Košarka

Brose Baskets poražen od Lietuvos Rytasa, ali u zadnjem kolu sve ima u svojim rukama

Igor Šestak • petak, 07.12.2012.
Brose Baskets poražen od Lietuvos Rytasa, ali u zadnjem kolu sve ima u svojim rukama
Foto: EPA

Posljednju utakmicu devetog kola Eurolige u skupini D odigrali su u Vilniusu domaći Lietuvos Rytas i Brose Baskets iz Bamberga. Rezultatom 67:62 Litavci su upisali svoju drugu pobjedu u natjecanju pa su obje momčadi uoči posljednjeg kola na omjeru 2-7, ali u boljoj poziciji je Brose Baskets te će sam odlučivati o svojoj sudbini. Važnim ubačajem sa zvukom sirene Brose Basketsu je bolji međusobni omjer s Lietuvos Rytasom osigurao John Goldsberry. U domaćoj momčadi vrlo dobru utakmicu odigrao je hrvatski košarkaš Leon Radošević.

Iz skupine D prolaz u Top 16 već su ranije osigurali stopostotna Barcelona, moskovski CSKA i turski Bešiktaš, a za četvrto mjesto još uvijek traje borba između Partizana, Brose Basketsa i Lietuvos Rytasa. Važnu utakmicu u toj borbi odigrali su u devetom kolu Litavci i Nijemci, a iako je pobjedu odnijela momčad iz Vilniusa, uoči posljednjeg kola u najboljoj je poziciji klub iz Bamberga.

Prva utakmica ovih klubova završila je pobjedom Brose Basketsa 84:78, a međusobni ogledi mogli bi biti presudni ukoliko momčadi završe na istom omjeru pobjeda i poraza. Lietuvos Rytas veliki je dio utakmice bio u željenoj poziciji, imao i 12 poena prednosti u trećoj dionici, a na kraju je sa zvukom sirene koš za goste postigao Goldsberry i postavio konačnih 67:62 i doveo svoju momčad u odličnu poziciju uoči posljednje utakmice u skupini.

U prvoj četvrtini momčadi su pokazale priličnu neefikasnost. Domaćini su uglavnom držali prednost, na početku 4:0 pa krajem četvrtine 15:10 zahvaljujući koševima Leona Radoševića, ali je rezultat nakon prvih deset minuta bio poravnat na 15:15. Drugu četvrtinu domaćini su otvorili serijom 9:0, ali gosti su postepeno smanjivali prednost i došli na samo poen zaostatka (29:28). Ipak, Nedović i Buterlevicius tricama su domaćinu osigurali prednost od sedam poena na poluvremenu.

Darius Maskoliunas, trener Lietuvos Rytasa: "Nedostajalo nam je snage u reketu, ali smo imali mnogo dobrih prilika izvana. Nažalost, te prilike nismo iskoristili na pravi način. Što reći o završnici utakmice? Igrači su morali zatvoriti sve protivnike, a ne samo četvoricu."

Chris Fleming, trener Brose Basketsa: "Lietuvos Rytas je uložio više energije i emocija u ovu utakmicu i zaslužio je pobijediti. No, za nas je sve dobro završilo i sretni smo što ćemo u posljednjem kolu sve imati u svojim rukama. Ne događa se često da odigramo loše, a da nam se dogodi nešto tako pozitivno."

U trećoj četvrtini Lietuvos Rytas je prvi put došao do dvoznamenkaste prednosti, a sredinom četvrtine rezultat je bio 44:32. No, serijom 9:2 Nijemci su se vratili u igru, a u posljednjih su deset minuta ušli sa sedam poena zaostatka. Početak posljednjeg perioda pripao je gostima koji su preko Goldsberryja došli na minus dva, ali Litavci su ponovno preuzeli konce igre u svoje ruke i vratili prednost od sedam poena.

Minutu i pol prije kraja rezultat je bio 61:58 za domaćine, koji su potom preko Ivanova, Seibutisa i Radoševića 24 sekunde prije kraja došli do 66:58. U idućim napadima Nachbar i Radošević pogodili su po jedno od svojih slobodnih bacanja. Domaćini su tada na liniju poslali Forda koji je pogodio prvo bacanje, a promašio drugo da bi napadački skok uhvatio Goldsberry i sa zvukom sirene pogodio za konačnih 67:62.

Takvim raspletom utakmice Bamberg je osigurao bolji međusobni omjer u utakmicama s Litavcima te će osigurati četvrto mjesto pobijedi li u posljednjem kolu Partizan. Lietuvos Rytas gostovat će kod Bešiktaša, a za osvajanje četvrtog mjesta treba mu pobjeda u Istanbulu i pobjeda Partizana u Bambergu, dok će Partizan biti četvrti pobijedi li u Bambergu, a Lietuvos Rytas izgubi u Istanbulu.

Što se tiče pojedinačnog učinka igrača, u domaćim je redovima najbolji igrač bio Seibutis s 19 poena (šut za dva 8/14, za tri 0/3) i deset skokova. Drugi po učinku bio je Radošević s 11 poena i devet skokova (pet napadačkih). Hrvat je za dva šutirao 3/5, s linije slobodnih bacanja 5/6, a još je upisao jednu asistenciju, četiri osvojene i šest izgubljenih lopti. Po osam poena za Lietuvos Rytas su ubacili Buterlevicius i Blums. Momčad iz Bamberga predvodili su Nachbar i Goldberry s 12 poena, a deset je upisao Zirbes.

Sve utakmice posljednjeg kola na rasporedu su u četvrtak 13. prosinca.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

CSKA Moskva87:72Bešiktaš
Partizan67:68 *Barcelona
Lietuvos Rytas67:62Brose Baskets
1Barcelona 91+138
2CSKA Moskva 91+74
3Bešiktaš 55-50
4Brose Baskets 37-67
5Partizan 28-41
6Lietuvos Rytas 28-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Nenad6208.12.2012. u 12:49
    Moze
    Nenad62
  • Obrisan korisnik08.12.2012. u 10:54
    Vidim da čemo u zadnjem kolu morati navijati za Partizan. Jel tako drugari ?
    Obrisan korisnik