Košarka

Olimpija sa sirenom slomila Himki bez Planinića, Fener blijed u Ateni

Ivor Krapac • petak, 07.12.2012.
Olimpija sa sirenom slomila Himki bez Planinića, Fener blijed u Ateni
Foto: EPA

U petak navečer odigrane su preostale dvije utakmice pretposljednjeg kola skupine A prvog kruga Eurolige, a puno uzbudljivije bilo je u Ljubljani. Union Olimpija je tricom Klemena Prepeliča sa sirenom došla do pobjede nad Himkijem, u čijem sastavu nije bilo ove sezone odličnog Zorana Planinića. Panathinaikos je pred svojim navijačima bio jači od Fenerbahče Ülkera, koji još nije siguran u prolazak u Top 16...

Nema Planinića, ima trilera, nema uspjeha

Kako je njegova momčad već osigurala drugi krug, Himkijev trener Rimas Kurtinaitis u Ljubljani nije računao na sve svoje najvažnije adute, a izostao je i onaj najvažniji od svih njih, Zoran Planinić, koji ove sezone igra u kontinuitetu dobro. S obzirom da nije bilo ni Petterija Koponena, gosti iz Moskovske oblasti pred sobom su imali težak zadatak, ali iako oslabljeni, unutar posljednjih pola minute činilo se da će kući otići s pobjedom.

Poslije jednog od dva pogođena slobodna bacanja Jamesa Augustinea, Himki je vodio s relativno mirnih 70:65, a nakon što je Jaka Blažič tricom smanjio na 70:68, bio je to tek prvi dio domaćeg velikog preokreta. Olimpijini igrači morali su faulirati, Vitalij Fridzon je sa svoja dva slobodna odveo goste na 72:68, ali potom sve otišlo u suprotnom smjeru.

S prvom od dvije domaće trice u posljednjim sekundama, Sasu Salin smanjio je na 72:71, a nakon što su Ljubljančani dobili poklon s dva promašena Fridzonova slobodna, Klemen Prepelič postao je glavna priča utakmice dalekometnim ubačajem sa sirenom za pobjedu Olimpije sa 74:72.

Momčad Saše Filipovskog se, tako, iskupila za propuštenu šansu za ranije rješenje utakmice. Rano u posljednjoj četvrtini vodili su s osam poena prednosti (61:53) i radili pravi posao u obrani, ali morali su ići težim putem, sa završetkom na pomalo nevjerojatan način.

Klemen Prepelič vodio je Ljubljančane sa 16 poena i tri asistencije, dok je Jaka Blažič dodao 13 poena i šest skokova. Dražen Bubnić bio je među raspoloženijima, s 11 poena i dva skoka za 14 minuta u igri, a vrijedi izdvojiti i 11 poena i 10 skokova Arona Baynesa.

Najefikasniji gostujući igrač bio je Paul Davis (20 poena, četiri skoka), a Krešimir Lončar nije imao svoju večer. Za 11 minuta na parketu ostao je bez poena, bez ijednog šuta iz igre ili slobodnih bacanja, dodajući dva skoka, po jednu osvojenu loptu i blokadu, ali i pet izgubljenih lopti.

Panathinaikos spriječio Fenerovu promociju

Poslije početka utakmice s 8:0, Fenerbahče Ülkeru je malo toga išlo po željama na gostovanju u Ateni. Panathinaikos se do kraja prve četvrtine vratio u egal, a nakon što su drugu dionicu dobili sa 17:9, za odlazak na 29:23 na poluvremenu, domaći više nisu posustali, sve do završnih 69:55 u njihovu korist.

Nada momčadi Simonea Pianigianija još je bila na životu na ulasku u posljednjih 10 minuta, sa samo 43:37 za atenske Zelene. No, u drugoj polovici završne četvrtine Fener nije napravio puno, a sve je bilo jasno poslije domaće serije od 9:0 s kojom su pobjegli do 67:50 na ulasku u posljednju minutu.

Andy Panko ubilježio je 15 poena i šest skokova, a Sofoklis Schortsanitis 11 poena i šest skokova za Panathinaikos. Gosti su imali samo jednog izrazito efikasnog igrača, Romaina Sata, koji je završio s 20 poena i osam skokova.

Roko Leni Ukić i Bojan Bogdanović nisu bili osobito raspoloženi. Ukić je za 21 i pol minutu imao četiri poena i skok, dok je Bogdanović 22 i pol minute iskoristio za šest poena, po dva skoka i asistencije, sa samo 2/11 iz igre, 2/7 za dvicu i 0/4 za tricu. Svih svojih šest poena zabio je u prvoj četvrtini, prva četiri u gostujućem odlasku do 8:0 na otvaranju susreta.

Kako je momčad iz Istanbula izgubila, odluka o posljednjem putniku u Top 16 past će u posljednjem kolu. Feneru će idućeg tjedna biti plus što će u izravnom dvoboju za prolaz igrati kod kuće protiv Mapooro Cantua, a gosti će se u tom susretu moći osloniti na puno manje pritiska od Pianigianijevih igrača.

Domaći teren ili manje pritiska? Što će odnijeti prevagu, saznat ćemo idućeg četvrtka.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Red October Cantu76:70Real Madrid
Petrol Olimpija74:72Himki
Panathinaikos69:55Fenerbahçe
1Real Madrid 73+94
2Panathinaikos 64+26
3Himki 64-1
4Fenerbahçe 55-11
5Red October Cantu 37-22
6Petrol Olimpija 37-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2012. u 11:44
    tražim je na karti nema je... :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.12.2012. u 10:18
    Bravo za Olimpiju ! Dobar dio 2. poluvremena sa 5 slovenaca (mladih) u petorci. Kad ćemo mi to vidjeti kod nas. Možda Cibona nagodinu ako uopće uhvate Eurokup.
    Obrisan korisnik