SP 2013 - Završnica, osmina finala, 21.01.2013, 19:00 h
Srbija
Srbija 20:31 Španjolska
Španjolska

Španjolci nošeni Rocasom ostavili Srbe na -11 i osigurali mjesto u četvrtfinalu

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 21.01.2013.
Španjolci nošeni Rocasom ostavili Srbe na -11 i osigurali mjesto u četvrtfinalu
Foto: EPA

Domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva uspješno je prekoračio i novu prepreku na svom putu ka samoj završnici turnira. U susretu osmine finala, odigranom u španjolskoj Zaragozi, izabranici Valera Rivera pokazali su svu svoju želju, znanje i moć te su s 11 pogodaka razlike svladali reprezentaciju Srbije.

Subotnja posljednja borba skupine D u velebnom Madridu i Caji Magici između rukometnih reprezentacija Hrvatske i Španjolske označila je puteve kojima će ove dvije momčadi pokušati doći do one posljednje stepenice i prepreke na svjetskoj smotri. Pobjedom nad domaćinom Hrvatska je krenula u borbu s Bjelorusijom koja je očekuje također u ponedjeljak u Zaragozi, no u nešto kasnijem terminu, dok je Španjolska na terenu dvorane Princa Filipa nešto ranije započela svoju borbu za mjesto u četvrtini finala.

Na njenom se putu nakon osvojenog drugog mjesta u skupini našla reprezentacija Srbije, španjolski stari znalac iz 2012. godine. Naime, osim što su zaigrali na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Alicanteu, ove su dvije momčadi zaigrale i na samim Igrama u Londonu te su u oba slučaja izabranici Valera Rivere bili uspješniji te su stoga i u prvom ovogodišnjem ogledu Hispanosi krenuli po još jedno slavlje.

Dvoboj u Zaragozi lijepo otvara domaćin svjetske smotre pogotkom Maquede s devet metara nakon čega njegov novi pokušaj završava u vratnici, dok dva pokušaja njegova kolege Alberta Entrerriosa također ne završavaju u mreži. Na drugoj se strani prvi među srpske strijelce upisuje Nenadić koji tako u trećoj minuti ogleda poravnava rezultat. Uslijedila je tada igra pogodak za pogodak u kojoj se odličnima pokazuju Sarmiento kod Španjolaca te Ilić u redovima njihova suparnika, a nije trebalo dugo ni da obojica vratara na parketu, Šterbik i Stanić, pokažu što to točno znaju.

Do desete minute ogleda Španjolci se počinju lagano odvajati, prva prednost od dva pogotka je tu (5:3), a nju iz kontre postavlja odlično Barcelonino krilo, Victor Tomas. Čvrsta igra u obrani potom nije bila strana nijednoj ekipi na terenu stoga ni ne čudi što su žuti kartoni, ali i dvominutni predasi obilježili naredne trenutke ogleda. Ipak, važan trenutak zbio se sredinom ogleda kada Viran Morros dobiva crveni karton te tako Valero Rivera ostaje bez jednog od svojih ključnih igrača do kraja utakmice.

Zanimljivo je tada bilo do isteka 30. minute, naime, Španjolci počinju polako, ali sigurno graditi svoju prednost, odlaze na 7:4 i 10:5 nakon čega Srbi jednostavno ne pronalaze rješenja za njihovu obranu, dok španjolski šuteri bivaju dodatno sigurniji u svojim udarcima po gol. U samu završnicu prvoga dijela domaćin ulazi s osjetnih sedam pogodaka prednosti (16:9), dok njihovo vodstvo do odlaska u svlačionicu raste i na +8 (20:12).

Uvodne minute nastavka donijele su nešto koncentriraniju igru hrvatskih susjeda koji preko Ilića, Nikčevića, Zelenovića i Mitrovića smanjuju svoj zaostatak na minus šest (16:22). Bude se, međutim, tada španjolski reprezentativci te nanovo preko Maquede postižu svoj prvi pogodak u poluvremenu nakon čega na terenu ne postaje ništa manje uzbudljivo.

Iako se Srbi trude uhvatiti priključak u čemu im itekako pomažu obrane vratara Stanića, raspoloženi Albert Rocas te vratar Barcelone Arpad Šterbik drugačije su zamislili tijek susreta pa stoga njihova momčad odlazi na sigurnih 26:18 netom prije još jednog izravnog isključenja u susretu. Ovoga puta s terena je udaljen srpski reprezentativac Mijajlo Marsenić što vrlo brzo na suprotnoj strani koristi ponajbolji pivot svijeta, Julen Aguinagalde kako bi dodatno povisio prednost Španjolaca.

U posljednjih pet minuta dvoboja ulazi se pogotkom Toskića za 19:28 nakon čega Španjolska dopušta svom protivniku da tek jednom zatrese njenu mrežu, dok Rocas, Arino i Montoro samo povisuju konačno vodstvo svoje ekipe (31:20). Rukometni reprezentativci Španjolske tako na koncu s 11 pogodaka razlike osiguravaju svoje mjesto u četvrtini finala natjecanja.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Albert Rocas sa sedam postignutih pogodaka, dok je njih pet u pobjedu svoje momčadi ugradio Daniel Sarmiento. Arpad Šterbik skinuo je osam srpski lopti, a Jose Manuel Sierra pomogao mu je s jednim obranjenim sedmercem, dok je na drugoj strani raspoložen bio Darko Stanić koji je upisao ukupno 12 obrana. Najbolji kod Srbije bio je, pak, Petar Nenadić s četiri gola, dok su po tri zabili Žarko Šešum i Momir Ilić.

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2013.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 09:39
    jbt....raspali se komšije u paramparčad! sad se vidi da ono srebro s EP-a 2012. ima istu 'težinu' kao i slovensko srebro s EP-2004. realno, teško je bilo za očekivati da bi pobijedili španjolce ali razlika je golema....stvarno su ih oderali. ako srbima ode stanić, uskoro i m.ilić i ne 'izmisle'... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 00:20
    Ma kakvi nema Srbija kvalitetu za nešto više, ono od prošle godine 2 mjesto je bila iznimka.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 23:51
    E moji Srbi,potajno sam se nadao da će te pobijediti Španjolce i da će zažaliti kalkuliranje sa nama ali pokazali ste da ste i dalje ono što vaš trener kaže pizdurine!
    Obrisan korisnik
  • w.potter21.01.2013. u 23:09
    Srbija nema srednjeg vanjskog i ima prosječna krila i pivota. Ne mogu šuteri, kakvi god bili sami dobiti utakmicu. Lako je Iliću u Kielu gdje je jedan od mnogih, a ovdje bi morao sve sam... Plus za Nenadića i Stanića, a ostali ispod prosjeka. Zasluženo ispali
    w.potter
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 21:07
    Treba smijeniti konacno selektora, on sa njegovom igrom moze da bude zadovoljan sto je i dovde stigo
    Obrisan korisnik