Košarka

Cedevitina prva euroligaška pobjeda, Caja pala u Zagrebu

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 09.11.2012.
Cedevitina prva euroligaška pobjeda, Caja pala u Zagrebu
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite proslavili su prvu euroligašku pobjedu u povijesti kluba. Momčad Božidara Maljkovića je u petom nastupu u debitantskoj sezoni u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju u Domu Dražena Petrovića nadjačala Caju Laboral, a glavni dio posla obavili su obranom, koja je protiv gostiju iz Vitorije bila na razini potrebnoj za ovo društvo...

Kada već nije uspjelo prošlog tjedna kod Olympiakosa u Pireju, gdje su imali jako dobru priliku, košarkaši Cedevite nisu trebali čekati jako dugo da se pobrinu za prvu klupsku pobjedu u Euroligi. Momčad Božidara Maljkovića je u sudaru s Cajol Laboral u Zagrebu slavila sa 76:69, sa zasad najkvalitetnijom obrambenom predstavom u sezoni, što je bilo i ključ ovog uspjeha.

O tome kakav su posao Cedevitini igrači radili na tom kraju parketa, dovoljno će reći da su u drugoj i trećoj četvrtini uspjeli zadržati Caju na sveukupno 22 poena, primivši dva manje nego u prvoj dionici, koja je okončana s 24:24. Kada suparniku u središnje dvije dionice dopustite 10, odnosno 12 poena, na drugom kraju parketa je obično sve lakše, a Maljkovićeva momčad je ovog puta to potvrdila odlaskom do 58:46 uoči završnih 10 minuta. Posljednja četvrtina nije donijela komplikacije.

Tomasa mučio jedino šut

Dok je u obrani dao ruku momčadi iako mu je ovo bila tek druga utakmica nakon što se vratio poslije ozljede, Marku Tomasu nije išlo kako je želio na drugom kraju parketa, ali s obzirom na stanku, to se moglo i očekivati. Tomas je iz igre imao 1/5, završio je sa šest poena, a za neke lopte koje su izašle iz koša našalio se da "nisu iscurile, već su takvi obruči".

Tomas je dodao da će za napad i šut još trebati vremena, noge zasad ne slušaju najbolje.

Za razliku od nastavka susreta, u prvoj dionici su obje momčadi odradile bolji posao u napadu nego na drugom kraju parketa, a rezultatski su stvari bile u egalu, uz po jednu mini-seriju na svakoj strani. Predvođeni Nemanjom Bjelicom, gosti iz Vitorije su do sredine prve dionice stigli do četiri poena prednosti (13:9), da bi Cedevita uzvratila sa svojih 7:0, uz tricu Braceyja Wrighta i četiri poena Mire Bilana za preokret na 16:13 u sedmoj minuti.

Do kraja četvrtine ni jedni ni drugi nisu imali više od +2, a nakon što se u drugu dionicu ušlo s 24:24, Cedevita je u narednih pet minuta obrambeno postala puno učinkovitija. Očekivano, to se dogodilo s petorkom u kojoj je igrao Marko Tomas, dok je Bracey Wright bio na klupi, a s takvom postavom na parketu, Maljkovićeva momčad dugo se držala bez primljenog poena u drugoj dionici, zaključavši bravu sve do 16. minute. Na drugom kraju parketa, domaći su to naplatili odmakom do 29:24, a da nije bilo nekoliko nespretnih reakcija u napadu i ponekog promašenog otvorenog šuta, moglo je biti i više od tih +5.

U preostalom razdoblju do velikog odmora Maljković je prvo vratio Wrighta umjesto Tomasa, a potkraj druge četvrtine zaigrao s nižom petorkom, u kojoj je Mickael Gelabale bio "četvorka". Kada je igrala prva od te dvije postave, gosti iz Vitorije su se serijom od 6:0 vratili u vodstvo (30:29), dok je završnica druge dionice, s Cedevitina "četiri mala", donijela preokret domaćih i odlazak na poluvrijeme s pet poena prednosti (39:34).

Nastavljajući s istim principom, s nižom postavom, Cedevitina igra nije pala ni u trećoj četvrtini. Obrambeno je sve ostalo na sličnoj razini, a napadački je bilo još malo bolje, što je dovelo do bijega do dotad najvećih 11 razlike, 45:34 u 22. minuti. Do te prednosti domaći su stigli mini-serijom od 6:0, poenima Gelabalea, Bilana i Wrighta, da bi se, nakon promašene trice Marquesa Greena s kojom je Cedevita mogla do +14, gosti nakratko oporavili sa svojih 6:0, za smanjenje na 45:40 pet i pol minuta do kraja treće dionice.

Za dva dana u Skoplju

Nakon što su uspjeli u lovu na prvu pobjedu u Euroligi, Cedevita će u subotu već biti na putu prema Skoplju, gdje ih u nedjelju čeka MZT u osmom kolu ABA lige, u utakmici koju nisu uspjeli odgoditi.

S obzirom na energetsku potrošnju protiv Caje, za očekivati je da će biti nešto više kombiniranja s minutažom i testiranja dužine klupe Maljkovićeve momčadi.

No, ostatak četvrtine donio je novi nalet Maljkovićeve momčadi. Zadržavajući goste na sveukupno samo 12 zabijenih poena u toj dionici, poslije tek 10 primljenih u drugoj, Cedevita je izgradila temelj za bijeg do 58:46 uoči posljednjih 10 minuta, gurajući Caju u još veću brigu. Treća četvrtina okončana je domaćom mini-serijom od 5:0, s tricom Wrighta i polaganjem Gelabalea poslije lijepog prodora, s kojom je na semaforu zasvijetlilo dotad najvećih +12 za zagrebačke Crvene.

Rano u posljednjoj dionici, utakmicu je zaustavio problem sa semaforima koji pokazuju vrijeme za napad, zbog čega je kod 60:49 osam minuta do kraja došlo do prekida, s nastavkom nakon postavljanja pričuvnih semafora za 24 sekunde. Iako je prisilna stanka malo ohladila igrače, pokazalo se da to nije bilo presudno za tijek završnice susreta, u kojoj Caja nije došla do ozbiljnijeg smanjenja zaostatka.

Miro Bilan zabio je najviše na putu do Cedevitine pobjede, sa 16 poena i pet skokova, dok je Bracey Wright dodao 14, a Predrag Šuput 12 poena. Mickael Gelabale ponovno je radio puno toga dobrog na oba kraja parketa, završivši s 11 poena i devet skokova, uz dvije asistencije, a Marko Tomas istaknuo se pomaganjem da se obrana domaće momčadi jako podigne u drugoj četvrtini, čim se zagrijao poslije prvog ulaska na parket krajem prve dionice.

Goste je s 15 poena i sedam skokova vodio Fernando San Emeterio, a prvi u pratnji bili su Andres Nocioni, koji se napadački "zahuktao" u četvrtoj četvrtini, završivši s 12 poena, te Maciej Lampe, s 11 poena i četiri skoka.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Armani Milano71:84Olympiakos
Cedevita76:69Baskonia
Anadolu Efes64:77Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 11:35
    YUPIX sve pet ali ovo za Cara(kapetan!?) i Baždu nije ok. TOMAS je ponajbolji evropski obrambeni - vanjski igrač i treba repki. Ali koliko ja vidim GELABALE je šef u ekipi. Čak je i ŠUPUTA jučer poslao na drugi kraj terena da igra obranu!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 11:34
    YUPIX sve pet ali ovo za Cara(kapetan!?) i Baždu nije ok. TOMAS je ponajbolji evropski obrambeni - vanjski igrač i treba repki. Ali koliko ja vidim GELABALE je šef u ekipi. Čak je i ŠUPUTA jučer poslao na drugi kraj terena da igra obranu!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 07:46
    Cestitke Cedeviti na velikoj pobjedi! Raduje me povratak Marka jer je on trenutno jedini nas vanjski igrac koji moze odigrat obranu na euroligaskoj razini,a to je ono kaj kronicno fali nasoj reprezentaciji!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 02:37
    Bravo vitamini!! Iskrene cestitke..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 22:52
    Odlicna utakmica i kao sto sam rekao Cedevita ce igrati sve bolje i Bozo, kojeg su mnogi otpisali kao proslog(kakva glupost) je konacno poslozio obranu a pomoglo je i neigranje Cara i Bazdarica. Odlican Green, Bilan, Suput...Malo ce zlobnici i pametnjakovici utihnuti nakon ove tekme i nece se imati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik