Rukomet

Berlinske Lisice, predvođene Ninčevićem i Špoljarićem, dočekuju Zagrebaše

Damir Žbulj • četvrtak, 15.11.2012.
Berlinske Lisice, predvođene Ninčevićem i Špoljarićem, dočekuju Zagrebaše
Foto: EPA

Nastavlja se natjecanje u elitnom europskom rukometnom natjecanju. Croatia osiguranja Zagreba gostuje u Berlinu, gdje ih u petom kolu skupine D, u Max-Schmeling-Halleu, dočekuje berlinski Füchse, gdje već godinama glavnu riječ vode Hrvati Denis Špoljarić i Ivan Ninčević...

Zagrebaši nastavljaju put u ovosezonskoj EHF Ligi prvaka. Nakon uvodnog slavlja protiv Pick Szegeda, igrači Slavka Goluže ne znaju za pobjedu. Na remi u Bjelorusiji kod Dinamo Minska nadovezali su se porazi kod Kadetten Schaffhausena te u Areni od Barcelone, a u novi europski dvoboj ponovno ulaze kao autsajderi jer gostuju kod jedne od najjačih njemačkih momčadi, sudionikom prošlosezonskog Final Four završnog turnira, berlinskog Füchsea.

Hrvatski prvak naravno nema se razloga unaprijed predati, nego treba odigrati jednu hrabru utakmicu, bez opterećenja rezultatom, jer na bodove iz večerašnjeg susreta ionako računaju domaćini. Na njima je pritisak pobjede, a uz dobru predstavu Golužinih igrača, dvoboj se sigurno može odvesti do neizvjesne završnice.

Zna to dobro i strateg Zagrebaša: "Želim da u utakmicu uđemo bez ikakvog respekta prema Füchseu, da damo sve od sebe, da odigramo najbolje što možemo, a ako nam se ukaže prilika za pozitivni rezultat, da je i iskoristimo," naglasio je.

Ostaje im da te riječi sprovedu na terenu u djela, pred više od deset tisuća bučnih navijača i protiv izuzetno snažnog protivnika.

Goluža je svjestan kako njegova ekipa ne briljira u posljednje vrijeme. Potop u Skoplju kod Metalurga sigurno je podigao uzbunu, što se i vidjelo u pristupu i želji u posljednja dva susreta regionalne SEHA lige, protiv Tatrana i Lovćena. Iako i u tim dvobojima nije sve funkcioniralo kako je bilo zamišljeno. Pogotovo obrana i pogotovo u prvim poluvremenima tih utakmica.

Svaki slabiji period igre Nijemci će znati kazniti, odjuriti u prednost, koju će Zagrebaši teško uhvatiti. Zato je važno odigrati koncentrirano i pametno čitavih 60 minuta, jer ako će biti srljanja i brzopletosti u napadu, berlinski sastav kontrama će samljeti CO Zagreb.

Osim uvjerljivog poraza kod Barcelone, gdje su im Španjolci očitali rukometnu lekciju i razmontirali ih s deset pogodaka prednosti, sve ostale ovosezonske europske susrete odradili su rutinski te su upisali tri sigurne pobjede. Niti u Bundesligi ne igraju loše, na trećoj su poziciji, a u 11 odigranih kola upisali su osam pobjeda, u dva navrata su remizirali, od čega je jednom bilo s prvakom Kielom, dok im je jedini poraz nanio ove sezone izuzetno neugodni Flensburg. Bila je to utakmica poput one u Barceloni, gdje ih je protivnik u potpunosti nadigrao i razbio.

Kelentrić ih jako dobro poznaje

Zagrebaši posljednjih godina ne prolaze dobro u Njemačkoj. Osim dva neodlučena rezultata s Rhein-Neckar Löwenom, u dva navrata (2010. i 2008.) poraženi su od Flensburga, od HSV-a su poraženi 2009. i 2008. godine, dok je još uvijek svježi ovogodišnji poraz od Kiela u četvrtfinalu prošlosezonske Lige prvaka. Dugogodišnje iskustvo igranja u Bundesligi ima i Vratar Mario Kelentrić, koji zna što CO Zagreb može očekivati u Berlinu: "Igrači su provjereni, ekipa je građena pomno i stvarala se tri-četiri godine, a pozicije su popunjavane planski. Obrana im je dobra, imaju dva dobra golmana i sigurno nas čeka težak posao, ali mislim da i mi imamo kvalitetu koja nije zanemariva."

Ova njemačka momčad već se posljednjih nekoliko sezona nalazi u vrhu njemačkog rukometa, a plansko popunjavanje i osnaživanje kadra svake godine dovelo je i do nastupa Füchsea na prošlosezonskom završnom turniru četiri najbolje europske ekipe. Poraženi su tada minimalno u polufinalu od Kiela pa se nadaju kako u novom nastupu mogu barem ponoviti, ako ne i nadmašiti taj uspjeh.

Ekipa Dagura Sigurdssona popunjena je kvalitetnim igračima na svim pozicijama, no više od same individualne kvalitete, krasi ih izuzetno organizirana igra, pogotovo u obrani, gdje brzim kontrama lome suparnike. Vratari su fenomenalni Nijemac Silvio Heinevetter te odlični Čeh Petr Štochl. Na crti su Danac Laen i Nijemac ruskih korijena Evgenij Pevnov. Organizator igre, ali i vođa na terenu je legendarni Španjolac Iker Romero.

U napadu se oslanjaju na usluge Sven-Sörena Christophersena, koji je u njemačkom prvenstvu najbolji strijelac, dok su im ove sezone ekipu pojačali Norvežanin Borge Lund te opasni ljevoruki Konstantin Igropulo.

Međutim, već godinama glavne uloge u ovoj momčadi imaju Hrvati. Denis Špoljarić bivši je hrvatski reprezentativac, ali je u Berlinu i dalje ministar obrane, dok je Ivan Ninčević nevjerojatan egzekutor, realizator kontri te je u Ligi prvaka najbolji njihov ovosezonski strijelac s 21 postignutim pogotkom.

"Svakako očekujemo pobjedu na svom parketu. Baš kao što Zagreb nikome u svojoj dvorani neće priznati da je favorit, tako je slučaj i s nama. Primijetio sam da Zagreb igra agresivnu i pokretljivu obranu, da je jako dobar u tranziciji i da se postiže dosta lakih pogodaka. Zapravo, igra Zagreba dosta podsjeća na našu igru u reprezentaciji. To je nešto na što mi u Berlinu također moramo pripaziti, jer ukoliko uđemo u žrvanj spomenute obrane i mladog Ivića na golu moglo bi nam se dogoditi da nas Zagreb iskontrira i stvori nedostižnu prednost," optimističan je, ali i oprezan u svojim izjavama Ninčević, što dovoljno govori kako Lisice neće olako shvatiti Zagrebaše.

EHF Liga prvaka, 5. kolo:
Füchse Berlin - Croatia osiguranje Zagreb, 19.30 sati

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Dinamo Minsk33:23Kadetten
Füchse Berlin29:27RK Zagreb
OTP Bank Pick Szeged28:33Barcelona
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4OTP Bank Pick Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 15:48
    Ovisi koliko će lisice ovo ozbiljno odigrati, ali sluti da bi moglo završiti u suzama po Zagreb
    Obrisan korisnik