Liga prvaka - završnica, Osmina finala - uzvrati, 12.03.2013, 20:45 h, Camp Nou
Suci: Viktor Kassai, Gabor Erös, György Ring (svi Mađarska)
Barcelona
Barcelona
Lionel Messi 5', 40'
David Villa 55'
Jordi Alba 90'+2'
4:0 Milan
Milan

Video: Briljantni Messi poveo Barcelonu prema sjajnom preokretu!

Josip Piršljin • utorak, 12.03.2013.
Video: Briljantni Messi poveo Barcelonu prema sjajnom preokretu!
Foto: EPA

Milan je na Nou Camp donio prednost od dva pogotka iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka, ali u sljedeći krug ipak se plasirala Barcelona. Katalonci su slavili s 4:0 i pokazali da polako izlaze iz rezultatske krize. Još je jednom briljirao Messi, a pogocima su mu se pridružili Villa i Alba.

Barcelona
Milan
Barcelona
Milan
 
Victor Valdes
 
Daniel Alves
 
Gerard Pique
 
Javier Mascherano
(do 77')
 
Jordi Alba
 
Xavi Hernandez
 
Andres Iniesta
 
Sergio Busquets
 
Lionel Messi
 
Pedro Rodriguez
(do 84')
 
David Villa
(do 75')
Pričuvni igrači
 
Alexis Sanchez
75'
 
Carles Puyol
77'
 
Adriano
84'
Trener
Jordi Roura
 
Christian Abbiati
 
Philippe Mexes
 
Cristian Zapata
 
Ignazio Abate
 
Kevin-Prince Boateng
 
Riccardo Montolivo
 
Kevin Constant
 
Mathieu Flamini
(do 74')
 
Stephan El Shaarawy
 
Massimo Ambrosini
(do 60')
 
M'Baye Niang
(do 60')
Pričuvni igrači
 
Sulley Muntari
60'
 
Robinho
60'
 
Bojan Krkić
74'
Trener
Massimiliano Allegri

Pobjeda 2:0 na San Siru pokazala se nedovoljna nogometašima Milana da u osmini finala najjačeg europskog klupskog natjecanja izbace Barcelonu. Odličnom predstavom Katalonci su nadjačali suparnike iz Italije, Rossoneri su imali samo jednu pravu priliku na utakmici i tek su u samoj završnici malo pritisnuli.

Privremeni trener Barcelone Jordi Roura izveo je najjaču postavu koju trenutno ima, a od prve minute zaigrao je i Villa. Uz njega su napadačku liniju činili Messi i Pedro, dok su iza bili Iniesta, Busquets i Xavi. Massimiliano Allegri, s druge strane, nije mogao računati na Balotellija koji nema pravo nastupa, te su u prednjoj liniji bili Niang, Boateng i El Shaarawy.

Igrač utakmice

Iako je cijela momčad Barcelone odigrala na vrhunskoj razini uključujući Xavija koji je bio dvostruki asistent, ipak treba istaknuti još jednu sjajnu predstavu Messija. Argentinac je s dva pogotka iz zahtjevnih situacija donio prednost 2:0 i time usmjerio utakmicu ka slavlju Katalonaca.

Blaugrana je očekivano krenula vrlo žestoko od samog starta i postalo je jasno kako će opsjedati gol Milana dok ne izjednači rezultat iz prvog susreta. Bolji početak domaći nogometaši teško da su mogli zamisliti. Već u petoj minuti došli su do vodstva kada je Messi na rubu šesnaesterca primio Xavijevu loptu i okružen s nekoliko gostujućih braniča sjajno pogodio gornji desni kut Abbiatija.

Rossonerima je propao plan da izdrže bez primljenog pogotka u početnom pritisku Barcelone. Ipak, nastavili su s istom igrom, gusta obrana i koncentriranje na brze kontranapade. U 13. minuti Rourini igrači bili su blizu udvostručenja prednosti kada je oštro prema vratima Milana tukao Iniesta. Istaknuo se Abbiati odličnom obranom i uz pomoć vratnice zaustavio njegov pokušaj, a potom Messi nije bio precizan glavom na odbijanac.

U 37. minuti Barca je imala dosta sreće. Niang je izbio sam na Valdesa i bio je u velikoj prilici da izjednači rezultat i time bitno oteža domaćima prolaz. Ipak, njegov je udarac zaustavila stativa i propala je mogućnost da Milan s 1:1 ode na odmor uoči drugog poluvremena.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Ta je stativa skupo koštala Talijane jer su praktički u sljedećem napadu primili novi gol. Ambrosini je izgubio jednu loptu na sredini terena, Iniesta je brzo predao Messiju, a argentinski genijalac ponovno je bio ubojit. Još jedan njegov udarac sa 16 metara bio je neobranjiv za Abbiatija, te su Katalonci uspjeli do poluvremena nadoknaditi zaostatak sa San Sira.

U nastavku susreta Barcelona je nastavila u sličnom ritmu. Kružila je oko šesnaesterca Rossonera, a nakon deset minuta igre probila je zadnju liniju gostujućeg sastava. Ponovno je Xavi bio asistent, Constant je zakasnio i lopta je s desne strane došla do Ville koji je pokazao da nije zaboravio zabijati. Nakon što su došli do 3:0, katalonski su igrači igrali opuštenije, a gosti su izgledali prilično nemoćno.

Allegri je pokušao dobiti na efikasnosti uvevši u igru Robinha i Krkića, bivšeg nogometaša Barcelone. Milan je tek u posljednjim minutama ozbiljnije pritisnuo obranu domaćih koji su se u jednom trenutku žestoko branili. Unatoč "zadnjim trzajima" Milan nije uspio doći do pogotka koji bi ga odveo u četvrtfinale, već će tamo igrati lider Primere. Alba je u drugoj minuti sudačke nadoknade samo potvrdio prolaz Barce kada je zabio za 4:0 nakon brze i odlično odigrane akcije.

Liga prvaka - završnica

osmina finala - uzvrati

Manchester United1:2Real Madrid
Borussia D.3:0Šahtar
PSG1:1Valencia
Juventus2:0Celtic
Schalke 042:3Galatasaray
Barcelona4:0Milan
Málaga2:0Porto
Bayern0:2Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 12:49
    Čuj nekad, majstore ne briše se sve dobro napravljeno kroz cijelu povijest u samo 3-4 loše sezone, to zapamti. Ne govoriš objektivno, već kao zatucani navijač Barcelone. Berlusconi plaća stare grijehove, si vidio vijest da mora ženi davati milijune €? U Italiji ti je problem porez na igrače, znači... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 12:06
    "Katalonci su postali tek peta momčad u povijesti Lige prvaka koja je preokrenula zaostatak od dva ili više golova iz prve utakmice, prva kojoj je to uspjelo bez gostujućeg gola."
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 10:42
    Još jednu stvar da napomenem koju trubim od početka sezone.Villa MORA igrat.Svi smo vidjeli jučer zašto.Čovjek jednostavno ima nos za gol i radi nered koji ostali krilni igrači u barci ne mogu napravit.Ključan je bio za gubljenje naslova prošle godine od Reala jer se ozljedio.Čovjek jednostavno ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 10:16
    Milan je nekad bio institucija, a sada sve što proizvede skupo proda. Priče oko igračkog kadra Milana su njihova briga, a o tome da nemaju para bi se dalo pričati. Berlusconi ima više love od Romana Abramoviča, al i Milan je drugi po broju osvojenih Liga Prvaka iza Reala. Druga stvar - Milan uopće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 10:08
    svi vi koji pričate da su neke ekipe prosule i više od 2 razlike...govorilo sem samo o tome, da je barca prva koja je prošla napred sa 2:0 iz prve utakmice (sa točno takvim rezultatom)
    Obrisan korisnik