SP 2013 - Završnica, osmina finala, 20.01.2013, 20:15 h
Island
Island 28:30 Francuska
Francuska

Francuzi u završnici slomili uporne Islanđane i zaslužili četvrtfinale

Branimir Korać • nedjelja, 20.01.2013.
Francuzi u završnici slomili uporne Islanđane i zaslužili četvrtfinale
Foto: EPA

Poznat je četvrtfinalist koji će igrati protiv pobjednika susreta Hrvatska - Bjelorusija u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Kako se i očekivalo, riječ je o reprezentaciji Francuske koja je nadigrala vrlo dobri Island i zasluženo prošla dalje...

Island - Francuska 28:30 (14:15)

Svjetsko prvenstvo, osmina finala, Palau Sant Jordi

Suci: Đorđi Načevski i Slavčo Nikolov (Makedonija)

Island: Björgvin Pall Gustavsson (9 obrana), Aron Rafn Edvarsson, Vignir Svavarsson 1, Kari Kristjan Kristjansson 3, Aron Palmarsson 6, Asgeir Örn Hallgrimsson, Thorir Olafsson 7(5), Gudjon Valur Sigurdsson 4, Snorri Steinn Gudjonsson 2, Arnor Thor Gunnarsson 3, Sverre Jakobsson, Robert Gunnarsson, Stefan Rafn Sigurmannsson, Olafur Gustafsson 2, Ernir Arnarson, Fannar Thor Fridgeirsson.

Francuska: Daouda Karaboue (1 obrana), Thierry Omeyer (9 obrana), Jerome Fernandez, Didier Dinart, Xavier Barachet 2, Daniel Narcisse 2, Samuel Honrubia 7(2), Nikola Karabatić 3, Timothey N'Guessan, William Accambray 5, Luc Abalo 2(1), Cedric Sorhaindo 3, Michael Guigou 6(2), Sebastien Bousquet, Gregoire Detrez, Valentin Porte.

Sedmerci: Island 5/7, Francuska 5/6

Isključenja: Island 4 minute (Hallgrimsson, Olafsson), Francuska -

Vrlo dobar i neizvjestan četvrtfinalni dvoboj odradili su Francuzi i Islanđani. Francuska je na kraju očekivano slavila 30:28 u zanimljivom dvoboju koji je odlučen u posljednjih pet minuta.

Previše energije Islanđani su trošili na hvatanje rezultatskog zaostatka, Francuska je propustila nekoliko prilika prelomiti utakmicu, ali je na kraju ipak pokazala više. Francuski napad bio je tečniji, Islanđani su se ipak nešto više mučili iako su unatoč svemu tome bili u igri do same završnice. Nisu izdržali i Francuska očekuje, nadamo se, Hrvatsku u četvrtfinalu.

Francuska je bolje otvorila utakmicu, iako je Gustavsson dobro krenuo u utakmicu na vratima Islanda, Francuzi su se ipak manje mučili s islandskom obranom nego Islanđani s njihovom te su se prvi uspjeli odvojiti na 4:2.

Ključni trenutak

Ključni trenutak dogodio se u završnici susreta kada Islanđani nisu uspjeli ostati u egalu do kojeg su došli. Kod 28:27 nisu realizirali napad za novo poravnanje, na drugoj strani zabio je Karabatić i odveo Francusku na 29:27. Uslijedila je izgubljena lopta Gustafssona, Guigou je zabio iz kontre te zapečatio sudbinu upornih Islanđana.

Uz malu pomoć sreće Island je uspio brzo doći do preokreta i povesti 5:4. Omeyer je dobro čitao islandske pokušaje, međutim lopta je nekako ipak uspijevala ući u mrežu i igralo se izjednačeno s promjenama vodstva sve do neke 20. minute kada Francuzi ponovno preuzimaju kontrolu nad rezultatom.

Nakon što su poveli, ubrzo su ponovno došli do dva gola prednosti nakon bombe Accambrayja u 24. minuti, imali su u završnici i vodstvo 15:12, ali su Islanđani uspjeli smanjiti na 15:14 na poluvremenu.

Nakon dobrog ulaska u utakmicu, stali su i Gustavsson i Omeyer, međutim Francuska je u prvom poluvremenu ipak ostavilo taman malo bolji dojam, čisto za tih 15:14. Islanđani su imali nešto više problema u igri u napadu. no unatoč tome su zabili 14 golova što ih je moglo radovati.

Odlično prvo poluvrijeme na francuskoj strani odradio je Samuel Honrubia koji je već za 30 minuta zabio sedam golova i stvorio dosta problema svojim čuvarima.

Na startu drugog dijela Francuska je ponovno pobjegla na plus tri, 17:14, no uporni Islanđani su u 40. minuti ponovno uhvatili Francusku i poravnali golom sa sedam metara na 19:19.

Igrač utakmice

Iako je službeno igračem utakmice proglašen Samuel Honrubia koji je odradio odlično prvo poluvrijeme, tu titulu jednako tako zaslužuje i Michael Guigou. On je u odličnom drugom dijelu također bio efikasan, imao je mirnu ruku i s linije sedam metara, a njegovi golovi su odveli Francusku do pobjede. prvo je zabio za 28:27, a zatim i za završetak priče, za 30:27.

Čim su se Islanđani priključili, Francuska je ponovno pojačala obranu, pomogao je i Omeyer i tek tri minute su trebale da se ponovno odvoje na 22:19.

Island je pokušao brzinski vratiti zaostatak, međutim u toj brzini su uslijedile pogreške i Guigou je po prvi put odveo Francusku na četiri gola prednosti 14 minuta prije kraja susreta i činilo se da se lagano počeo nazirati pobjednik.

Međutim uporni Islanđani su uspjeli iskoristiti nekoliko brzopletosti u napadu Francuske i ponovno su spriječili Francuze da prelome utakmicu, uspjeli su još jednom odgovoriti serijom pogodaka za potpuni povratak u utakmicu i poravnanje na 26:26 svega šest minuta prije kraja.

Karabatić i Guigou su uspjeli na tri minute do kraja odvest Francusku na 29:27, imala je Francuska i napad za plus tri i rješenje utakmice, međutim islandska obrana je dobro reagirala. Nakon toga Olafur Gustafsson gubi loptu, a Guigou iz kontre završava priču golom za 30:27.

Završilo je 30:28 za Francusku, mora se reći zasluženo iako su se Islanđani dobro borili, pokazali veliku upornost, no Francuska je ipak pokazala da je kvalitetnija reprezentacija.

Krila Francuske bila su najefikasnija u pobjedničkoj momčadi, Honrubia je zabio sedam, a Guigou šest golova dok je Thierry Omeyer dodao devet obrana. Kod Islanđana sedam golova zabio je Thorir Olafsson dok je šest dodao Aron Palmarsson.

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 18:32
    Valjda i nadam se da će mo ih već jedno slomiti u ključnom meču.Dosad je ćesto voda išla na njihov mlin vrijeme je i da se nama posreći
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 12:07
    Nadam se da su naši napokon skužili da Omeyer najlošije brani lopte dolje i to pogotovo od poda. Ima na youtube-u video di se vidi da je 90% obranjenih lopti koje su pucane gore. Bitno je ne zatvoriti oči kod pucanja i čekati da digne nogu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 10:24
    ajde, barem je ninčević tu, umjesto štrleka (koji ni nije baš u formi na ovom SP-u).iako...puno nam je veći problem sada pozicija lijevog vanjskog!imamo zdrave samo gojuna i manadalinića!!gojun, još uvijek nije napadački močan (iako mu dušebajev daje sve više minuta u napadu), a zelenog mandalinića... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 10:09
    Baš sam mislio da je došlo vrijeme na ovom turniru da ih srušimo kad´ ono pola ekipe povrijeđeno. Već sam pisao da "stara" ekipa nema adekvatnu zamjenu i da ne možeš voditi pola ekipe debitanata. Što sada Slavkec? Tko će se suprostaviti francuzima? Klinci s Ribnjaka?! Pomlađivanje uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 09:39
    @hefest....dobri su francuzi ali daaaleko je to od njihove dominacije 2008., 2009. ili 2010!mi ih nećemo nažalost dobiti ali ne zato jer su oni nepobjedivi, nego zato što će se naši igrači usrati u gaće, kao i svaki put kada protiv njih igramo bitne tekme (one u skupinama NE računam)!to bi izbornik... [više na forumu]
    Obrisan korisnik