Nogomet

Na prepunom Maksimiru Hrvatska kreće po pobjedu koja bi oduševila navijače i otvorila put do Brazila

Igor Šestak • petak, 22.03.2013.
Na prepunom Maksimiru Hrvatska kreće po pobjedu koja bi oduševila navijače i otvorila put do Brazila
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Brazilu 2014. godine. Motiviranoj, spremnoj i odlučnoj Hrvatskoj u Maksimiru će se suprotstaviti reprezentacija Srbije. Sudar je to reprezentacija za koji će mnogi reći kako je "više od obične utakmice". Možda i jest, ali ona donosi tri boda, baš kao i sve ostale. Ti su bodovi prijeko potrebni Srbiji koja na tablici ne stoji dobro, a to je odlična prilika da Štimčeva reprezentacija već na pola puta do Brazila eliminira jednog velikog protivnika...

Prognozirajte ishod utakmice Hrvatska - Srbija

ANKETA#563

Na svom putu do Svjetskog prvenstva u Brazilu Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je do pete od deset prepreka. Nakon jesenskih pobjeda nad Makedonijom i Walesom te remija u Belgiji, Hrvatska će prvu natjecateljsku utakmicu u 2013. godini odigrati protiv reprezentacije Srbije.

Dvoboj je to koji se u Hrvatskoj i Srbiji napeto iščekuje još od srpnja 2011. godine kada ih je "ples kuglica" spojio u istu skupinu. Iako je sasvim jasno da je to samo jedna od deset kvalifikacijskih utakmica i da na papiru ona donosi "samo" tri boda, njen značaj je ipak nešto veći - pogotovo navijačima.

Pobjeda bi razgalila hrvatski puk kao rijetko koja u povijesti, izborniku Igoru Štimcu značajno popravila rejting i na domaćem, ali i na međunarodnom planu, a igračima ubrizgala ogromnu dozu samopouzdanja pred drugu polovicu kvalifikacija. Rezultatski, Hrvatskoj bi s tri osvojena boda do kraja kvalifikacija preostalo razriješiti dvoboj s Belgijom za prvo mjesto u skupini, dok bi Srbija praktično ispala iz svih kombinacija za jedno od prva dva mjesta.

Štimac smirivao tenzije

Po pitanju dodatnih emocija koje ova utakmica donosi, jasan je u najavi susreta bio hrvatski izbornik Igor Štimac: "Spominju se tenzije, ali ja ih ne osjećam, niti ih vidim među svojim igračima. Osjeća se da je pred nama velika utakmica, ali imam igrače koji svaki tjedan igraju velike utakmice, baš svaki tjedan. Neću se vraćati u prošlost, za nas je to nogometna utakmica i tako ćemo joj pristupiti. Tenzije možda osjećaju oni koji će ispuniti tribine Maksimira i kasnije Marakane. Mi nećemo provocirati, a neka pobijedi bolji."

Hrvatska u okršaj sa susjedima ulazi kao blagi favorit. U takvim lokalnim derbijima nabijenim emocijama teško je govoriti o favoritima i moguća su sva tri ishoda, pogotovo jer je reprezentacija Srbije itekako kvalitetna, ali u aktualnom trenutku Hrvatska ima nešto više razloga za optimizam.

Prvi od njih jasan je pri pogledu na tablicu skupine. Hrvatska je u prva četiri kola osvojila deset bodova uz gol-razliku 6:2, dok Srbija ima tek četiri osvojena boda i gol-razliku 6:5. Srbija je prvo remizirala bez golova protiv Škotske u Glasgowu, zatim je sve svoje pogotke zabila u domaćoj utakmici protiv Walesa, dok je u listopadu doživjela dva neugodna poraza. Domaći od Belgije s 3:0 te s 1:0 u Skopju.

Takva situacija u skupini Hrvatskoj osigurava nešto mirniji pristup utakmici. Hrvatskoj pobjeda treba i igrači će ju zasigurno tražiti, ali ako do nje slučajno ne dođu - neće biti "kraj svijeta". Hrvatska će i dalje ostati u vrlo dobroj poziciji te će imati vrlo dobre šanse za plasman u Brazil, dok bi Srbiji nakon eventualnog poraza ostala tek teorija.

Hrvatska će ovu utakmicu igrati pred prepunim tribinama stadiona u Maksimiru, što bi joj trebao biti još jedan veliki plus, a Štimac je uoči utakmice imao poruku i za navijače: "Želio bih uputiti apel svim hrvatskim navijačima kako u petak reprezentaciju trebaju podržati isključivo bodrenjem. Neka stanu uz nas ljubavlju i podrškom prema našim igračima, a ne mržnjom prema protivniku."

Dosadašnji susreti

Od osamostaljenja Hrvatska je protiv Srbije odigrala samo dvije utakmice, obje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine. Tada je Srbija još bila u zajedničkoj državi s Crnom Gorom, a obje su utakmice završile bez pobjednika. U Beogradu nije bilo golova, dok je utakmica u Zagrebu završila rezultatom 2:2. Za Hrvatsku su strijelci bili Alen Bokšić i Mario Stanić, dok su za Srbiju i Crnu goru pogađali Predrag Mijatović i Dejan Stanković. Na završni turnir tada se plasirala Srbija i Crna Gora.

Hrvatskoj u prilog ide i statistika jer je u utakmicama protiv reprezentacija iz bivše Jugoslavije poražena tek jednom u 23 susreta, a na Fifinoj ljestvici je deveta - 26 mjesta ispred Srbije. Hrvatska je reprezentacija u aktualnom trenutku iskusnija i uigranija od reprezentacije Srbije i to je također jedan od razloga zbog kojeg Hrvati imaju pravo na optimizam.

Hrvatski izbornik je u pripremi za ovu utakmicu imao gotovo idealnu situaciju. Njegovi su igrači tijekom prethodnih tjedana uglavnom redovito nastupali za svoje klubove, a mnogi od njih uhvatili su odličnu formu. Štimac je za dvoboje protiv Srbije i Walesa ispisao 26 pozivnica, a jedini igrač koji je otpao s popisa je ozlijeđeni Ivan Perišić. Njegov izostanak je značajan jer bi mladi krilni veznjak vjerojatno imao mjesto u početnom sastavu, no opcija je dovoljno i ima ga tko zamijeniti.

Velikih dvojbi oko početne jedanaestorice i nije bilo. Sasvim sigurna "jedinica" je Stipe Pletikosa, a obrambenu četvorku ispred njega činit će kapetan Darijo Srna, Vedran Ćorluka, Josip Šimunić i Ivan Strinić. Pozicije u veznom redu već su ranije čekale Luku Modrića, Ivana Rakitića i Ognjena Vukojevića, a ozljedom Perišića profitirao je Niko Kranjčar. Mario Mandžukić kao jedan od najboljih napadača Europe u ovom trenutku također je bio siguran od samog početka priprema, a izvrsna forma u posljednjim tjednima do uloge prvotimca dovela je i Ivicu Olića.

Ne bude li sve išlo po planu, Štimac na klupi ima dovoljan broj kvalitetnih rješenja. Bude li potrebna kakva intervencija u obrani tu su Domagoj Vida i Dejan Lovren. Od veznjaka priliku će s klupe čekati Milan Badelj, Sammir i mladi Interovac Mateo Kovačić, a ako zapne u napadu na raspolaganju su Nikica Jelavić, Eduardo i Mladen Petrić.

Darijo Srna, kapetan hrvatske reprezentacije: "Svi znamo da je ova utakmica specifična, ali pripremamo se kao i za Wales ili kao što ćemo za Škotsku. Naš je cilj otići na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, osvojiti što više bodova i svi smo spremni za to. "Svi znamo što nam je raditi na terenu, imali smo sastanke i sve smo analizirali."

Štimac je uvjeren kako u rukama ima bolju momčad nego njegov kolega na klupi Srbije, ali je svjestan da je to potrebno dokazati na travnjaku: "Nitko neće reći da je Srbija po igračima bolja od Hrvatske, jasno je da je Hrvatska bolja momčad, to pokazuju i rezultati. No, u ovih 90 minuta sve je otvoreno i moramo zaslužiti pobjedu." Istaknuo je kako će Hrvatska težiti samo jednom cilju - pobjedi: "Nemamo pravo na alibi i nećemo tražiti nikakve izgovore. Sve najave padaju u vodu kada istrčimo pred pune tribine. Nećemo mudrovati i napast ćemo čim počne utakmica te pametnim pristupom u tom napadu tražiti željeni rezultat."

U najavi utakmice zaista se može naći mnogo činjenica koje prednost "na papiru" daju Hrvatskoj, no na travnjaku će se sve to zaboraviti i hrvatski će igrači morati odigrati jako dobru utakmicu da bi svladali Srbiju.

Uoči početka aktualnih kvalifikacija reprezentaciju Srbije je preuzeo Siniša Mihajlović, prekaljeni internacionalac koji je u igračkoj karijeri nastupao za Crvenu zvezdu, Romu, Sampdoriju, Lazio i Inter. Kao trener je vodio Bolognu, Cataniju i Fiorentinu, a na klupi reprezentacije Srbije do sada je odradio deset utakmica. Osim već spomenutih kvalifikacijskih, u prijateljskim je susretima bilježio poraze od Španjolske, Francuske i Švedske, remizirao je s Irskom, a slavio je u posljednje dvije utakmice. U studenome je Srbija s 3:1 porazila Čile, a u veljači Cipar.

Mihajlovićeva je reprezentacija prilično mlada. 44-godišnji strateg odlučio se na pomlađivanje u dogovoru s čelnicima saveza nakon što je Srbija neuspješno završila kvalifikacije za prošlogodišnji Euro u Poljskoj i Ukrajini. Za utakmice s Hrvatskom i Škotskom Mihajlović je odabrao 25 igrača, a među njima ipak nije iskusni veznjak milanskog Intera Dejan Stanković, kojeg je spriječila ozljeda. Nisu to bili jedini problemi za izbornika Srbije. Zbog kartona neće moći nastupiti stoper Milan Biševac, a zbog ozljede nije pozvan ni Lazar Marković.

Branislav Ivanović, kapetan reprezentacije Srbije: "Iznenađenja u susretu uvijek može biti, to daje draž nogometu. Nadam se da će bar jedno od iznenađenja Srbije biti uspješno. Razlika u bodovima, odnosno razlika u kvaliteti zaboravit će se onog trenutka kad počne utakmica. Srbija ima mladost, polet, želju za dokazivanjem. Krenuli smo u kvalifikacije kao nova momčad, uz želju za stvaranjem. Imamo još vrlina, ali njih moramo pokazati na terenu."

Vrata Srbije čuva 29-godišnji vratar Partizana Vladimir Stojković. Najjači segment reprezentacije Srbije svakako je obrana, a nju bi na Maksimiru trebali činiti Branislav Ivanović, Matija Nastasić, Neven Subotić i Aleksandar Kolarov. Očekuje se kako će Mihajlović zaigrati u sustavu 4-2-3-1 u kojem bi pozicije zadnjih veznih igrača trebali okupirati Radosav Petrović i Aleksandar Ignjovski, dok bi podršku najisturenijem napadaču Filipu Đorđeviću trebali pružati Filip Đuričić, Dušan Tadić i Zoran Tošić.

Srbi su svjesni da će Hrvatska vjerojatno biti ta koja će dominirati posjedom lopte i može se očekivati kako će svoju priliku tražiti brzim kontranapadima i iz prekida, koji su im vrlo jako oružje. No, kako će utakmica odmicati, Mihajlovićeva će momčad morati tražiti prijeko potrebnu pobjedu, a to bi Hrvatima moglo otvoriti nešto više prostora. Naravno, preduvjet je da ne prime pogodak u ranoj fazi susreta.

Iako priznaje da je Hrvatska u ovom momentu nešto kvalitetnija reprezentacija, Mihajlović najavljuje pobjedu: "Istina je da Hrvatska trenutačno za nijansu bolja od Srbije i ima psihološku prednost zbog šest bodova viška. Svaki rezultat osim pobjede Hrvatske bit će iznenađenje, ali ne dolazimo izgubiti nego po pobjedu." Otkrio je i da nema nepoznanica među momčadima te recept za pobjedu: "Neće biti iznenađenja, dobro poznajemo jedni druge. Mi se nismo previše bavili Hrvatskom, energiju trošimo na sebe i svoje zadatke. O protivniku razmišljamo samo u osnovnim crtama. Utakmicu će dobiti momčad koja će manje griješiti, koja će imati hladniju glavu."

Hrvatsku reprezentaciju očekuje težak ispit, a Igora Štimca vjerojatno najteži i najznačajniji u njegovoj trenerskoj karijeri. Hrvatska ima pravu u utakmicu ući kao favorit, ali taj status mora opravdati na travnjaku Maksimira. Hrvatski igrači u utakmicu moraju ući temperamentno, "vrućeg srca", no jednako tako moraju biti dovoljno mudri i smireni kako bi iskoristili sve svoje prednosti i pretvorili ih u važnu pobjedu. Pobjedu koja bi bila slatka i pobjedu koja bi Hrvatsku silno približila Brazilu.

Kvalifikacije za SP, skupina A:
Hrvatska - Srbija, Stadion Maksimir, 18 sati

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2013. u 16:46
    Srbija pada svakako.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2013. u 14:12
    ajmooooo Hrvatska!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Yakov22.03.2013. u 13:30
    Srbi će vjerojatno igrati na kontre i mislim da je pogreška stavljati Olića jer on traži loptu u prostor a prostora neće biti puno. Jelavić bi bio bolji odabir za ovakvu utakmicu, Olić treba igrat kad igramo na kontre a ne kad dominiramo. No, to možda neće ništa značit.
    Yakov
  • Obrisan korisnik22.03.2013. u 13:04
    jedva cekam, koi gust ce to bit, idemo HRVATSKA po pobjedu!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2013. u 12:20
    ajmooooooo VATRENIII jebat cemo im majku danas.....
    Obrisan korisnik