Nogomet

Na Marakani bez srljanja, ali cilj je i više nego jasan - pobjeda Hrvatske u Beogradu

Damir Žbulj • petak, 06.09.2013.
Na Marakani bez srljanja, ali cilj je i više nego jasan - pobjeda Hrvatske u Beogradu
Foto: Kristijan Komarica

Stigao je i taj dan i dugoočekivani petak 6. rujna kojeg su hrvatski, ali i srpski navijači podcrtali još prilikom ždrijeba skupina za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil. U osmom kolu kvalifikacijske Skupine C izabranici Igora Štimca gostuju na Marakani, a ukoliko žele nastaviti borbu s Belgijom za osvajanje prvog mjesta i izravan plasman na SP morat će Beogradu ostvariti pobjedu.

Prvu rundu ovih okršaja Hrvatska je uspješno odradila na Maksimiru u ožujku ove godine. Mario Mandžukić i Ivica Olić osigurali su veliko slavlje i u tom trenutku euforije činilo se kako će reprezentacija u izravnom susretu s Belgijom u Zagrebu odlučivati o izravnom putniku u Brazil. Štimcu i njegovim igračima nakon toga dogodila se 'Škotska u Zagrebu', plan o osvajanju prvog mjesta sada je u potpunosti kompromitiran, no, ukoliko uopće žele zadržati korak s vodećom reprezentacijom skupine morat će na Marakani uzeti sve bodove.

"Mislim da nikada nismo ovako rano osigurali drugo mjesto. Ono je sada zabetonirano i mi u Beogradu ne moramo juriti, dovoljno smo iskusni. Bez obzira na to, ovdje smo došli po pobjedu," poručio je izbornik neposredno prije dvoboja, ali znajući kako ne bi bilo ljepšeg poklona za navijače, ali i njemu za današnji rođendan, kada bi se slavilo usred Beograda.

Slaba igra protiv Škotske i poraz u Zagrebu u lipnju te još jedno razočaravajuće izdanje u prijateljskom ogledu protiv Lihtenštajna, uz iščupanu pobjedu i dva primljena pogotka protiv nogometnih liliputanaca, svakako nisu bili najbolji uvod u ovaj dvoboj. Naravno, izbornik i svi igrači složili su se oko činjenice kako je Hrvatska uvijek odigrala najbolje onda kada je bilo najpotrebnije, a sada je potrebno, što zbog njih samih, a što zbog brojnih navijača koji će s nestrpljenjem čekati večerašnju utakmicu.

Jer, zašto se zavaravati i tvrditi kako je ovaj kvalifikacijski susret baš kao i svaki drugi, kada nije. Strasti je potrebno smiriti i obuzdati, ali emocije će uvijek biti ispred pameti i ona ekipa koja uspije zaigrati hladnije glave, ali s više srca, večeras će stići do uspjeha.

Štimac će i u Beogradu imati problema s izostancima igrača, ali imat će i problema kako postaviti ekipu, jer u posljednja dva dvoboja vidjelo se kako se trenerskim lutanjima teško dolazi do pozitivnog rezultata. I nakon više od godine dana na izborničkoj stolici Igor Štimac nije 'izmislio', ako već ne može pronaći, rješenje za poziciju lijevog braniča pa će tako prema najavama na Marakani tamo zaigrati Dejan Lovren, kako sam priznaje - po prvi put u svom životu.

Pletikosa, Srna, Ćorluka i Šimunić sigurni su u posljednjoj liniji, dok na lijevom beku čekamo Štimčevo 'iznenađenje'. U veznom redu puno toga ovisiti o inspiraciji Luke Modrića, kojeg u posljednje vrijeme ovacijama pozdravljaju s tribina Santiago Bernabeua i sada bi bio pravi trenutak za jednu takvu partiju u dresu s kvadratićima. Neće biti Nike Kranjčara i Milana Badelja pa će puno ovisiti i o raspoloženju Ivana Rakitića i mladog Matea Kovačića, koji je početkom tjedna imao zdravstvenih problema, ali će biti spreman za ovu utakmicu. Ognjen Vukojević vjerojatno će biti zadužen za razgradnju protivničkih napada, a u vrhu napada trebali bi strah i trepet srpskoj obrani unositi Mandžukić i Olić, egzekutori i iz zagrebačkog dvoboja.

Pratit će se i gostovanje Belgije u Škotskoj

U ostalim susretima Skupine A, ništa manje važan dvoboj igrat će se u Škotskoj, gdje u goste stiže Belgija. Vodeća ekipa na ljestvici mora opravdati ulogu favorita na vrućem gostovanju i ukoliko domaćin ponovi igru iz Zagreba, moglo bi biti izuzetno zanimljivo. Wales, koji je u šest odigranih utakmica osvojio šest bodova, gostuje u Makedoniji, a teoretski je još uvijek u igri za proboj do druge pozicije na ljestvici. Veliki hendikep mogla bi im donijeti čitava ova zavrzlama oko transfera Garetha Balea posljednjih tjedana, jer je izbornik najavio kako će novog suigrača Luke Modrića u Realu štedjeti na ovom dvoboju. Izgledno je kako neće igrati od prve minute te će možda ući u nastavku utakmice u Skoplju.

"Ako mi dobro odigramo, onda će oni morati misliti o nama, a ne mi o njima," mudro je zaključio izbornik u posljednjem obraćanju javnosti. "U Zagrebu se jako dobro vidjelo kako Srbija igra pod pritiskom, a kako kada je opuštena. U prvom poluvremenu smo iskoristili njezine slabe točke i natjerali je u pogreške dok je u drugom poluvremenu bila opuštenija i opasnija,"

U petak će biti nedvojbeno pod još većim pritiskom biti domaći nogometaši. Atmosfera u njihovoj reprezentaciji nije idealna, uz problema u Savezu, izbornik vjerojatno već sada zna kako je 'bivši' i u takvim okolnostima sigurno mu neće biti lagano posložiti ekipu koja će izdržati pritisak tribina i želju navijača za pobjedom pod svaku cijenu. Hrvatska bi uz pametnu igru obilato mogla iskoristiti takvu situaciju.

Prema očekivanju, srpski reprezentativci su na sva zvona hvalili svoje hrvatske suparnike prije ovog dvoboja, 'bomboni su im ispadali iz usta', ali jedina istina je kako će oni pod svaku cijenu željeti pobjedu protiv Hrvata, kako bi barem malo ublažili gorak okus neuspjeha u ovim kvalifikacijama. U sedam dosadašnjih utakmica osvojili su samo sedam bodova, čak devet manje od njihova današnjeg suparnika i slavlje na Marakani protiv najvećeg rivala veliki je imperativ.

Siniša Mihajlović previše je lutao sa svojim odabirom igrača i formacija kroz ove kvalifikacija i to mu se obilo u glavu. Previše inovacija, a premalo isprobanih i iskušanih rješenja odnijelo je previše bodova, ali mora se priznati kako je srpska reprezentacija u nekim utakmica igrala izuzetno dobro, ali zbog manjka efikasnosti nije osvajala bodove.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Dovoljno je sjetiti se drugog poluvremena zagrebačkog dvoboja, kada su pošteno namučili Hrvatsku i rezultat od 2:0 možda i nije realni pokazatelj pravog odnosa snaga na terenu tog dana.

"Znamo kako bismo trebali igrati i puno nas manje zanima hoće li Hrvatska igrati napadački ili obrambeno. Imamo svoje principe od kojih nećemo odustati, bez obzira na protivnika," najavio je Mihajlović i dodao: "Naš odnos prema igri u prvom poluvremenu trebalo bi promijeniti. Ušli smo s tenzijom, strahom, nismo odigrali kako inače igramo. Drugo je poluvrijeme bilo bolje, ali tada nismo imali što izgubiti."

Srbija niti danas praktički nema što za izgubiti. Plasman u Brazil je praktički izgubljen i osvajanje druge pozicije spada u sferu znanstvene fantastike, a njihova reprezentacija već je davno potrošila gotove sve kredite kod njihovih navijača.

Orlovi bi danas protiv Hrvatske mogli imati krila.

Mihajlović je na treningu uigravao sastav sa Stojkovićem na vratima, Ivanovićem, Subotićem, Nastasićem i Kolarovom u posljednjoj liniji, koja je po imenima sigurno jedna od najzvučnijih u Europi. U vezi će biti Fejsa i povratnik Matić, na kome je Mihalović trenirao strogoću, ali je na kraju ipak popustio pritisku javnosti te ovog veznjaka Benfice ipak uvrstio u sastav protiv Hrvatske. Ispred njih bit će Tošić, Đuričić, Marković, a jedini istureni napadač trebao bi biti Mitrović.

"Mi smo dosta napredovali od prošle utakmice. Već smo pokazali da smo bolja momčad od one koja je počela kvalifikacije, igramo bolji i kvalitetniji nogomet. Hrvatska je nešto što je potrebno našem nogometu u ovom trenutku. Pobjeda protiv Hrvatske bi bila najveća pobjeda ove generacije," poručio je kapetan njihove reprezentacije Brane Ivanović.

No, pitat će se nešto u Beogradu i Mandžukića, Modrića i ostatak hrvatskog reprezentativnog društva.

Kvalifikacije za SP, Skupina A, 8. kolo:
Srbija - Hrvatska, 20.45 sati

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco06.09.2013. u 15:16
    AJMO VATRENI!! danas zaboravimo na stimca, mamica i sve drugo, danas igra nasa HRVATSKA!
    Tonco
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 14:22
    po pobjedu večeras, mislim da ih moremo dobiti opet, samo se nadam nekom normalnom sastavu bez Šticini akrobacija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 14:14
    AJMO NAŠI!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • gelan06.09.2013. u 13:49
    fulali ste, kaze stimac da je cilj ne juriti.. da se netko ne ozlijedi :D
    gelan
  • crovitlaci06.09.2013. u 13:47
    Sa ovim klaunom na klupi i remi je dobar. Čitave kvalifikacije izvlačimo se na pojedinačnu kvalitetu nekih igrača, protiv Makedonaca u Skoplju spasio nas je Rakitić, protiv Srba najbolji su bili Mandžukić i Olić, a protiv Walesa nas je spasio Eduardo. Nikakvu igru nismo prikazali, igra nam nema... [više na forumu]
    crovitlaci