Košarka

Barcelona na krilima sjajnog Inglesa ponizila Bešiktaš, Hezonja debitirao s pet poena

Igor Šestak • petak, 30.11.2012.
Barcelona na krilima sjajnog Inglesa ponizila Bešiktaš, Hezonja debitirao s pet poena
Foto: EPA

Košarkaši Barcelone nastavili su uspješno kročiti euroligaškim parketima. Na gostovanju kod Bešiktaša u Istanbulu slavili su s izrazito uvjerljivih 78:48, a do pobjede ih je vodio Joe Ingles s 22 poena i stopostotnim šutom. Na toj su utakmici nastupila i tri hrvatska košarkaša. Ante Tomić bio je drugi strijelac svog kluba, a priliku je u Euroligi prvi put ove sezone dobio i mladi Mario Hezonja te postigao svoje prve poene u natjecanju. Za Bešiktaš je zaigrao Damir Markota, ali se uklopio u sivilo svoje momčadi.

S omjerom 7-0 Barcelona je doputovala u Istanbul na noge Bešiktašu (4-3). U prvoj utakmici ovih klubova igranoj u Palau Blaugrani Katalonci su slavili sa 72:60, a na gostovanju su bili još daleko uvjerljiviji i do osme uzastopne pobjede došli s čak 30 poena prednosti, pritom zadržavši domaćine ispod 50 postignutih poena.

U početnim petorkama svoje su mjesto zauzeli hrvatski igrači, Damir Markota u redovima domaćina te Ante Tomić u katalonskoj momčadi, dok je treći Hrvat na ovoj utakmici, Mario Hezonja, počeo na klupi Barcelone.

Prva četvrtina protekla je u znaku nadmetanja Vidmara i Inglesa, a pobjedu je odnio Barcelonin Australac koji je u prvih deset minuta postigao čak 13 od 18 gostujućih poena, dok je Slovenac u redovima domaćih zabio devet od 14 poena svoje momčadi. Valja istaknuti da je 27 sekundi prije isteka vremena u Euroligi prvi put zaigrao 17-godišnji Hezonja, zamijenivši upravo Inglesa.

Rezultatsko odvajanje Barcelone počelo je u drugoj četvrtini tricom Jasikevičiusa a nastavljeno je ubačajima Tomića i Todorovića za 29:14. Točno na polovici drugog perioda svoj prvi euroligaški koš postigao je Hezonja za plus 17 Katalonaca. Bešiktaš u prvih pet minuta nije uspio postići koš, a sušu turske momčadi prekinuo je Markota svojim prvim ubačajem. U drugoj polovici četvrtine ponovno se ukazao Vidmar i donekle smanjio zaostatak svoje momčadi. Na poluvremenu je na semaforu stajalo 39:24 za goste.

Odlična šuterska večer Katalonaca

Barcelonini igrači iz igre su ukupno šutirali 30/55, a trica im je bila fantastičnih 9/13. Domaći su ukupno šutirali 20/68, uz katastrofalan šut za tri poena (3/24). Skakačka bitka također je otišla na stranu Katalonaca (44-33), u asistencijama je bilo 22-4 za goste, a tek su u izgubljenim loptama bili slabiji od domaćina (14-12).

U trećoj se četvrtini ponovno razigrao Ingles te uz pomoć Sade i Tomića postavio velikih 52:30 nakon pet minuta igre u nastavku. Prednost gostiju rasla je i do velikih 26 poena prednosti, a u posljednjih se deset minuta ušlo s rezultatom 62:38.

Nije niti četvrta četvrtina donijela bolje vijesti za Bešiktaš. Abrines je zabio za 67:39, a četiri minute prije kraja Huertas je položio za plus 30 (73:43). Istom je razlikom utakmica i završila a posljednji poen postigao je Hezonja iz slobodnog bacanja 30 sekundi prije kraja.

Joe Ingles završio je utakmicu s 22 poena i stopostotnim šutom. Za dva poena šutirao je 3/3, a za tri poena 4/4, kao i s linije slobodnih bacanja. Upisao je i dvije asistencije i četiri izgubljene lopte, što će mu suigrači i trener vjerojatno lako oprostiti nakon ovako dobre partije. Australac je bio jedini igrač Barcelone s dvoznamenkastim brojem poena pa je drugi strijelac momčadi bio Tomić s devet poena (šut iz igre 4/10), a dodao je i četiri skoka, tri blokade i dvije asistencije za 19 i pol minuta u igri. Hezonja je odigrao 12 minuta i utakmicu završio s pet poena (šut iz igre 2/4), dva skoka i jednom ukradenom loptom.

I Bešiktaš je imao tek jednog igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a bio je to Gašper Vidmar s 18 poena. Mogao je imati i bolji učinak da je bio precizniji s linije slobodnih bacanja (4/11), ali ni to ne bi pomoglo njegovoj nemoćnoj momčadi. Drugi strijelac bio je Akin s devet poena. Markota je za 24 minute na parketu zabio tek četiri poena uz šut iz igre 2/9. Ubilježio je i četiri skoka te jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte.

Osmom uzastopnom pobjedom Barcelona je i dalje jedina neporažena momčad Eurolige te se nalazi na prvom mjestu u skupini ispred moskovskog CSKA koji je na omjeru 7-1. Bešiktaš je treći s omjerom 4-4 i osiguranim prolaskom u iduću fazu natjecanja.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Brose Baskets89:97CSKA Moskva
Partizan75:74Lietuvos Rytas
Bešiktaš48:78Barcelona
1Barcelona 91+138
2CSKA Moskva 91+74
3Bešiktaš 55-50
4Brose Baskets 37-67
5Partizan 28-41
6Lietuvos Rytas 28-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10802.12.2012. u 12:19
    Nista novo: u Barceloni se izvrsno sa omladinom. Sjecam se kad je Rubio dosao na parket prvih puta. Tu je odmah bila volja da se pokaze, isto sa Mariom, leprsav. Lijepa utjeha uoci "Dario-Soap-Opere". Sta se tice ovog poteza u zadnjoj sekundi, mogli su suci to suditi kao kos. Ja sanjam o EP u... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 13:42
    ima li gdje taj video ?naso http://www.youtube.com/watch?v=UYXAECilaRQ
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 12:18
    Ono kako se Hezonja u zadnjim sekundama utakmice sjurio sa centra i zakucao je spektakularno.
    Obrisan korisnik
  • narada10801.12.2012. u 01:20
    a mogli ste bar nabaviti neki video snimak njegovog prvog nastupa, mogao bi bit istorican ;-) Ja gledao raspored, pa si misilo, nece ga Pascual pustiti u Euroligi, to ce on njega ubaciti u Endesa Ligi protiv Manrese. kad gle trenercine...
    narada108
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 00:32
    najbolji su bili komentari kako je prerano otišao ;)) takvog talenta jedino hrvatska košarka može uništiti... trebao je ostat ko šarić, zapetljat se u menađerske okove i neigrat 2 godine...
    Obrisan korisnik