine ostalih prvoligaša, na rasporedu obavezu u Kupu. Na kraju je taj susret završen na najgori mogući način jer su igrači Dalibora Zebića morali igrati produžetke, da bi nakon njih i jedanaesteraca završili svoju avanturu u tom natjecanju.

U tom susretu Zebić je odmarao Jakova Suraća te se očekuje da će on nakon manjih problema s virozom potpuno spreman dočekati Zagreb, a u srijedu je još nekoliko igrača iz prve postave ostalo na klupi. Ivan Santini je, primjerice, u igru ušao tek u 80. minuti, no nije nastavio s golgeterskim učinkom iz prvenstva.

Danas zasigurno neće biti Ivana Antona Vasilja koji je u proteklom kolu zaradio treći žuti karton, dok bi svi ostali trebali biti na raspolaganju. POčetna postava će vjerojatno opet biti ona oprobana, s jednom špicom, a cilj je, kao i u svim domaćim utakmicama, pobjeda.

Nedostaju: Vasilj (kartoni)

Utakmica u Zadru Pjesnicima je drugi gostujući izazov ovoga tjedna. Nakon laganog posla u Kupu očekuje ih daleko ozbiljnija zadaća. Iako su dva uvodna gostovanja završila teškim porazima, momčad Luke Pavlovića podigla je formu van Kranjčevićeve pa je tako prije dva tjedna u Maksimiru svladana Lokomotiva.

"Bit će ovo potpuno drugačiji susret od onoga u Maksimiru. Lokomotiva je tehnička momčad, teži nadigravanju dok su Zadrani čvrst, pravi domaćinski sastav. Iako su nam se na startu dogodili porazi kakve nismo očekivali, velikim dijelom zbog naše neodgovornosti, na gostovanjima smo mi ti kojima je početan rezultat pozitivan."

U početnom sastavu Zagreba, nakon debija u Kupu, trebao bi se naći stoper Stipe Lapić, dok će ozlijeđenog Dedića najvjerojatnije zamijeniti borbeni Jurendić. Samo takav, ratnički pristup danas može osigurati bod(ove). "Znamo kakvi moramo biti za pozitivan rezultat. Morat ćemo biti na razini domaće borbenosti, treba nam disciplina i čvrst blok, ali i smanjenje grešaka jer one razbijaju ritam koji želimo nametnuti."

Nedostaju: Dedić (ozljeda)

U posljednja dva domaća susreta nogometaši Šibenika odigrali su neodlučeno. Sad traže isključivo pobjedu, jer sve ostalo samo bi ih još više prikovalo za dno ljestvice. Protivnik je jedan od najtežih mogućih, pa premda Split na Šubićevcu izuzetno respektiraju i govore o njemu biranim riječima, vjeruju da će sva tri boda ostati njima. A za to će trebati postići i pokoji pogodak, a upravo s realizacijom šansi koje stvore Šibenčani su imali problema u dosadašnjim utakmicama.

"Jako smo motivirani za ovu utakmicu. Ona nam je iznimno važna zbog samopouzdanja. Treniramo i radimo dobro, pripremamo se i ja se nadam da će pozitivan rezultat doći, a to znači da ćemo pobijediti", optimist je Dražen Jelić koji je prošle sezone u pobjedu od 3:0 ugradio dva pogotka.

Sastav koji je počeo prošlu prvenstvenu utakmicu doživjet će promjene. I to prisilne, jer stoper Kartelo i zadnji vezni Husmani ispadaju iz konkurencije zbog kartona.

Nedostaju: Kartelo, Husmani (kartoni), Spahija, Golub (ozljede)

Premda se nakon odlaska trenera Ivana Katalinića i sportskog direktora Nenada Pralije činilo kako bi Split mogao početi proživljavati dugoročnu krizu, kako upravljačku tako i rezultatsku, do nje nije došlo. Dapače. Novi trener Tonći Bašić odlično je posložio kockice i osvojio deset od 12 prvenstvenih bodova u sljedeće četiri utakmice. Uoči gostovanja na Šubićevcu Bašić je rekao:

"Čeka nas težak protivnik koji je Split prošle sezone pobijedio 3:0. Kroz ovaj tjedan smo se kvalitetno pripremili, a neke smo igrače odmorili u Kupu. Želimo tri boda koja su nam bitna za vrh tablice. Kvalitetnija smo momčad, ali to treba pokazati na terenu."

Split je sredinom tjedna izbacio Segestu s 5:0 i plasirao se u osminu finala hrvatskog Kupa, čime je potvrdio svoje ambicije i na tom frontu. Uz to je Bašić odmorio većinu prvotimaca i za očekivati je da će "Crveni" biti u punoj snazi i puni motiva da se osvete za težak lanjski poraz.

Nedostaju: Baraban (kartoni)

Subotnji susret u Varaždinu za većinu domaćih igrača nosi poseban naboj, koji bi mogao imati i pozitivan učinak na momčad koja dočekuje Cibaliju. Želja kod igrača da se pokažu bivšem treneru u što boljem svjetlu sigurno postoji, a novi trener Tomica Kocijan također ima poseban i motiv, upisati prvu domaću pobjedu, i općenito pobjedu u prvenstvu.

Iako izostanci Golubara, Grgeca i Komljenovića zvuče loše, dobra je vijest po Kocijana da će Vugrinec moći igrati, a da je prizdravio i Sačer. Također su mu dobrom prezentacijom u Virju u Kupu 'na radar' upali Pajač i Antolek, pa je za očekivati jednoga od njih u prvih 11, iako Kocijan nije želio odati sastav.

"Vinkovčani su iskusna ekipa, a imaju i novog trenera, dok smo mi dosta hendikepirani izostancima. Moram pripremiti igrače da odigraju čak i iznad svojih mogućnosti", rekao je varaždinski trener i dodao kako za Cibaliju sprema posebnu taktiku.

Nedostaju: Golubar, Grgec (kartoni), Komljenović (ozljeda)

Nakon poraza od Hajduka u Vinkovcima Cibalia se okreće gostovanju u Varaždinu gdje će odmjeriti snage s istoimenom momčadi. Vinkovčani očekuju pobjedu protiv posljednje momčadi prvenstva, no statistika nije na njihovoj strani. Cibalia je posljednji put u Varaždinu slavila prije 12 godina.

Trener Cibalije Samir Toplak vraća se među "svoje", ali priznao je da neće imati milosti prema Varaždinu. "U ovom trenutku mi smo sigurno kvalitetnija momčad od Varaždina i očekujem ta tri boda. Zadovoljan sam sve više igrom svoje momčadi i držim da u subotu imamo kvalitetu za pobjedu", izjavio je Toplak.

Vinkovčani će na sjever Hrvatske putovati nakon pobjede na krajnjem istoku Hrvatske. U Iloku su osigurali plasman u osminu finala hrvatskog Kupa pobjedom protiv Fruškogorca. U spomenutom susretu Koledić je ozlijedio skočni zglob te će zbog toga propustiti dvoboj s Varaždincima, a Toplak ne može računati niti na kartonirane Bartolovića i Tomića.

Nedostaju: Bartolović, Tomić (kartoni), Koledić (ozljeda)

Nakon što su na prilično sretan način osvojili bod na teškom gostovanju u Koprivnici kontroverznim pogotkom Nikole Raka, nogometaši Lučkog na svom terenu u Kranjčevićevoj dočekuju momčad Karlovca i nadaju se prvoj pobjedi.

Lučko je u Podravini osvojilo tek drugi bod u osam kola i postiglo tek treći pogodak, no u klubu susret protiv Karlovca doživljavaju kao idealnu priliku da ostvare prvu pobjedu u 1. HNL. Najavljuje se ofenzivna igra od prve minute za razliku od obrambene varijante kojom su igrači Željka Kopića uzeli bodove Slaven Belupu.

U sastavu domaćih vrlo vjerojatno neće biti puno promjena u odnosu na prošlu utakmicu. Kopić će protiv Karlovčana morati naći zamjenu za suspendiranog braniča Vinka Budena, a zbog ozljede neće moći računati niti na novopridošlog Miroslava Pejića i još četvoricu igrača. Uprava Lučkog očekuje puno bolju posjetu na ovom susretu pošto su cijene ulaznica uvelike snižene.

Nedostaju: Sarić, Burić, Pejić, Hovorka, Dumenčić (ozljeda), Buden (kartoni)

Karlovčani su hrabrom igrom u prošlom kolu na svom terenu došli do punog plijena u utakmici protiv Osijeka. Međutim, ta tri boda treba dodatno oploditi u susretu protiv Lučkog, momčadi koja ima pet bodova manje od Karlovca.

Trener Karlovca, Damir Petravić, istaknuo je da je njegova momčad kvalitetnija od Lučkog, ali to treba pokazati na terenu: "Lučko je dobra momčad, bolja nego što to ljestvica pokazuje. Međutim, mi smo u fizičkom i psihičkom usponu. Karlovac je bolji od Lučkog i to treba na terenu potvrditi".

Karlovac je preko tjedna odigrao napornu utakmicu u Kupu protiv Zadra, a momčad s Korane do pobjede je došla tek nakon jedanaesteraca. Petravić je naglasio da su se igrači dobro istrošili, ali da neće mijenjati momčad koja pobjeđuje: "Ekipa koja pobjeđuje ne mijenja se. Jedino će biti izmjena ako se netko ozljedi".

Nedostaju: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.09.2011. u 18:40
    Rijeka kronicno nema love, treba doci gazda kao Jezic (ovaj put po mogucnoscu sa svojom lovom) i bit ce rezultata....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2011. u 17:20
    kod intera fali batur
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2011. u 15:19
    FORZA ISTRA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2011. u 13:39
    I KAŽU NEMA LJEPŠEG GRADA DO RIJEKE NAŠE, JA TO ZNAM ZATO PODIGNIMO ČAŠE ZA RIJEKU ZA GRAD ULICE KVARTOVE IGRAČE NA TERENU KLOŠARE I OSTALE ZA SVE ŠTO BORE SE DA DOĐEMO DO POBIJEDE
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2011. u 11:28
    AJMO OSJEČE SRCEM DO POBJEDE !!!!
    Obrisan korisnik