Europska liga, kvalifikacije, 3. pretkolo, 07.08.2014, 19:30 h, Split, Gradski stadion u Poljudu
Suci: Tony Chapron, Cyril Lompre, Alexandre Viala (Francuska)
Hajduk
Hajduk
Tino Sven Sušić 14'
Anton Maglica 36'
Sandro Gotal 90'+5'
3:0(2:0) Šahter Karagandi
Šahter Karagandi

Video: Hajduk nadoknadio zaostatak protiv Šahtera i prošao u doigravanje Europske lige

Branimir Korać, Ante Zovko • četvrtak, 07.08.2014.
Video: Hajduk nadoknadio zaostatak protiv Šahtera i prošao u doigravanje Europske lige
Foto: Duje Bonačić

Hajduk se pridružio Dinamu i Splitu u doigravanju za ulazak u skupinu Europske lige nadoknadivši zaostatak protiv Šahtera. Momčad Igora Tudora pokazala je sjajno izdanje i pobijedila 3:0 Kazahstance koji su u prvom susretu slavili 4:2.

Šahter Karagandi
Hajduk
Šahter Karagandi
4
(do 66')
8
(do 82')
Pričuvni igrači
Trener
Igor Tudor
35
Aleksandr Mokin
17
Andrej Porivajev
(do 53')
20
Aldin Džidić
25
Sergej Malij
52
Jan Maslo
(do 60')
84
Aleksandr Kirov
87
Aleksandar Simčević
3
Gediminas Vičius
10
Ulan Konisbajev
18
Nikola Pokrivač
9
Mihret Topčagić
Pričuvni igrači
45
Roman Murtazajev
53'
21
Toktar Žangilišbaj
60'
 
Trener
Viktor Kumikov

Golovi Tina Svena Sušića i Antona Maglice u prvom su poluvremenu već osigurali Hajduku rezultat koji je donosio prolaz. Poslije mnogo nervoznih reakcija u drugom dijelu i promašaja Šahtera, Sandro Gotal je u sudačkoj nadoknadi riješio sve dvojbe.

Poslije četiri godine, Hajduk je konačno došao do doigravanja, posljednjeg pretkola. Identičnu pobjedu ostvario je u trećem pretkolu ovog natjecanja 2010. protiv Dinamo Bukurešta, nakon čega je prošao i Unireu i zaigrao u skupini.

Hajduk će u doigravanju biti među nenositeljima, a u petak će na ždrijebu moći za protivnika dobiti momčadi poput milanskog Intera, Tottenhama, PSV-a, Villarreala, Dnipra, Sparte, Borussije Mönchengladbach, Saint-Etiennea i Partizana.

Tudorova momčad krenula je napadački, kako je on i najavio, a ostvarivši potrebni rezultat, u drugom se poluvremenu malo povukla i otvorila dosta prilika gostima. Međutim, ovog puta koncentracija je bila na puno višoj razini. Od samog početka bila je vidljiva namjera gostiju da se brane sa svim igračima iza lopte u dubokom obrambenom bloku, no takva taktika, pokazat će se brzo, nije bila jako učinkovita.

Takve obrane najčešće se probijaju udarcima iz daljine, a upravo je takav Sušić primijenio kod prvog gola. Poslije dodavanja Anđelkovića, na dvadesetak metara od gola je driblingom prevario svog čuvara i poluvisokim šutom pogodio Mokinovu mrežu.

Poslije toga počeo se malo i Šahter otvarati. Razmijenili su protivnici nekoliko udaraca, no mrežu je prvi ponovno pronašao Hajduk.

Kazahstanci prvo nisu mogli stići Vršajevića, koji je ubacio na peterac za Maglicu, a napadač nije imao težak zadatak da pospremi u mrežu drugi gol koji je već prije poluvremena osiguravao Hajduku prolaz.

Šahter je se morao početi otvarati, no počeo je u drugom dijelu i sve više prijetiti. Nanizali su gosti nekoliko poluprilika, ali prvu pravu dočekali su tek poslije kardinalne pogreške Hajdukovaca u 75. minuti, kad je izgubljena lopta na centru. Srećom po Splićane, Žangilišbaj je umjesto dodavanja u situaciji "dva na jedan" pokušao postati junak i ostao tragičar.

Kako bi treći gol dobro došao, bilo je očigledno u 88. minuti, kad je Kalinić sjajno reagirao i jedva izbio loptu odbijenu poslije Pokrivačevog udarca s ruba kaznenog prostora. Maglica je s druge strane mogao riješiti pitanje prolaska, ali i Mokin je odlično odradio svoj posao.

Simpatizeri Hajduka morali su strahovati do posljednje minute hoće li Šahter pasti. Na kraju je sjajnu večer zaokružio Gotal poslije kontre u kojoj su Hajdukovi igrači bili brojčano nadmoćni, a Gotal je sam vukao akciju i zabio.

Europska liga, kvalifikacije

3. pretkolo

Šahter Karagandi4:2Hajduk
Víkingur1:5Rijeka
Split2:0Čornomorec Odesa
Čornomorec Odesa0:0Split
Hajduk3:0Šahter Karagandi
Rijeka4:0Víkingur

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2014. u 10:01
    Sretno svim našim klubovima u ždrijebu. Ako bude sreće možemo imati najmanje 2 predstavnika u skupini EL.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2014. u 03:50
    Svaka cast hajduce, ali i Tudore. Ispostavilo se nako kako je covjek i rekao da ce biti, svi su se na njega okomili poslije poraza u kazahstanu, no nitko nevidi da covjek nije imao 5-6 standardnih igraca na raspolaganju. S obziro u kakvim uvjetima radi, i da vjecno pocinje iz nova s mladim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom07.08.2014. u 23:21
    Atmosfera prije i poslije utakmice je neprocjenjiva!
    The Phantom
  • Obrisan korisnik07.08.2014. u 23:20
    Lipo je danas bilo u Splitu, na Poljudu, lipo je bilo biti navijacem Hajduka. Nek s enapokon ljudi malo vesele i da ti mulci dobiju krila. Moram doduse priznat da su nam protivnici olaksali stvar. Povukli su se skroz, nisu ni pomisljali napasti, valjda su mislili sacuvati prednost. Da su od pocetka... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2014. u 23:03
    Sve dosta dobro, igrali su na gornjoj granici svojih mogucnosti 1 pol, ali ne mogu da se ne osvrnem na anđelkovića. Stari moj, ajde probaj s balotama, nije nogomet za tebe.
    Obrisan korisnik