SP 2013 - Završnica, osmina finala, 20.01.2013, 17:30 h
Brazil
Brazil 26:27 Rusija
Rusija

Unatoč odličnom otporu Brazilaca, Rusi se pridružili Njemačkoj u četvrtini finala Svjetskog prvenstva

Zvonka Keliš • nedjelja, 20.01.2013.
Unatoč odličnom otporu Brazilaca, Rusi se pridružili Njemačkoj u četvrtini finala Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Rukometni reprezentativci Rusije u izuzetno uzbudljivom i zanimljivom susretu osmine finala odigranom u španjolskoj Zaragozi uspjeli su se othrvati odličnom otporu Brazilaca te upisati minimalnu pobjedu vrijednu četvrtine finala Svjetskoga prvenstva.

Svjetska smotra u Španjolskoj došla je i do svojih prvih ogleda osmine finala te su se tako u Zaragozi u dvorani Princa Filipa u poslijepodnevnom terminu sastale trećeplasirana reprezentacije skupine A, Brazil te ona drugoplasirana iz skupine B, Rusija. Nakon tri upisane pobjede te dva poraza Brazilci su nastavili ispisivati svoju rukometnu povijest te sanjati svoj san, naime, iako je njihov prvotni cilj bio onaj pravi trening i priprema za Olimpijske igre u Riju 2016., pokazalo se kako su izabranici Jordija Ribere već sada u vrlo dobroj formi te kako i svoje sljedeće suparnike misle dobro namučiti na njihovu putu ka stepenici više. S druge strane, Rusi, pravi rukometni veterani i oni iskusni momci u cijeloj priči dokazali su i uvjerili sve kako i bez Vladimira Maksimova mogu polučiti dobre rezultate.

Susret u Zaragozi odlično je počeo za momčad Rusije koja preko Čipurina i Gorboka odlazi na 3:0 da bi njen suparnik do svog prvog pogotka morao čekati sve do šeste minute i uspješne realizacije Hubnera. Nije nakon toga trebalo dugo da se Brazilci u potpunosti vrate u susret stoga semafor u dvorani vrlo brzo pokazuje rezultat 3:3. Uslijedila je tada igra pogodak za pogodak, a iako se izabranici Olega Kulešova sredinom prvoga dijela nanovo uspijevaju odvojiti na 9:7, njihova se prednost za tren otopila.

Novo izjednačenje donijelo je i novu igru gol za gol, a iako su Rusi tada predvođeni sjajno raspoloženim vratarom Levšinom nisu uspjeli osigurati i novu prednost. U samoj završnici prvoga poluvremena nije bilo ništa manje zanimljivo, naime, svoje prvo isključenje zarađuje Brazil, njihov protivnik to ne koristi, čak pomalo ostaje i bez ideje u napadu, no na drugoj je strani ponovno spašen zahvaljujući svom vrataru. Do isteka 30. minute rezultat stoga ostaje izjednačen te se u svlačionicu ide s 14:14.

Uvodne minute nastavka donijele su lagano odvajanje Brazilaca (17:15, 18:16) koje ponovno nije dugo potrajalo. Naime, nakon drugog dvominutnog predaha Candida Rusi slažu svoje redove, Igropulo biva siguran u napadu, Levšin naprosto ne staje s odličnim obranama, a za preokret rezultata zaslužan je Dibirov koji lijepim lobom postavlja ruskih 19:18. Sredinom drugoga dijela, pri rezultatu 21:22 dobra ruska obrana zaustavlja Brazilce, no pogreške na obje strane zaslužne su za naredni petominutni rezultatski post.

Prekida ga, međutim, u 39. minuti lobom Teixeira koji donosi još jedno izjednačenje u ogledu nakon nakon čega rukometaši Rusije uzimaju stvari u svoje ruke te nošeni uistinu sjajnim vratarom Levšinom, kao i iskusnim Igropulom i Gorbokom odlaze na sigurnijih +3 (26:23). Iako se činilo kao Rusi tada tek trebaju mirno privesti susret kraju, Brazilci se s time nisu složili te su dobrano zapeli i krenuli ka novom poravnanju rezultata, no na tom ih je putu, između ostalog, zaustavio i crveni karton njihova krilnog igrača Ribeira. Do konca dvoboja osmine finala Svjetskoga prvenstva Brazilci uspijevaju tek smanjiti svoj zaostatak na minus jedan (27:26) čime Rusi nakon Nijemaca postaju drugi četvrtfinalisti natjecanja.

Odličan je u redovima pobjednika bio Sergej Gorbok s čak 11 postignutih pogodaka, dok su po pet dodali Konstantin Igropulo te Timur Dibirov. Vrlo dobar bio je i ruski vratar Igor Levšin koji je sakupio 13 obrana, dok je na drugoj strani Luis Ricardo Nascimento obranio tek osam udaraca. Kod Brazila su se, pak, istaknuli Felipe Ribeiro i Vinicius Teixeira s po šest golova.

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2013.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 19:46
    mislim da u napadu rusi nemaju sirinu dosta su slabi i niski sto im je hendikep nemaju prema naprijed igraca preko dva metra jedan takav bi im dobro dosao,cudi me da jedna rusija nije vec 10 godina nista osvojila i napravila, izbacila par turbo igraca,sve su ovo dobri i solidni igraci ali ne i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo920.01.2013. u 19:37
    Brazil me ugodno iznenadio, da nisu fulali tri sedmerca vjerojatno bi prošli, fali im jos malo discipline u igri, ali definitivno napreduju velikim koracima, a na Rusima bi netko mogao polomiti zube
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 19:35
    dobro da me rusi nisu sokirali
    Obrisan korisnik