SP 2013 - Završnica, osmina finala, 21.01.2013, 19:00 h
Slovenija
Slovenija 31:26 Egipat
Egipat

Slovenci lakoćom pobijedili Egipat i plasirali se u svoje prvo i povijesno četvrtfinale SP-a

Ivan Dominik • ponedjeljak, 21.01.2013.
Slovenci lakoćom pobijedili Egipat i plasirali se u svoje prvo i povijesno četvrtfinale SP-a
Foto: EPA

Rukometna reprezentacija Slovenije po prvi puta se od svog osamostaljenja i u svojoj povijesti plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u rukometu. Još uvijek neporaženi na ovoj manifestaciji, Slovenci su lakoćom apsolvirali Egipćane odlučivši pitanje pobjednika već u prvom dijelu utakmice...

Izabranici Borisa Deniča očekivano su jako, motivirano i s mnogo boljom te kvalitetnijom igrom ušli u susret protiv Egipćana, koji je odlučivao o još jednom članu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. Favorizirani Slovenci poveli su 1:0 već u prvoj minuti golom Gabera, ali je Egipat odmah preokrenuo golovima koje su zabili Hisham i Alaa.

A najbolji su...

Za povijesni rezultat Slovenaca i pobjedu nad Egipćanima između ostalih su odlični bili Gorazd Škof, bivši vratar CO Zagreba i miljenik zagrebačke publike, koji je za Slovence obranio 14 udaraca Egipćana. Najefikasniji je bio Jure Dolenec sa šest zgoditaka, dok su po četiri dodali njegov imenjak Dobelšek te Miha Zvižej. Kod Egipta su najbolji bili Ahmed Mostafa, najbolji strijelac susreta s deset golova, i Mohamed Mamdouh, koji je dodao pet golova.

Slovenci su se, naravno, brzo vratili u egal i krenula je igra gol za gol sve do 14. minute kada je pri rezultatu 5:5 krenula serija Europljana. S četiri pogotka zaredom Deničeva je ekipa ušla u posljednjih deset minuta prvog dijela vodstvom od 9:5, a potom je napravila još jednu seriju od 5:0 te golovima Mihe Zvižeja, Gabera i Dobelšeka - usput dozvolivši Egipćanima samo četiri pogotka od kojih je Mostafa zabio tri - stigli do goleme prednosti na poluvremenu od 19:11.

Tada je susret bio prelomljen, Slovenci su se dodatno na poluvremenu motivirali i čvrsto i kvalitetno, kao i u prvom dijelu, s "plus osam" započeli nastavak. Ipak, na samom su startu malo "zaspali" pa je drugi dio Egipat otvorio serijom 4:0, međutim, Slovenija je sve na svoje mjesto vratila kasnijim dvjema serijama od po 3:0 u kojima su se golovima istaknuli Marguc, Dobelšek, Zvižej i Gaber.

Posljednje "trzaje" Egipat je pokazao sredinom drugog dijela kada je zabio čak šest vezanih pogodaka, ne dozvolivši pritom ni jedan u svojoj mreži, i došavši do zaostatka od samo tri gola pri rezultatu 25:23 za Slovence. No, u posljednjoj četvrtini okršaja Slovenija je bila kvalitetnija, odigrala je iskusno i pametno te je zabila šest pogodaka naspram četiri gola Egipta.

Time je iskontrolirala susret do kraja i premda je drugi dio utakmice pripao Egipćanima uz 15:12, Slovenija je ipak naposljetku izvojevala očekivanu i dosta laku pobjedu uz konačni rezultat 31:26 i razlikom od "plus pet" kojom je trijumfirala. Pobjedom nad Egiptom Slovenija je ušla u četvrtfinale Svjetskog prvenstva po prvi put u svojoj povijesti i ostvarila jedan od najboljih, ako ne i najbolji rukometni i sportski rezultat od neovisnosti.

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 00:43
    Čestitke susjedima iako mi je malo žao simpatičnih Egipčana!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 00:10
    Čekaj, najbolji rezultat, zar nisu bili srebrni na EP?
    Obrisan korisnik