Košarka

Cibona u Beograd bez Žižića, potraga za iznenađenjem protiv Crvene zvezde još teža

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 01.03.2013.
Cibona u Beograd bez Žižića, potraga za iznenađenjem protiv Crvene zvezde još teža
Foto: Kristijan Komarica

Tjedan dana nakon domaće pobjede nad Splitom, koja im je donijela olakšanje u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta u ABA ligi, košarkaši Cibone će u subotu u 23. kolu biti na vrlo zahtjevnom gostovanju. Osim što će im suparnik biti Crvena zvezda, koja je već mjesecima na visokoj razini u ovom natjecanju, problem za momčad Danijela Lutza je i što u Beogradu neće biti Andrije Žižića. Glavni Cibonin adut na unutarnjim pozicijama nije krenuo na put zbog bolnih leđa...

U petak iza ručka, košarkaši Cibone krenuli su na gostovanje u Beograd, gdje ih u subotu s početkom u 17 sati u beogradskom Pioniru u 23. kolu ABA lige čeka ogled s Crvenom zvezdom. Bit će to utakmica u kojoj će se Vukovi nadati iznenađenju, ali u lov na neočekivanu gostujuću pobjedu krenuli su bez Andrije Žižića, koji je ostao u Zagrebu zbog bolnih leđa. Riječ je o problemu koji ne traje od jučer, a kako ga nije bilo na treninzima, iskusni startni centar Vukova dobio je poštedu kako bi bio spreman za preostala tri kola.

Kako je na susretu s novinarima prije odlaska na put opisao Cibonin trener Danijel Lutz, jedini lijek za Žižićeva leđa sada je odmor. Taj odmor je i dobio.

No, taj problem nije jedini koji opterećuje Vukove. Lutz je tijekom tjedna imao manje od 10 igrača na treningu, s obzirom da je ozlijeđen i Marko Arapović, koji će u Beograd ići samo da protiv Crvene zvezde Cibona ne bi morala platiti kaznu zbog manje od 10-orice u zapisniku. Kako je Lovro Mazalin morao ostati u Zagrebu zbog drugih obveza koje ima ovog vikenda, sastav je trenutno tanji nego inače.

"Bilo kakva ozljeda ili izostanak mogu praviti probleme"

Kako se ABA liga bliži kraju, sve se više razmišlja o početku hrvatske Lige za prvaka, u kojoj će se igrati dvije utakmice tjedno, što bi Ciboni mogao biti minus ukoliko momčad ne bude kompletna. "Sigurno je da bilo kakva vrsta ozljede ili izostanka može praviti dosta problema. Jako smo svjesni da, bez obzira što to nominalno mogu biti momčadi koje imaju svoje poteškoće ili nominalni nedostatak kvalitete, suparnici mogu raditi i velike probleme. Morat ćemo voditi računa da ne dođemo u situaciju da budemo u igračkom deficitu kada se bude igralo tako često", opisao je Danijel Lutz.

"Međutim, neki igrači koji možda nisu imali punu minutažu ili zahvalniju minutažu u ovoj ligi će, s obzirom na to kako rade i kako će se odvijati sezona, moći više dati ruku u hrvatskom prvenstvu, tako da će se to nekako 'izlevelirati'", zaključio je trener Vukova.

Dok su Cibosi prošlotjednom pobjedom nad Splitom došli do omjera 8-14 i time se izborili za malo prostora za disanje u gužvi u utrci da se ne bude posljednji, Crvena zvezda je već gotovo sigurna za nastup na Final Fouru. S omjerom 16-6, uz tri pobjede prednosti pred petoplasiranim Partizanom, momčad Vlade Vukoičića ne treba previše brinuti da neće biti na završnom turniru.

Danijel Lutz je s puno komplimenata opisao subotnjeg protivnika svoje momčadi: "Najkompletnija su i najkompaktnija momčad u ABA ligi, a i u najboljoj su formi. Od odličnog nastupa u Eurokupu, pa ulaska u seriju pobjeda poslije lošeg starta u ABA ligi, do nadograđivanja rostera, Zvezda je sve što je ove sezone radila napravila pozitivno. Možda su i najzahtjevniji protivnik u ABA ligi u ovom trenutku."

Bez glavnog aduta pod košem, Cibosi će se morati snaći na neki drugi način. Govoreći o tome kako pronaći put bez Žižića, trener Vukova izdvojio je što smatra ključnim: "To će sigurno promijeniti geometriju igre, a zahtijevat će jako puno koncentracije u odnosu na alternativne stvari koje smo ovog tjedna pokušali usavršiti treningom."

"Bez obzira na probleme, nema nikakvog alibija, ali postoji alarm za ono što nas tamo čeka. Treba nam velika koncentracija, postoje varijante na koje se može igrati protiv Zvezde, ali to će, s obzirom na promjenu geometrije i kemije ekipe, biti puno teže ostvariti", nastavio je Lutz: "Balast nam je što puno toga baziramo na unutarnjoj igri i onda kroz to dobivamo daljnji razvoj situacije. Imamo alternative koje ćemo koristiti u napadu, ali smo isto tako svjesni da će to sada pasti na igrače koji su praktički bili u manjoj minutaži u zadnje vrijeme."

"Bez obzira na te probleme oko broja igrača, reakcija na treninzima bila je pozitivna. No, kriterij utakmica je sasvim drugačiji, pogotovo u atmosferi Pionira. To je opet jedan test za momčad, pozitivan sam u tom smislu da će to tamo dobro izgledati", zaključio je Cibonin trener u najavi utakmice u kojoj, u slučaju pobjede, Vukovi mogu napraviti možda i presudni korak prema definitivnoj potvrdi da neće biti posljednji.

Osim što će se sresti s Crvenom zvezdom, Cibose do kraja lige čekaju i dvoboji s Union Olimpijom i Igokeom kod kuće, a Cedevitom u Domu sportova, bez lakšeg suparnika u tom rasporedu.

"Imamo teške protivnike i momčadi koje streme prema Final Fouru ili osiguravanju pozicija u Europi, naš raspored možda je najteži", opisao je Lutz, nadajući se da će njegova momčad u narednim kolima biti kompletna: "Naša situacija ili kemija će puno ovisiti o tome kakav roster imamo. Imam puno samopouzdanja u to što moja momčad može napraviti do kraja lige u svim utakmicama koje slijede. Međutim, sigurno će biti teški uvjeti s obzirom na kvalitetu protivnika i na njihovu borbu za što boljom pozicijom, a mi ćemo puno ovisiti o tome što naši direktni protivnici za opstanak rade u tom trenutku."

"Liga se praktički podijelila na borbu za Europu tako da je svaka utakmica bitna i borbu za ostanak u kojoj je pet momčadi unutar jedne pobjede. Ne možemo ništa znati, poslije svakog kola moći ćemo vidjeti gdje smo i kako smo. Mislim da imamo kvalitetu da sami sebi kreiramo mirniji završetak lige", zaključio je Cibonin trener.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Petrol Olimpija76:63Krka
Crvena zvezda97:95Cibona
Split88:83 *Široki Brijeg
Radnički78:63Budućnost VOLI
MZT Skoplje Aerodrom94:69Zadar
Cedevita76:77Partizan
Igokea86:84Szolnoki Olaj
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2013. u 13:12
    Sve sto bude ispod 20 razlike za Zvzedu je dobar rezultat za Cibonu :)
    Obrisan korisnik
  • mls01.03.2013. u 23:39
    Onda ti je sigurno drago i da je Filip Krušlin slomio nogu, pa možda više nikad ne zaigra za Split.
    mls
  • vlacng01.03.2013. u 22:31
    Uf, moglo bi biti blamaza sutra
    vlacng
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 20:43
    andriji žižiću i svakom drugom dalmatincu koji igra u ciboni želim da nikada više ne zaigraju za cibonu.
    Obrisan korisnik
  • nido01.03.2013. u 19:56
    Tesko s Andrijom, gotovo nemoguce bez njega :-(((
    nido