Liga prvaka - završnica, Osmina finala - uzvrati, 13.03.2013, 20:45 h, Allianz Arena, gledatelja: 68.000
Suci: Pavel Kralovec, Roman Slysko, Martin Wilczek (svi Češka)
Bayern
Bayern
0:2(0:1) Arsenal
Olivier Giroud 3'
Laurent Koscielny 86'
Arsenal

Video: Pirova pobjeda Arsenala u Münchenu: Bavarci idu dalje zbog više pogodaka u gostima

Igor Šestak • srijeda, 13.03.2013.
Video: Pirova pobjeda Arsenala u Münchenu: Bavarci idu dalje zbog više pogodaka u gostima
Foto: EPA

Nogometaši Arsenala došli su vrlo blizu velikom preokretu u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Nakon što su na svom stadionu u prvoj utakmici od Bayerna izgubili s visokih 3:1, u uzvratu su krenuli po iskupljenje. Već u trećoj minuti poveli su golom Girouda, a na korak do četvrtfinala doveo ih je Koscielny u 86. minuti utakmice. Do trećeg pogotka ipak nisu uspjeli doći i među osam najboljih klubova Europe plasirao se Bayern...

Bayern
Arsenal
Bayern
Arsenal
1
Manuel Neuer
4
Dante
5
Daniel van Buyten
21
Philipp Lahm
8
Javi Martinez
10
Arjen Robben
25
Thomas Müller
27
David Alaba
30
Luiz Gustavo
39
Toni Kroos
(do 81')
9
Mario Mandžukić
(do 73')
Pričuvni igrači
33
Mario Gomez
73'
44
Anatolij Tymoščuk
81'
Trener
Jupp Heynckes
21
Lukasz Fabianski
4
Per Mertesacker
6
Laurent Koscielny
25
Carl Jenkinson
28
Kieran Gibbs
7
Tomaš Rosicky
8
Mikel Arteta
14
Theo Walcott
(do 72')
16
Aaron Ramsey
(do 72')
19
Santi Cazorla
12
Olivier Giroud
Pričuvni igrači
27
Gervinho
72'
15
Alex Oxlade-Chamberlain
72'
Trener
Arsene Wenger

Čudo se na Allianz Areni ipak nije dogodilo. Nakon poraza u Londonu rezultatom 3:1, Arsenal je doputovao u München s vjerom u preokret. Dobro je otvorio susret, poveo već u trećoj minuti, no na tome je ostao sve do 86. minute kada je uspio udvostručiti vodstvo. Bayern, koji je između Arsenalovih pogodaka bio mnogo bolja momčad na terenu, u završnih se pet minuta ipak uspio uspio obraniti, ispuniti svoj cilj i s ukupnih 3:3 proći u četvrtfinale zahvaljujući većem broju pogodaka postignutih na gostujućem terenu.

Jupp Heynckes je utakmicu počeo s očekivanim sastavom. Suspendirane Boatenga i Schweinsteigera zamijenili su Van Buyten i Luis Gustavo, a umjesto ozlijeđenog Riberyja na lijevom je krilu igrao Robben. U ofenzivnom dijelu veznog reda igrali su još Kroos i Müller, a napad je predvodio Mandžukić. Na drugoj strani stajao je prilično neobičan sastav Arsenala. Arsene Wenger je ovoga puta na vrata postavio Fabianskog. Vermaelen je ostao na klupi, baš kao i Oxlade-Chamberlain, a zbog ozljeda nisu mogli igrati Sagna, Wilshere i Podolski. U vrhu napada našao se Giroud, a s krila su napadali Cazorla i Walcott.

Igrač utakmice

Laurent Koscielny: Zajedno sa svojim kolegom stoperom, Perom Mertesackerom, Laurent Koscielny je obrambeno odigrao jako dobru utakmicu. Dobro se postavljao, bio pravovremen, a nastup je začinio vrlo lijepim pogotkom glavom za 2:0 u 86. minuti utakmice. Općenito, može se reći kako je obrana Arsenala odigrala jednu od svojih najboljih utakmica ove sezone.

Uoči uzvratne utakmice igrači Arsenala su se hrabrili da je preokret moguć postignu li rani pogodak. Želje su im se ostvarile i već u trećoj minuti stigli su do vodstva. U brzoj akciji Rosicky je na desnoj strani proigrao Walcotta, koji je ostao sasvim sam nakon što se Alaba okliznuo i pao. Poslao je oštru loptu pred vrata Bayerna, a tamo se na pravom mjestu našao Giroud te šokirao domaću momčad i navijače. Ipak, to je bilo sve od Arsenala u prvih 45 minuta. Londončani do odlaska na odmor više nisu uspjeli uputiti nijedan udarac na vrata Neuera.

Nakon pogotka gostiju Bayern je pokušao zagospodariti travnjakom, ali do 25. minute u tome nije uspijevao. Heynckesova momčad igrala je presporo, Robben je prečesto solirao, a u veznom redu je nedostajalo kreativnosti. Pravu priliku imao je tek Luiz Gustavo u desetoj minuti, kada je nakon kornera pucao preko gola. Najzanimljiviji dio prvog poluvremena bio je od 25. do 30. minute. Bayern je u tom periodu potisnuo Arsenal na njegovu polovicu, udarce su oprobavali Javi Martinez, Kroos i Robben, a vanjski dio mreže pogodio je Müller. Pritisak Bavaraca nakon toga je splasnuo, a utakmica se u posljednjih 15 minuta prvog dijela pretvorila u pravu "uspavanku".

Drugo poluvrijeme dobrim su udarcima iz daljine otvorili Robben i Kroos, ali Bayernu su i dalje nedostajale one prave prilike. Napadi su mu se uglavnom svodili na udarce s distance ili pak na centaršuteve s bočnih pozicija, koje su gostujući stoperi lakoćom zaustavljali. Englezi su za to vrijeme uglavnom boravili na svojoj polovici. Pokušavali su do kakvih prilika doći brzim i okomitim napadima nakon oduzimanja lopte, ali u tome nisu bili uspješni - osim u trećoj minuti.

Mandžukić ostao bez prilike

Mario Mandžukić nije imao svoju večer. U igri je proveo 73. minute, no nije se posebno istaknuo. Silno se trudio, ali lopte njegovih suigrača jednostavno ga nisu pronalazile. Budući da su Bayernovi veznjaci uglavnom pucali s većih udaljenosti, hrvatski napadač nije imao nijednu priliku te je ostao bez udarca na vrata Arsenala. Ipak, na kraju se njegov sretni pogodak iz prve utakmice pokazao odlučujućim za prolazak Bayerna.

Na nova uzbuđenja moralo se čekati do 63. minute kada je dosta dobro s dvadesetak metara gađao Gustavo, ali je lopta otišla malo pored lijeve vratnice. Već u idućem napadu još je jednom pokušao i Kroos, naravno udarcem izvan kaznenog prostora, ali ni on nije bio precizan. Prvu stopostotnu priliku za Bavarce imao je Robben u 68. minuti, ali pogodak je spriječio Fabianski. Müller je sjajno petom proigrao Nizozemca, on se sjurio u kazneni prostor Arsenala i pucao iz blizine, ali nedovoljno dobro da bi svladao poljskog vratara.

Treneri su s izmjenama čekali do posljednjih 20 minuta, a prvi potez povukao je Wenger. Umjesto Ramseya i Walcotta u igru je poslao Oxlade-Chamberlaina i Gervinha. Minutu kasnije, Heynckes je izvadio na ovoj utakmici prilično samozatajnog Mandžukića, a u igru je uveo Gomeza. Kako se utakmica bližila svome kraju, Arsenal se sve više otvarao. Nastojao je doći do drugog pogotka, ali je u isto vrijeme ostavljao i puno više prostora domaćinima. U 74. minuti neprecizan je nakon solo-akcije bio Robben, a dobru priliku za goste imao je Gervinho pet minuta kasnije.

U 82. minuti Fabianski se istaknuo još jednom odličnom obranom prilikom udarca Müllera, a onda je u 86. minuti Arsenal stvorio paniku na Allianz Areni. Nakon kornera Cazorle, Koscielny je u skoku bio spretniji od svog čuvara, glavom pogodio desni kut Neuerovih vrata i postavio 2:0. U završnih pet minuta Londončani su navalili na Bayernovu polovicu, no do pogotka koji bi ih gurnuo u četvrtfinale nisu stigli. Bayern se obranio i s ukupnih 3:3 prošao dalje zahvaljujući većem broju gostujućih pogodaka.

Liga prvaka - završnica

osmina finala - uzvrati

Manchester United1:2Real Madrid
Borussia D.3:0Šahtar
PSG1:1Valencia
Juventus2:0Celtic
Schalke 042:3Galatasaray
Barcelona4:0Milan
Málaga2:0Porto
Bayern0:2Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 14:33
    amo bayern do finala i osvojit vise to!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 13:25
    nisam zaboravio, ima njih jos, samo pitao je za prvu postavu, pa sam izbacio ove.
    Obrisan korisnik
  • Manolito14.03.2013. u 13:06
    ma da, videlo se i u hoffenheimu i protiv düsseldorfa.pali su i steta sto nisu ispali, al i to cemo docekati.TUHDFCB
    Manolito
  • hanson14.03.2013. u 12:47
    O tome ja pričam već godinama. Gol u gostima je potpuno besmisleno i nepravedno pravilo. Nogomet je igra u kojoj je cilj postići više golova, koga briga gdje ih je ko postigao. Nadam se da će se i to jednog dana promjeniti
    hanson
  • Mihalj14.03.2013. u 12:43
    još si u unitedu zaboravio i smallinga. al uglavnom fino si mu spustio. :)
    Mihalj