Nogomet

Štimac: "Što reći? Dobro smo prošli. Nije bilo htijenja i trke"

S Poljuda:Vedran Babić • srijeda, 15.08.2012.
Štimac: "Što reći? Dobro smo prošli. Nije bilo htijenja i trke"
Foto: Bruno Karadža

Vrlo iskren, otvoren i izravan bio je Igor Štimac na svojoj prvoj konferenciji za medije nakon utakmice. Novopečeni hrvatski izbornik izrazio je svoje nezadovoljstvo angažmanom svojih igrača, ali i napomenuo kako ga optimizam neće tako lako napustiti...

"Što reći nakon poraza, i to ovakvog? Dobro smo prošli", iskren je bio Igor Štimac odmah u prvoj rečenici svog obraćanja medijima.

"Čestitke Hitzfeldu i Švicarskoj, koja je bila sve ono što smo mi htjeli biti, a nismo uspjeli. Neću tražiti izliku. Nismo poštivali zahtjeve koje smo htjeli sprovesti u igri. Teorijske stvari vezane za kvalifikacijske utakmice nismo htjeli ni iznositi večeras."

O prijateljskima

"Jako puno sam razmišljao o protivniku i o tradiciji prijateljskih utakmica naše reprezentacije. Protiv barem malo jačeg protivnika primili smo porciju, i to nešto govori."

"Poraz je sastavni dio sporta, no ako on dođe uz lošu igru i nepoštivanje zahtjeva koji su postavljeni pred igrače, onda tu nema kolebanja. Imamo kvalitetne igrače i puno talenta, ali nogomet se igra i bez lopte. Oni koji to ne budu mogli pratiti, vrlo lako će ispasti iz svlačionice. Nedostatak trke i htijenja nas je doveo u situaciju da izgledamo kao momčad koja želi igrati samo kad ima posjed. To nije moderan nogomet. Nogomet se igra i bez lopte. Oni koji to ne budu mogli pratiti, vrlo lako će ispasti iz svlačionice."

Ništa od planiranog uoči susreta nije funkcioniralo.

"Morali smo blokirati Lichtsteinera, Inlera i Shaqirija, na koje smo posebno skrenuli pozornost. Morali smo Inleru blokirati desnu nogu, a Shaqiriju lijevu i prije svega spriječiti distribuciju lopte prema njima. To se nije dogodilo. Švicarci su prolazili svugdje. Neću nikoga iz obrane individualno prozivati, jer obrana počinje od najisturenijeg igrača. Rakitić i Badelj su u sredini ostali na otvorenom i pojavljivao se višak švicarskih kvalitetnih igrača, koji su ih lako izigrali kroz dupli pas. Tako su nam nadolazeći igrači lako probijali zadnju liniju."

O zvižducima

"Zvižduke smo zaslužili, no vratit ćemo se u Split."

Štimac nije bježao od svoje odgovornosti, čak je uputio i ispriku navijačima. "Moja odgovornost je u tome što sam inzistirao na određenoj promjeni unutar igre. Mi smo punih 6-7 godina igrali u sustavu u kojemu su igrači naviknuti na pozicije, ali je dublje igrao od onoga na čemu smo inzistirali večeras. Loše otvaranje nas je poremetilo, počele su pucati linije i uvukla se nesigurnost."

Unatoč porazu uz lošu igru, Štimac je ipak pronašao neke stvari zbog kojih je zadovoljan i veli da ga optimizam neće tako lako napustiti.

"Pokazalo se da je Eduardu mjesto na terenu. Dobio sam odgovore na sva pitanja koja su me mučila." No koja su to pitanja bila, nije htio otkriti.

O debitantima

"Maločinim nastupom sam zadovoljan. On je posljednjih pola sata igrao ozlijeđen. Mlad je i nije mu lako igrati na odgovornoj poziciji, ali to je način dobivanja igrača za budućnost. Bilo je grešaka, ali bit će ih sve manje. Danas nije štimala udarna špica. Vukušić se puno trudio, pokušavao i otvarao prostor, a to je bilo ono što sam tražio od njega. Mogao je reagirati bolje u situaciji jedan na jedan. U takvim situacijama treba nam proboj i realizacija, a ne neodlučnost. No, mladi su, bit će bolje."

"Poraz neće poljuljati moj optimizam niti svlačionicu jer imamo previše kvalitete da ne bismo izvukli pozitivne stvari iz ovog poraza i pretočiti u nešto čime ćemo se odužiti publici u utakmicama koje slijede. Također, neće nam niti one negativnosti koje su došle s tribina biti prepreka da ponovno igramo u Splitu."

Kakve su reakcije igrača u svlačionici?

"Igrači su jako tužni, ali vidim u njihovom pogledu da će izvući pozitivne stvari iz ove utakmice. Imali su veliku želju, pogotovo radi svega onoga što se prije događalo na Poljudu, pa zbog svega oko HNS-a, rođendana...No, nije išlo."

Prva sljedeća utakmica bit će kvalifikacijska, protiv Makedonije.

"Nastojat ćemo biti Hrvatska, ali u najboljem izdanju. Imamo kvalitetne igrače, ali moramo ispuniti trkačke zahtjeve i ono što nosi moderan nogomet, a to su disciplina i odgovornost unutar utakmice. Tek onda se možemo približiti tome da slabije suparnike pobjeđujemo lakše. Bez trke svatko vas može pobijediti."

Izbornik švicarske reprezentacije, Ottmar Hitzfeld: "Jako sam zadovoljan igrom iako je 90 minuta kratko vrijeme. Ovo će nam biti vrijedno iskustvo uoči kvalifikacijske utakmice sa Slovenijom u rujnu. Mnogi naši igrači su mijenjali pozicije pa je možda zato igra bila zanimljiva."

Hitzfeld kaže da je bio svjestan kvalitete hrvatske reprezentacije, ali i da se igra njegove momčadi dizala iz minute u minutu.

"Prvih deset minuta imali smo nekih problema, ali brzo smo se oporavili i krenuli s bržom igrom. Stekli smo određeno samopouzdanje, a igrači su bili sve drskiji što je utakmica odmicala."

Švicarski izbornik pohvalio je dvojicu najistaknutijih igrača njegove momčadi večeras, Marka Gavranovića i Xherdana Shaqirija.

"Gavranović je opasan napadač. Određeno vrijeme je izgubio u Njemačkoj jer ondje nije puno igrao. No, sada se vratio u Zürich i može nam biti dobra alternativa za Derdiyoka, koji je ozlijeđen, te za Mehmedija. Shaqiri kod nas ima određenu slobodu, može mijenjati poziciju i to jako dobro funkcionira. Vezni red u cjelini je bio vrlo dobar."

Na upit domaćeg novinara kako bi prokomentirao igru hrvatske reprezentacije, Hitzfeld se nije htio upuštati u detaljniju analizu već je samo rekao kako su dva dana malo za kvalitetnu pripremu.

Reprezentacija - prijateljske utakmice

26.03.2024.
Egipat2:4Hrvatska
23.03.2024.
Hrvatska5:4 **Tunis
16.11.2022.
Saudijska Arabija0:1Hrvatska
29.03.2022.
Hrvatska2:1Bugarska
26.03.2022.
Hrvatska1:1Slovenija
06.06.2021.
Belgija1:0Hrvatska
01.06.2021.
Hrvatska1:1Armenija
11.11.2020.
Turska3:3Hrvatska
07.10.2020.
Švicarska1:2Hrvatska
19.11.2019.
Hrvatska2:1Gruzija
11.06.2019.
Hrvatska1:2Tunis
31.05.2019.
Omiš0:5Hrvatska
15.10.2018.
Hrvatska2:1Jordan
09.10.2018.
Bjelovar1:15Hrvatska
06.09.2018.
Portugal1:1Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 12:31
    Ma, nemoj mi reći da ovi ne mogu bolje od sinoć prikazanog. Stvar je u tome što mogu, ali ne žele se trošiti na prijateljske utakmice.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 12:30
    ajme idukar daj se nauči pisati č i ć, iako je ovo neslužbeni forum svejedno izgleda jako loše.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 12:20
    Neka nacija dobro upamti koji nam je FIFIN rejtig i koliko nsmo dugo bili u top 10 do Štimćevog dolaska a prilikom odlaska vidjeti ćemo gdje smo tada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 11:43
    problem je u tome što je štico u startu pokazao da će u slaganju momčadi slušati nogometne menadžere vukušić, maloča, badelj, mogu ući na širi spisak, mogu ući čak i na uži, ali nemaju šta ni primirisati na prvih 11. jasno je kao dan koji su razlozi njihove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 11:22
    odlićno taktički i psihićki ppripremljen tim.Stožeru za ćestitati.Vrlo brzo vidjeti ćemo naš rejting.
    Obrisan korisnik