Liga prvaka - završnica, Osmina finala - uzvrati, 05.03.2013, 20:45 h, Dortmund, Signal Iduna Park
Suci: Damir Skomina, Andrej Žunič, Bojan Ul (svi Slovenija)
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
Felipe Santana 31'
Mario Götze 37'
Jakub Blaszczykowski 59'
3:0(2:0) Šahtar
Šahtar

Video: Götze i društvo u Dortmundu potopili Šahtar, Borussia s 3:0 odjurila u četvrtfinale

Igor Šestak • utorak, 05.03.2013.
Video: Götze i društvo u Dortmundu potopili Šahtar, Borussia s 3:0 odjurila u četvrtfinale
Foto: EPA

Borussia Dortmund ispala je iz njemačkog Kupa, u Bundesligi je miljama daleko iza Bayerna, no u Ligi prvaka gura sjajno. U utorak je s visokih 3:0 nadvisila Šahtar iz Donetska i plasirala se u četvrtfinale. Ponovno je konce Borussijine igre povlačio Mario Götze. U 31. minuti asistirao je Felipeu Santani za vodeći pogodak, a šest minuta kasnije i sam se upisao u strijelce. Veliku pobjedu Crno-žutih zapečatio je u nastavku Blaszczykowski. Igrači Šahtara bili su sasvim indisponirani i gotovo da i nisu pružili otpor. Darijo Srna odigrao je svih 90 minuta, a Eduardo da Silva utakmicu je pratio s klupe.

Borussia Dortmund
Šahtar
Borussia Dortmund
Šahtar
1
Roman Weidenfeller
4
Neven Subotić
26
Lukasz Piszczek
27
Felipe Santana
29
Marcel Schmelzer
8
Ilkay Gündogan
(do 82')
10
Mario Götze
11
Marco Reus
16
Jakub Blaszczykowski
(do 70')
6
Sven Bender
(do 46')
9
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
5
Sebastian Kehl
46'
19
Kevin Grosskreutz
70'
18
Nuri Sahin
82'
Trener
Jürgen Klopp
30
Andriy Pjatov
5
Olexandr Kučer
26
Razvan Rat
44
Jaroslav Rakickiy
3
Tomaš Hübschman
(do 82')
7
Fernandinho
29
Alex Teixeira
33
Darijo Srna
28
Taison
(do 46')
9
Luiz Adriano
22
Henrik Mhitaryan
Pričuvni igrači
20
Douglas Costa
46'
6
Taras Stepanenko
82'
 
Trener
Mircea Lucescu

Nakon što je prva utakmica u Donetsku završila remijem 2:2, u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka Borussia Dortmund je s glatkih 3:0 pobijedila Šahtar i osigurala svoje mjesto u četvrtfinalu. Bila je to utakmica lišena neizvjesnosti. Domaći su već u prvom dijelu došli do vodstva od 2:0, a neraspoloženi gosti iz Ukrajine nisu im uspjeli parirati.

Domaći strateg Jürgen Klopp svoju je momčad postavio u uobičajenu formaciju 4-2-3-1, a najviše je dvojbi imao oko sastavljanja veznog reda. Na kraju, tandem zadnjih veznih činili su Bender i Gündogan, iza Lewandowskog igrali su Reus, Götze i Blaszczykowski, a na klupi su ostali Kehl, Sahin i Großkreutz. Svakoj je momčadi nedostajao po jedan standardni stoper - Borussiji Hummels, a Šahtaru Čygrynskiy. Mircea Lucescu također se odlučio za sustav 4-2-3-1, a brazilsko - armenski ofenzivni kvartet činili su Alex Teixeira, Taison, Mhitaryan i Luiz Adriano. Svoju je poziciju desnog braniča zauzeo kapetan Srna, dok je Eduardo utakmicu počeo na klupi.

Od prvog sučevog zvižduka Borussia je zavladala svojim travnjakom. Posjed lopte bio je uvjerljivo na strani domaćih. Imali su nekoliko opasnih ubačaja, izborili nekoliko kornera, a do najbolje su prilike došli u 12. minuti kada je Götze odlično uposlio Lewandowskog, ali je mrežu Šahtara spasio Pjatov. Gosti u prvih dvadesetak minuta nisu uspijevali organizirano doći na polovicu Borussije. Činili su to preskakanjem igre ili pokušajima kontranapada, koji nisu bili uspješni. Domaći vratar Weidenfeller bio je najnezaposleniji čovjek na terenu.

Igrač utakmice

Titula najboljeg igrača ove utakmice nedvojbeno pripada Mariju Götzeu. Ponovno je mladi veznjak pokretao gotovo sve opasne napade Borussije, asistirao je za prvi i zabio drugi pogodak, a o njegovoj važnosti za igru kluba iz Dortmunda dovoljno govori činjenica da je izravno sudjelovao u šest od posljednjih osam postignutih golova u Ligi prvaka. U posljednje četiri europske utakmice Borussije zabio je dva gola i četiri puta asistirao.

Sredinom poluvremena igrači Šahtara su imali kraći period bolje igre, no nakon pola sata Borussija je povela. Götze je pokušao pucati s ruba kaznenog prostora, no izborio je samo korner. Sam ga je izveo i sjajno naciljao glavu Felipea Santane. Igrač koji vjerojatno ne bi ni igrao da je Hummels bio spreman nadskočio je svog čuvara i zakucao loptu u gornji desni kut Šahtarovih vrata.

Vodstvo je dalo dodatno samopouzdanje Nijemcima i nastavili su nizati opasne napade pred gostujućim vratima. U nekim su situacijama previše komplicirali na dvadesetak metara od Pjatova, no u 37. minuti uspješno su izveli svoju akciju i došli do velike prednosti. Lewandowski je s desne strane ubacio loptu na peterac Šahtara, a Götze utrčao između Kučera i Srne te sproveo loptu u mrežu za 2:0.

Lewandowski se u 40. minuti i sam mogao upisati u strijelce, ali je u dobroj situaciji previše oklijevao, dok je na drugoj strani Weidenfeller u sudačkoj nadoknadi zaustavio neugodan pokušaj Fernandinha. S 2:0 se otišlo na odmor, a nastavak su gosti otvorili nešto bolje. Živost je u njihovu igru unio Douglas Costa koji je zamijenio Taisona. U prve tri minute imao je dva pokušaja. Prvi mu je obranio Weidenfeller, a drugi je otišao malo pored lijeve vratnice.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Mijenjao je i Klopp. Umjesto Bendera uveo je Kehla, a njegovim je igračima trebalo desetak minuta da uspostave igru iz prvog dijela. Pjatov se malo odmarao, no ubrzo se ponovno našao na mukama. U 53. minuti obranio je slobodnjak Reusu, tri minute kasnije udarac Götzea, a onda u 59. minuti napravio pogrešku koja je Borussiji donijela treći pogodak. S ruba kaznenog prostora pucao je Gündogan, Pjatov je to obranio, ali mu je lopta ispala iz ruku. Pokupio ju je Blaszczykowski, zaobišao ga i zabio za veliko slavlje na tribinama Signal Iduna Parka.

Igrači Borussije tada su umirili utakmicu. Malo su se povukli i čekali priliku za kontranapad, a jednu takvu dočekali su u 74. minuti. Udarcem ju je završio Großkreutz, igrač koji je nešto ranije ušao s klupe, a dobru obranu je upisao Pjatov. Gosti su počasnom pogotku najbliže došli u 76. minuti. Nakon kornera pucao je Rakickiy, a svoju mrežu odličnom intervencijom sačuvao Weidenfeller.

U završnici se odličnim slalomom, ali i velikim promašajem istaknuo Reus, a Weidenfeller je upisao još jednu obranu. Svladati ga nije uspio ni Luiz Adriano. Promjena rezultata ipak nije bilo i Borussia je sasvim zasluženo s visokih 3:0 otputovala u četvrtfinale Lige prvaka, dok se Šahtar za ovu sezonu oprostio od Europe.

(video sažetka na 22:21)

Liga prvaka - završnica

osmina finala - uzvrati

Manchester United1:2Real Madrid
Borussia D.3:0Šahtar
PSG1:1Valencia
Juventus2:0Celtic
Schalke 042:3Galatasaray
Barcelona4:0Milan
Málaga2:0Porto
Bayern0:2Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy06.03.2013. u 13:45
    može, u finalu
    danchy
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 13:34
    Zasluzena pobjeda Borussie-sad prizeljkujem da se sastanu sa Juventuom-to je utakmica koju bih definitivno volio vidjeti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 12:58
    ocekivana pobjeda dortmund ih je pregazia
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 10:54
    Šahtar je odustao od lige prvaka kad su prodali svog najboljeg igrača Wiliana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 08:19
    svaka čast borussiji nadam se da će do finala
    Obrisan korisnik