Košarka

Cibona izgubila u trileru, propuštena prilika u Novom Mestu

Ivor Krapac • nedjelja, 14.10.2012.
Cibona izgubila u trileru, propuštena prilika u Novom Mestu
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone doživjeli su treći ovosezonski poraz u ABA ligi. Momčad Veljka Mršića je u četvrtom kolu gostovala u Novom Mestu i izgubila u napetoj završnici protiv domaće Krke, uz odlučujuće poene Jure Lalića iz slobodnih bacanja 10 sekundi do kraja. Cibosi su imali posljednji napad na utakmici, ali u njemu nisu došli ni do šuta, uz izgubljenu loptu DJ-a Strawberryja...

Psihološki osokoljeni prošlotjednom pobjedom nad Partizanom, ali bez pomoći Demonda Cartera i Tomislava Zubčića, koji su zbog ozljeda morali propustiti nastup u Sloveniji, igrači Cibone imali su dobru priliku sretni otići iz Novog Mesta. Nakon što su u drugoj četvrtini u jednom trenutku gubili s 14 razlike, Cibosi su se već do poluvremena sasvim vratili u utakmicu, no završnica susreta ipak je otišla na stranu domaće momčadi, koja je sa 69:67 stigla do treće ovosezonske pobjede u ABA ligi, sve na domaćem parketu.

Cibona je, pak, pretrpjela treći poraz, a povratku na uspješnije staze nadat će se iduće nedjelje, kada će u petom kolu u Domu Dražena Petrovića dočekati Zadar.

U Novom Mestu je sve bilo sasvim otvoreno do samog kraja. U posljednju minutu ušlo se sa 67:67, nakon što su Cibosi malo više od dvije minute prije toga vodili sa 66:62. Odlučujućim su se pokazali ubačaji Jure Lalića iz slobodnih bacanja za Krkinih 69:67, poslije kojih je hrvatska momčad imala završni napad na utakmici. No, šansa za izjednačenje ili preokret nestala je kada je DJ Strawberry izgubio loptu pod pritiskom Ede Murića.

Cibona je mogla biti zadovoljna početkom susreta i cijelom prvom četvrtinom. Nakon što su otvorili utakmicu s vodstvom od 5:0, Vukovi su u najvećem dijelu prve dionice kontrolirali rezultat, a na prvi dvominutni predah otišli su s 18:15 na semaforu. U tom razdoblju, momčad Veljka Mršića je na jedini izrazitiji problem naišla kada je sredinom četvrtine na parket prvi put stupio Jure Lalić. Odmah po ulasku, nekadašnji Cibonin centar istaknuo se poenima iz reketa, ne dopuštajući veći Krkin zaostatak poslije prvih 10 minuta.

U drugoj dionici stvari su se ubrzo u potpunosti promijenile. Dobar posao za domaće odradila je petorka u kojoj su bili i košarkaši iz drugog plana, Matej Rojc na poziciji razigravača, umjesto Jakova Vladovića, a šuterski raspoloženi Erjon Kastrati kao drugi igrač u Krkinoj vanjskoj liniji. S dvije trice i sveukupno osam poena, upravo Kastrati imao je glavnu ulogu u odvajanju momčadi Aleksandra Sekulića na 27:20 u 15. minuti. No, domaći su jednako dobro i nastavili, sa sveukupnom serijom od velikih 15:1, zaključenom tricom Domena Lorbeka za povećanje na 35:21 dvije minute do kraja prvog poluvremena.

Cibona je tada već bila u zonskoj obrani za koju se u završnici druge četvrtine odlučio Veljko Mršić, a s tim su receptom Vukovi uspjeli obraniti nekoliko Krkinih napada i sasvim uhvatiti priključak. Na drugom kraju parketa, prvo su sijevnule dvije trice Dustina Warea, a sa sirenom na kraju druge dionice, tricu s oko osam metara pridodao je Ante Mašić, za smanjenje na samo 38:34 za domaće pri odlasku na 15-minutni odmor u svlačionicama.

Slično završetku druge, Cibona je obavila dobar posao i u trećoj četvrtini. Ubačajem Hamiltona iz reketa i tricom Rozića iz kuta, Mršićeva momčad odmah je okrenula na +1, 39:38, a nakon što je Vladović s pet uzastopnih poena, svojom najboljom serijom na utakmici, okrenuo na 43:39 za Krku, stigle su nove minute Vukova, za povratak do 43:43. U ostatku treće dionice, hrvatska momčad uspjela se odvojiti tek u posljednjih minutu i pol, poenima Žižića i Kusa za 53:49 na ulasku u posljednju četvrtinu.

U završnih 10 minuta Cibose je svojim poenima vukao Strawberry, koji je dotad bio napadački diskretan, dok su glavni motori domaćina bili Lalić i Lorbek. Prednost je uglavnom bila na strani Vukova, ne s više od četiri razlike, ali nije nedostajalo šansi da se utakmica prelomi na gostujuću stranu prije odlučujućih trenutaka. No, poslije trice Mašića za 66:62 malo više od tri minute do kraja, Cibonini igrači promašili su sve, uključujući i trice Kusa i Hrvoja Kovačevića koje su bile prilično otvorene.

Nakon što su se domaći s po jednim pogođenim slobodnim bacanjem Lorbeka i Uroša Lučića dovukli do 67:67 40 sekundi do kraja, Cibona je propustila napad koji je, po onome što je Veljko Mršić instruirao na time-outu, trebao ići na Andriju Žižića pod košem. No, umjesto toga, lopta je cijelo vrijeme ostala u rukama Davora Kusa, koji je poslije prodora probao iz reketa, bez uspjeha i bez dolaska nekog suigrača do skoka u napadu.

S još 18 sekundi na semaforu, Krka je u svojem napadu potrošila osam sekundi prije nego je Žižić faulirao Juru Lalića, a hrvatski centar ubacio oba bacanja za 69:67 za domaće. Poslije "malog" prekršaja Lorbeka na Strawberryju, prije Krkinog izlaska iz bonusa, Cibona je potom dobila još jednu priliku, ali iza ubacivanja Hrvoja Kovačevića sa strane, DJ Strawberry nije se uspio osloboditi Murićevog pritiska, izgubio je loptu, a s time je postalo jasno da će domaći proslaviti pobjedu.

Najefikasniji igrač slovenske momčadi bio je Jure Lalić, koji je za 16 minuta na parketu ubilježio 15 poena. Domen Lorbek pridodao je 11 poena, četiri skoka i tri asistencije, dok je Jakov Vladović uglavnom bio pod kontrolom Ciboninih igrača. Završio je s devet poena, četiri skoka, sve u napadu, uz tri asistencije.

Za Cibose je najviše zabio DJ Strawberry, 14 poena, uz pet skokova, ali i šest izgubljenih lopti. Davor Kus imao je 11 poena, s mirnom rukom iz slobodnih bacanja (6/6), ali sa skromnih 2/7 iz igre. Kus je pridodao i pet asistencija. Dustin Ware, ovom prilikom startni razigravač Vukova, ubilježio je 10 poena i tri skoka.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Szolnoki Olaj50:75Budućnost VOLI
Igokea79:64Split
MZT Skoplje Aerodrom75:83Radnički
Cedevita68:66Crvena zvezda
Krka69:67Cibona
Partizan65:62Široki Brijeg
Zadar66:78Petrol Olimpija
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 00:30
    Indijancino, sto nesjednes na klupu ako sve znas umjesto da slinis po forumima. Izuzetno si dobro obavijesten koliko je tko placen,ili to sebi tako utvaras jer to su ti simptomi, pa mislim da si ti jedan od onih zohara oko kluba koji uvijek imaju nesto pametno, tako oni misle, za reci i koji se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 12:41
    Cibona ove sezone u gostima moze samo brat divlje jagode....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 11:53
    brukanje se nastavlja.kaže 'stručnjak': 'neka mu daju novce kao i repeši da kupi skupe strance':))pa imamo ih....4...i ne brini, nisu nimalo jeftini. možda je jedino Ware jeftin, a ostala 3 sigurno nisu.cibona više nije vrhunska, euroligaška momčad ALI s ovakvim rosterom su trebali u ova prva 4... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • mala truba15.10.2012. u 10:59
    eno Džikić je slobodan ! TO bi bilo pravo rjesenje za Cibonu ! ;)
    mala truba
  • Obrisan korisnik15.10.2012. u 08:19
    moze se pricati i o trenerovim greskama ali... na gubi trener 20 lopti po utakmici, nije trener bacio zadnju loptu u ruke slovencima,nije trener 3 puta promasio cijeli obruc u samoj zavrsnici... Neka i njemu dozvole kao Repesi da kupi skupe strance i ostavi klub u minusu pa ce biti bolje...
    Obrisan korisnik