SP 2013 - Završnica, osmina finala, 20.01.2013, 15:45 h
Njemačka
Njemačka 28:23(13:9) Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija

Raspoloženi Nijemci preskočili Makedoniju i postali prvi četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva

Igor Šestak • nedjelja, 20.01.2013.
Raspoloženi Nijemci preskočili Makedoniju i postali prvi četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Uvjerljivom pobjedom nad Makedonijom rukometna reprezentacija Njemačke plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva koje se održava u Španjolskoj. Igrači Martina Heubergera pokazali su odličnu igru i njihova pobjeda posve je zaslužena. Poveli su nakon 40 sekundi igre i vodstvo držali sve do kraja susreta. U drugom su poluvremenu imali i osam golova prednosti, a utakmicu su okončali na 28:23.

Prvu utakmicu osmine finala Svjetskog rukometnog prvenstva odigrali su u Barceloni Njemačka i Makedonija. Sudar pobjednika skupine A i četvrtoplasirane reprezentacije skupine B ponudio je očekivani rasplet. Njemački su rukometaši odlično ušli u utakmicu, iskoristili sve slabosti svojih protivnika i došli do vodstva koje do kraja nisu ispuštali. Makedonija ni u jednom trenutku nije vodila, nije čak imala ni izjednačenje nakon početnih 0:0, a zaprijetila je tek jednom u drugom poluvremenu kada je smanjila svoj zaostatak na dva pogotka. S konačnih 28:23 Njemačka je postala prva sudionica četvrtfinala u kojem će igrati protiv boljeg iz susreta Srbije i Španjolske.

Na početku utakmice sve što je moglo, pošlo je krivo za Makedonce. U napadu su bili jalovi, gubili lopte i usput razbranili Heinevettera, a na drugoj strani kroz poroznu obranu zabijali su Roggisch, Wiencek, Schmidt i Weinhold. Nakon sedam minuta igre Njemačka je vodila 4:0, a Zvonko Šundovski morao je pozvati minutu odmora. Prvi gol za Makedoniju zabio je osmoj minuti Mirkulovski, za 5:2 svoj prvi gol je zabio Kiril Lazarov, a u 13. minuti Georgievski je postavio 6:3. Činilo se tada da se Makedonci bude, a još su od 13. do 15. minute igrali s igračem više.

No, umjesto da se dodatno približe, Makedonci su nastavili griješiti i Nijemci su preko Kleina i Kneera u 20. minuti došli do pet golova prednosti. U idućim minutama ravnotežu je uspostavio vratar Ristovski s nekoliko odličnih obrana te je na taj način odgovorio sjajnom Heinevetteru i usput zaustavio dodatno povećanje makedonskog zaostatka. Igralo se gol za gol sve do 28. minute kada je Lazarov svojim trećim pogotkom doveo Makedoniju na minus tri (12:9). Uzlet Makedonije zaustavio je Jonovski isključenjem na dvije minute i Njemačka je na veliki odmor otišla s vodstvom 13:9.

Ni drugo poluvrijeme za Makedoniju nije dobro počelo. Na dvije minute isključen je Stoilov, a Wiencek i Kneer vratili su Njemačku na plus pet. Potonji je nastavio zadavati probleme makedonskoj obrani te je u 36. minuti zabio svoj četvrti pogodak na utakmici i postavio 17:11. Makedonci su odgovorili golovima Manaskova i Lazarova, ali i tu je seriju uspio prekinuti Jonovski - novim isključenjem i skrivljenim sedmercem. Izvukao ga je Ristovski i obranio pokušaj Schmidta, ali nije mogao ništa kod pogotka Wienceka za 18:13 u 40. minuti.

Isključenje Weinholda dalo je novu priliku makedonskim igračima, a ovaj su ju put iskoristili. Dva je pogotka zabio "probuđeni" Lazarov, a Manaskov je iz kontranapada postavio 18:16. Isti je igrač u idućem napadu imao novu kontru, ali Heinevetter je upisao vrlo važnu obranu. Bila je to velika prilika za Makedoniju da se sasvim vrati u utakmicu, pokazalo se kasnije i jedina. Nijemci su promašaj Manaskova kaznili s tri uzastopna pogotka i u 47. minuti došli na 21:16.

Razlika od pet pogodaka zadržala se nekoliko minuta, a sve dvojbe oko pobjednika ove utakmice njemački su reprezentativci razriješili serijom od četiri uzastopna pogotka, kojom su u 55. minuti poveli s 26:18. U posljednjih pet minuta Nijemci su oduzeli gas i Makedonija je uspjela smanjiti veliku razliku. Prva utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva završila je rezultatom 28:23.

Nijemci su utakmicu završili s 58 posto realiziranih šuteva (28/48), a mrežu Makedonije najčešće je pogađao Kneer. Od svojih osam pokušaja realizirao je pet. Po četiri su se puta u strijelce upisali Schmidt (4/5) i Wiencek (4/6), a tri gola zabio je Weinhold iz šest svojih pokušaja. Nijemci su u ovoj utakmici pokazali svoju napadačku raznovrsnost pa se čak 11 igrača upisalo u strijelce, a njih devet upisalo je minimalno dva pogotka. Odličan je u ključnim trenucima bio i Heinevetter s 11 obrana (36 posto). Makedonci su uspješno realizirali 53 posto svojih napada (23/43), a predvodio ih je Kiril Lazarov s osam golova iz 15 pokušaja (u prvih 30 minuta 3/8). Po tri pogotka zabili su Manaskov, Mojsovski i Filip Lazarov. Vratari Ristovski i Mitrevski prikupili su 13 obrana (31 posto).

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 12:58
    jednostavno sa rukometnu reprezentaciju sad se desava ono sto se desilo sa nasu kosrkarsku po litve kad je na mesto odlicnog dokuzovskog dosao lazovski sato je dovelo da krahiramona olimpiske kvalifikacije, ali oni sureagovali brzo a i covek je imao doblesti da ne trazi opravdanja i da prizna da je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 12:58
    nas nacionalni tim je podelen sa dvojica rukometasa koj rade sta oce imamo Krili Lazarov koji insistira da njegov brat bude izbor na poziciji levog beka sto je pocelo unistavati makedoniji odavno,pridonelo je da za mak ne igraju kuzmanovski arnaudovski, i najvise Rade Stojanovic koji je najbolji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 12:57
    Za ovo se moram saglasiti sa tobom ali ne zbog razloge za koje ti mislis. Da nismo imali sanse i necu reci da je to zbog putovanja jer da to je stvorilo probleme ali ne toliko velike za da imaju toliki efekt. Uzmi svoju hrvatsku imate zagreb vas najjaci klub, klub od koga polaz sve u hrvatsku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 10:13
    realno...makedonci nisu imiali šanse, iako su njemci došli s totalno pomlađenom repkom. makedonija ima samo kiru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 21:59
    @Manolito: Pa naravno da nisam mislio da su svi igrači bili SP mlade reprezentacije 2009. Ako ćemo biti točni onda su to bili samo Wiencek, Schmidt, Groetzki i Fäth. Strobel i Gensheimer tada nisu igrali za mladu reprezentaciju. Ali htio sam reći da su ta četvorica igrača sada standartni kod... [više na forumu]
    Obrisan korisnik