Košarka

Žalgiris blizu velike pobjede, Panathinaikos se ipak provukao

Branimir Korać • petak, 28.12.2012.
Žalgiris blizu velike pobjede, Panathinaikos se ipak provukao
Foto: EPA

Posljednji susret prvog kola Topa 16 odigrali su Panathinaikos i Žalgiris. Iako su Grci većim dijelom susreta imali poveću prednost, Žalgiris je u završnici zaprijetio, imao šut za pobjedu, ali je ostao jedan poen prekratak...

Prvo kolo Topa 16 Eurolige zaključeno je najneizvjesnijim susretom prvog kola. Žalgiris je gostovao u Ateni kod Panathinaikosa i bio na korak do velike pobjede, međutim šut Kšištofa Lavrinoviča na kraju nije ušao.

Panathinaikos je tijekom susreta imao visoku prednost, odradio je posebno dobro prvo poluvrijeme, međutim u nastavku je Žalgiris preuzeo igru u svoje ruke, zaigrao puno bolje i uspio izboriti i šut za pobjedu.

U prvom poluvremenu Grci su imali dobar protok lopte, puno otvorenih šuteva i to su lakoćom realizirali. Posebno se to odnosi na Jasona Kapona kojeg su Litavci nekoliko puta zaboravili na trici, a nekada jedan od najboljih tricaša NBA lige to je lakoćom kažnjavao.

U prvom poluvremenu je igrao tek sedam i pol minuta, no za to vrijeme je ubacio 14 poena uz šut za tricu 4/5. U drugom dijelu su igrači Žalgirisa bili značajno oprezniji, više ga nisu ostavljali na otvorenom šutu i tu su napravili pomak u odnosu na prvo poluvrijeme.

Od prve četvrtine sve je išlo na ruku Panathinaikosu koji je brzo stekao dvoznamenkastu prednost i već u prvih 15 minuta igre imao visokih 15 poena viška.

Tu visoku razinu igre nije uspio zadržati i u drugom poluvremenu, Žalgiris je zaigrao dosta bliže igračima, njegovi igrači su izlazili na linije dodavanja i značajno otežali protok lopte. Takva angažirana igra u obrani usporila je Panathinaikos i serijom 10:2 na otvaranju drugog dijela Žalgiris je uspio smanjiti na 45:43.

Na startu posljednje četvrtine domaćin je još uvijek imao dobru prednost, vodio je 56:49, no tada Kšištof Lavrinovič i Mindaugas Kuzminskas rade seriju 10:0, Panathinaikos ostaje više od pet minuta bez ijednog poena i ulazi se u vrlo neizvjesnu završnicu.

Svega tri minute prije kraja imali su gosti 64:60, no kako je Lavrinovič pokrenuo Žalgiris, tako su Marcus Banks i Stephane Lasme pokrenuli Panathinaikos i zahvaljujući njima domaćin radi 7:2 u samom finišu susreta i odlazi do pobjede. Posljednji šut na susretu uzeo je Kšištof Lavrinovič,. ali bio je neprecizan i PAO izvlači tijesnu pobjedu.

Kod Panathinaikosa Jason Kapono je ubacio 16 poena, Michael Bramos 15 uz pet skokova, a Stephane Lasme 14 poena. Roko Ukić je za 22 minute ubacio dva poena (1/5 za dva) uz tri skoka i čak osam asistencija. Kod Žalgirisa Kšištof Lavrinovič je ubacio 13 poena uz šest skokova, a Tremmel Darden 12 poena. Marko Popović je za 24 minute ubacio šest poena (0/1 za dva, 2/5 za tri) uz tri skoka i dvije ukradene, a Mario Delaš za pet minuta ostao je bez poena (0/2 za dva).

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Alba Berlin63:77Real Madrid
Unicaja Málaga85:82Brose Baskets
CSKA Moskva90:71Anadolu Efes
Panathinaikos67:66Žalgiris
1CSKA Moskva 113+114
2Real Madrid 104+64
3Anadolu Efes 95-3
4Panathinaikos 95+33
5Unicaja Málaga 77-27
6Žalgiris 68+25
7Alba Berlin 410-77
8Brose Baskets 014-129

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!