Nogomet

Dinamo na sugrađane, Hajduk na fenjeraša

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 05.11.2011.
Dinamo na sugrađane, Hajduk na fenjeraša
Foto: Davor Sajko

Hajduk će ove subote ugostiti fenjeraša iz Varaždina, a dva sata kasnije Dinamo će odmjeriti snage protiv gradskog rivala...

Dinamov ritam na relaciji domaće prvenstvo - Liga prvaka ovoga se puta nastavlja okršajem sa sugrađanima iz Kranjčevićeve, koje trener Krunoslav Jurčić hvali kao jednu od rijetkih momčadi koja se voli nadigravati te se nada da bi ogled na Maksimiru mogao ponuditi atraktivan nogomet ukoliko se gosti ne odluče na promjenu taktike i osjetno defenzivnije ideje.

Upozorio je i na pojedince poput Štroka, Šovšića i Abdurahimija, a svoju će momčad Jurčić slagati bez još uvijek nedovoljno zaliječenog stopera Tonela, koji je morao propustiti i gostovanje u Amsterdamu. Neizvjestan je i nastup Sammira zbog istegnuća mišića.

Po pitanju psihološke pripreme za susret, Dinamo će se na poraz od Ajaxa vratiti tek poslije 90 minuta sa Zagrebom. "Održao sam sastanak s momčadi i najvažnije je da se poraz u Amsterdamu brzo zaboravi. Tijekom reprezentativne stanke imat ćemo dva tjedna za analizu utakmice s Ajaxom, s jednog edukativnog stajališta. Sada smo usredotočeni na Zagreb", pojasnio je Krunoslav Jurčić.

Nedostaju: Tonel, Bišćan, Atta, Alispahić (ozljede)

Pjesnicima gradski derbi stiže nakon dva uzastopna poraza, no filozofija razmišljanja njihova trenera Gordana Ciprića i dalje je jednaka. Bez obzira na jačinu protivnika Zagrebaši ne razmišljaju o obrambenoj formaciji. "Dinamo je naglašeni favorit, ali to nije ono što je presudno. Uvjeren sam da će moji igrači istrčati oboružani vjerom u svoje znanje i mogućnosti, uz potrebnu hrabrost, koncentraciju i drskost zbog čega se dodatno radujem ovoj utakmici."

"Ne pada nam na pamet postaviti se defenzivno, takva taktika bezuvjetno vodi u poraz", dodao je Zagrebov strateg, koji u 14. kolu neće moći računati na standardnog stopera Matea Pavlovića, no u konkurenciji je ponovno Stipe Lapić koji bi trebao i zauzeti upražnjenu poziciju.

Stručni stožer Bijelih posebno je radio na tome da se igrači ne zavaraju eventualnim protivničkim umorom. "Dinamov kadar je takav da tko se god nađe u početnom sastavu predstavlja momčad koja je favorit. Očekujem da Dinamo bude na svom nivou, ali vjerujem da ćemo i mi pokazati da znamo."

Nedostaju: Pavlović (kartoni)

Neočekivani poraz od Intera nije kreirao "tektonske poremećaje" na Poljudu, ali je navijače Hajduka uvjerio da ova momčad ipak nema moć pobjeđivanja u velikim serijama, a time zacijelo ni ozbiljnu mogućnost dohvatiti Dinamo na vrhu ljestvice. Novi posrtaj u "maloj utakmici" Hajdukovcima je poremetio plan zadržavanja u blizini "modrih" do zimske pauze, tijekom koje bi se skovao plan za proljetni juriš.

U subotu na Poljud stiže posljednjeplasirani Varaždin, a splitski imperativ je jasan. Tri boda. "Svi smo bili ljuti i nezadovoljni nakon Intera, ali to je nogomet. Napraviš dva, tri koraka naprijed pa jedan nazad. Trebamo to što prije zaboraviti i gledati naprijed. Srcem i dušom sam tu u Splitu, u Hajduku i dat ću sve za njega", izjavio je Krasimir Balakov u najavi današnje utakmice.

Promjena u sastavu u odnosu na Inter će biti. Mjesto ozlijeđenog Lime ovog će puta od prve minute zauzeti Kukoč, a Vuković bi trebao startati u vrhu napada umjesto neproduktivnog Ahmada Sharbinija. Oči će i ovog puta biti najviše uprte u trojac Vukušić - Anas - Tomasov, koji je protiv Intera ostao dužan.

Nedostaju: Lima, Milićević, Brkljača (ozljede)

S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, Varaždinci se više nemaju razloga baš nikoga bojati. Tako su i u Split, na Poljud, otputovali bez ikakvog straha. Imaju na sebi doduše imperativ pobjede, ali imat će ga u svakoj utakmici do kraja sezone, pa ni to nije ništa novoga.

Predaje nema ni pod razno, najavio je varaždinski strateg Branko Janžek: "Svaku se ekipu može dobiti, a upravo su rezultati Hajduka ove sezone pokazali baš to." Ne utvara si Janžek da je trenutni Varaždin sličan Interu ili pak Zadru, no odbija unaprijed podići bijelu zastavu.

Ono što međutim jeste problem su izostanci. Branko Janžek u Split je naime otišao oslabljen za čak sedmoricu ozlijeđenih i oboljelih, Lončara, Vugrinca, Glavinu, Antoleka, Grgeca i Golika, te jednog reprezentativca, Pajača. To dakako znači da je varaždinska "knjiga" spala na manje od dva slova, a da će trener imati poštenih muka da sakupi 11 onih koji se mogu suprotstaviti Hajduku.

Nedostaju: Lončar, Vugrinec, Glavina, Antolek, Grgec, Golik (ozljede i viroze), Pajač (reprezentativne obaveze)

Nakon osvojenog boda u gostima protiv Rijeke (1:1), Cibalia će u ovome kolu ugostiti još jednu istarsku momčad. U Vinkovce stiže neugodna momčad Igora Pamića koja želi bod(ove) za bijeg iz opasne zone. Trener Cibalije Samir Toplak najavio je pobjedu svog sastava.

"Poštujem Istru i mislim da su oni skup jako dobrih igrača koji puno više vrijede nego što su trenutno na tablici. Moramo biti vrlo disciplinirani u fazi obrane i lucidni u napadu kako bi probili njihov zadnji red. Nadam se da ćemo biti koncentrirani i da ćemo odigrati dobru utakmicu kako bi se pobjedom odvojili od opasne zone", najavio je Toplak utakmicu.

Za Cibaliju neće moći nastupiti Marin Matoš koji mora odraditi i drugu utakmicu kazne zbog isključenja u kup utakmici protiv Rudeša. Odlična vijest za Toplaka je dobra forma Darija Rugaševića koji je za mladu reprezentaciju Hrvatske postigao pogodak protiv Mađarske.

Nedostaju: Matoš (kartoni)

Nogometaši Istre 1961 ne znaju za pobjedu još od kraja kolovoza, šestog kola i susreta s Lokomotivom, gdje su slavili 2:1. Nakon toga, zaredali su s neodlučenim rezultatima pa su stigla i tri uzastopna prvenstvena poraza, a jedino što je bilo vrijedno slavlja u posljednje vrijeme, prolazak ja u iduće kolo Kupa preko Varaždina.

"Igrači smatraju kako ovi ostvareni rezultati nisu njihova realnost, bodova je malo, no, pobjede se moraju prvenstveno ostvarivati kod kuće. Prvo moramo koncentrirano odigrati susret s Cibalijom, a čak i bod u Vinkovcima bio bi odličan rezultat," iskren je bio trener Puljana Igor Pamić.

Voda je stigla do grla, 14. pozicija i samo 11. osvojenih bodova upalili su alarm u Puli, a gostovanje u Vinkovcima sigurno nije idealno mjesto gdje se može tražiti prekid loše serije i povratak neke pobjedničke atmosfere. No, Paminjo vjeruje kako njegova ekipa, bez obziran na izostanak Kamerunca Bellea, jednog od najboljih ovosezonskih igrača Žuto-zelenih, može pružiti snažan otpor izuzetno jakoj i domaćinskoj momčadi, kao što je Cibalia.

Nedostaju: Belle (kartoni)

Karlovac drži predzadnje mjesto u domaćem prvenstvu, a novi izazov za igrače Damira Petravića zove se Zadar. Osim velikih financijskih problema Karlovac ima problema i s igračkim kadrom. Naime, uz dosta ozljeda, trenera Karlovca brine i to što je momčad ovaj tjedan odbila dva puta trenirati.

Na taj su način igrači još jednom željeli pokazati u kakvoj se teškoj situaciji nalaze, a kada je Petravić saznao da su igrači odbili trenirati samo je kratko rekao: "Neka nam onda Bog pomogne protiv Zadra".

Viktor Špišić prestao je dolaziti na treninge, a Petravić za susret protiv Zadra ne može još računati na operiranog Kovačevića, a upitan je nastup još Barišića, Husića i Sunare, koji su također imali problema s ozljedama. Za sada nije poznato kako će se riješiti teška situacija na stadionu pokraj Korane, međutim, Petraviću je sve teže raditi u takvim uvjetima.

Nedostaju: Kovačević (ozljeda), Špišić (odsutan)

Nakon pobjede nad Dinamom uslijedili su loši dani za zadarskog prvoligaša, ali gostovanje kod posrnulog Karlovca idealna je prilika za povratak navikama osvajanja bodova. Izvedbe poput onih protiv Cibalije i Slaven Belupa treba što prije zaboraviti, ali otegotna okolnost i ovaj put će za Zebića biti izostanci.

Naime, zbog tri žuta kartona 14. kolo MAXtv Prve lige propustit će Josip Bilaver, Toni Pezo i Ivan-Anton Vasilj. Uzrokovat će to nove glavobolje prilikom slaganja udarne momčadi, pogotovo oko mjesta korektora vezne linije. Očekuju se neke promjene pozicija igrača, ali u kojem god sastavu istrčali Zadrani moraju tražiti pobjedu.

Veseli, pak, povratak Jakova Suraća koji bi, po svemu sudeći, trebao biti spreman nakon što je propustio posljednji dvoboj zbog bolesti. Također, dva sušna kola (u jednom nije nastupio) su iza Ivana Santinija i očekuje se njegov povratak pogocima. Uostalom, o raspoloženosti vodećeg strijelca prvenstva ovisit će mnogo toga na Čavleku.

Nedostaje: Bilaver, Pezo, Vasilj (kartoni)

Pobjedom u Varaždinu nogometaši Lučkog napravili su veliki posao u borbi za ostanak u Prvoj ligi, te se konačno pomakli s pretposljednje pozicije na tablici. Ipak, u klubu smatraju da ta prva gostujuća pobjeda neće puno vrijediti ako se u ovom kolu na domaćem terenu ne svlada Lokomotiva.

Dvoboj gradskih suparnika donijet će nam borbu za 11. mjesto, posljednje koje osigurava ostanak u ligi bez dodatnih kvalifikacija, a na kojem se trenutno nalaze Lokosi. U Kranjčevićevoj će i gostujući sastav ići na sva tri boda, a prvi put će ih voditi Ante Čačić. Neće imati lagan posao pošto Lučko ima samo jedan poraz u posljednjih šest susreta, i to od Hajduka.

Trener domaćih Željko Kopić nema većih problema sa sastavljanjem prve postave. Za subotnju utakmicu neće moći računati na ofenzivnog veznjaka Mateja Jelića zbog ozljede mišića, no spreman bi trebao biti Oliver Petrak koji se vraća u momčad nakon viroze. Ukoliko pobijedi, Lučko će se izjednačiti s Lokomotivom na 15 bodova.

Nedostaju: Dumenčić, Sarić, Hovorka, Jelić (ozljede)

Nakon što je u prošlom kolu MAXtv Prve lige Osijek uvjerljivo porazio Lokomotivu na Maksimiru, dogodila se smjena na klupi kluba s Kajzerice. Marija Tota zamijenio je Ante Čačić koji će danas protiv Lučkog voditi Lokose po prvi put.

Uoči svog debija na klupi zagrebačkog kluba, novi trener Lokomotive otkrio je kako poštuje protivnika i smatra da je pred njegovim nogometašima zahtjevan zadatak: "To je jedna disciplinirana, radna i dobro organizirana ekipa, koja ima jasnu koncepciju koju uspješno održava svih 90 minuta. Ta momčad zaslužuje puni respekt i neće nam biti lako", prokomentirao je Čačić.

Strateg Lokosa otkrio je i kako se, u odnosu na utakmicu protiv Osijeka, u kadar vraćaju Filip Škvorc, koji je sanirao ozljedu, te Marcelo Brozović i Mateo Poljak koji su odradili suspenziju. No, Čačić još uvijek ne može računati na nastupe Domagoja Antolića, Mateja Bagarića i Lamina Samateha.

Nedostaju: Antolić, Bagarić, Samateh (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • xavice05.11.2011. u 15:59
    da mi je znati zasto je ronaldo pobrao ove minuseve
    xavice
  • Obrisan korisnik05.11.2011. u 15:01
    @ jerkoluka- arena sport 1 najcesce
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.11.2011. u 13:12
    oke hvala
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo905.11.2011. u 12:57
    max tv služi za gledanje Europskih liga, zbog ovog "sranja" se ne isplati palit TV
    Ronaldo9
  • aco07805.11.2011. u 12:54
    ajmo dinamo na pobjednicku stazu....
    aco078