Košarka

Panathinaikos održao lekciju iz komplikacija, Ukić ubacio 11

Ivor Krapac • petak, 19.10.2012.
Panathinaikos održao lekciju iz komplikacija, Ukić ubacio 11
Foto: EPA

Puno teže nego se to moglo pretpostaviti samo 55 sekundi do kraja, košarkaši Panathinaikosa ubilježili su prvu ovosezonsku pobjedu u Euroligi. Iako su malo manje od minutu do kraja vodili sa 77:68, Zeleni iz Atene su na domaćem parketu teškom mukom slomili Mapooro Cantu, koji je poslije završne serije od 8:1 smanjio na samo dva poena zaostatka - no, nije imao dovoljno vremena i za potpuni preokret...

Bez obzira na ulazak u sezonu bez niz jakih aduta iz proteklih godina, uključujući i trofejnog trenera Željka Obradovića, Panathinaikos je u prvom ovosezonskom domaćem nastupu u Euroligi dočekao Mapooro Cantu u ulozi velikog favorita. No, tu svoju ulogu Pao je opravdao "kroz ušicu igle". Dvoboj u OAKA Areni okončan je sa 78:76 za momčad Argirisa Pedoulakisa, za koju je Roko Leni Ukić ubilježio 11 poena, tri skoka i dvije izgubljene lopte, sa samo jednom asistencijom, za 29 minuta u igri. Hrvatski reprezentativac bio je raspoloženiji u prvom poluvremenu, koje je završio s devet poena.

Zeleni su imali priliku riješiti ovaj susret i puno jednostavnije. Nakon što je Cantu dvije i pol minute do kraja bio na samo poenu zaostatka (69:68), domaća momčad je serijom od 8:0 napravila golem korak prema pobjedi, odmaknuvši do 77:68 samo 55 sekundi do kraja. S glavnim ulogama Mačiulisa i Panka i pomoći Diamantidisa s crte slobodnih, činilo se da je utakmica tada riješena, no s nekoliko promašenih slobodnih bacanja previše, igrači Panathinaikosa su do kraja sve zakomplicirali.

Aradori i Markoišvili približili su domaće na tek 78:76 prije nego je Diamantidis dvije sekunde do posljednje sirene dobio priliku zapečatiti stvar s crte slobodnih. No, promašio je oba, a za Pao je bila sretna okolnost je što više nije bilo vremena za pravi šut, pa je Cusinov pokušaj poslije uhvaćenog skoka bio nemoguća misija.

Sve što se zbivalo u ranijem tijeku utakmice najavljivalo je da će odluka pasti tek u završnici. Panathinaikos je do svojeg najvećeg vodstva dolazio početkom druge i treće četvrtine, na +8, odnosno +7, no gosti su se oba puta vraćali i okretali na svoju stranu. Ipak, završna serija Zelenih pokazala se presudnom, bez obzira na posustajanje u posljednjoj minuti.

Domaće je do pobjede vodio Sofoklis Schortsanitis (19 poena, četiri skoka). Dimitris Diamantidis dodao je 12 poena (2/6 iz igre, 6/10 iz slobodnih bacanja) i sedam asistencija, dok je Andy Panko, kao i Ukić, završio s 11 poena. Imao je i pet skokova i četiri asistencije. Najefikasniji gostujući igrači bili su Manučar Markoišvili i Pietro Aradori, s po 17 poena, dok je Alexander Tyus-Cecchini pomogao s 10 poena i šest skokova.

Preostale dvije utakmice drugog kola skupine A na rasporedu su u petak. Susrest će se Himki i madridski Real, odnosno Union Olimpija i Fenerbahče Ülker.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Panathinaikos78:76Red October Cantu
Himki86:85Real Madrid
Petrol Olimpija75:81Fenerbahçe
1Real Madrid 73+94
2Panathinaikos 64+26
3Himki 64-1
4Fenerbahçe 55-11
5Red October Cantu 37-22
6Petrol Olimpija 37-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!