Košarka

Video: Fenerbahče Ülker prvi do završnog turnira, Panathinaikos ostao na životu

Branimir Korać • utorak, 21.04.2015.
Video: Fenerbahče Ülker prvi do završnog turnira, Panathinaikos ostao na životu
Foto: EPA

Povijesni rezultat ostvario je Fenerbahče Ülker koji se po prvi puta plasirao na završni turnir Eurolige. CSKA nije uspio dovršiti posao u prvoj utakmici u Ateni...

Fenerbahče kroz produžetak do prvog nastupa na Final Fouru

Košarkaši Fenerbahče Ülkera prvi su sudionici završnog turnira Eurolige, a do njega su došli zahvaljujući pobjedi protiv branitelja naslova prvaka Europe Maccabija koji tako titulu predaje u druge ruke.

Nakon što je slavio u oba susreta u Istanbulu, Fenerbahče je zagrabio prema završnom turniru i tamo se našao pobjedom protiv Maccabija u Nokia Areni. Do nje nije došao glatko, Maccabi je imao veliku priliku na kraju regularnog dijela, ali nije ju iskoristio. U produžetku su gosti ipak stigli do pobjede 75:74 i 3-0 u seriji.

Turci su tijekom većeg dijela drugog poluvremena bili u vodstvu da bi u završnici Joe Alexander doveo Maccabi do prednosti. Na drugoj strani Vesely pogađa za 65:65, promašuje dodatno bacanje i daje Maccabiju priliku u zadnjih deset sekundi, no Pargo ne pogađa za pobjedu.

U produžetku je glavnu ulogu igrao Andrew Goudelock koji je deset sekundi prije kraja pogodio za 75:74 nakon čega ponovno Pargo uzima zadnju loptu i ponovno ne pogađa što Maccabiju donosi oproštaj od naslova prvaka Europe.

"Sjajna utakmica, obje momčadi mogle su do pobjede. Sve se svelo na jednu loptu i kako smo pobijedili, mogli smo i izgubiti na kraju regularnog dijela. Na kraju produžetka Drew je odigrao sjajno, ostatak je odradila obrana. Iako sam ovdje tek četiri mjeseca, jasno mi je koliko ovom klubu znači Final Four. Ovo je povijesni trenutak i pobjedu poklanjamo milijunima naših navijača", rekao je Nikos Zisis.

Grk je susret završio s 19 poena (7/11) i pet asistencija, Goudelock je dodao 15 poena (5/15), a Jan Vesely 12 poena (5/8) i osam skokova. Luka Žorić sudjelovao je osam minuta i ubacio jedan poen (0/1) te uhvatio dva skoka. Kod domaćina Jeremy Pargo ubacio je 21 poen (8/20) dok je Brian Randle dodao 19 poena (7/10) i deset skokova.

Nikos Pappas osigurao četvrtu utakmicu Panathinaikosu

Navijačima Panathinaikosa nije bilo nimalo lako gledati njihove ljubimce u Moskvi gdje ih je CSKA razvaljivao. U oba susreta razlika je bila ogromna, Panathinaikos nije izgledao kao momčad koja je s razlogom u četvrtfinalu, ali povratak u Atenu promijenio je sve.

Pred fanatičnim navijačima PAO je uspio izvući pobjedu 86:85 i tako osigurati četvrtu utakmicu četvrtfinalne serije. Moskovljani inače dobro brane šuteve s perimetra, no ovaj put nisu imali odgovora na raspoloženog domaćina. Čak 16 trica iz 31 pokušaja ubacio je Panathinaikos čime je osigurao svojim navijačima još jedan spektakl, a Rusima još malo znoja do Final Foura.

Kako je susret počeo, činilo se da će se nastaviti u moskovskom ritmu. CSKA je vrlo brzo pobjegao na dvoznamenkastu prednost, međutim proradio je napokon i Panathinaikos i serijom 21:4 preuzeo vodstvo.

Pet minuta prije kraja susreta stajalo je 71:61 na semaforu za domaćina da bi četiri sekunde prije kraja Kyle Hines izjednačio na 85:85. Na drugoj stranu odgovornost je preuzeo Nikos Pappas, prekršajem ga je zaustavio Sonny Weems i Pappas je s jednim ubačenim slobodnim bacanjem odveo svoju momčad do pobjede.

"Bili smo frustrirani zbog naše igre u prva dva susreta i ovdje smo željeli odigrati pravu utakmicu. Za cijelu momčad bilo je to pitanje časti i morali smo sami sebi dokazati da znamo i možemo. Igrali smo sa srcem, ali svejedno nisam zadovoljan našom obranom, posebno u zadnjih pet minuta. CSKA vas može ubiti u minuti, ali sreća nas je pomazila i ostajemo na životu", rekao je domaći junak.

Susret je završio s 25 poena (7/12, trica 5/7), a Dimitris Diamantidis dodao je 15 poena (3/4) i sedam asistencija. Kod CSKA Sonny Weems ubacio je 24 poena (9/11) dok je Nando De Colo dodao 19 poena (7/13) i pet asistencija.

Euroliga, nokaut faza

četvrtfinale

CSKA Moskva93:66Panathinaikos
Fenerbahçe80:72Maccabi Tel Aviv
Barcelona73:57Olympiakos
Real Madrid80:71Anadolu Efes
CSKA Moskva100:80Panathinaikos
Fenerbahçe82:67Maccabi Tel Aviv
Real Madrid90:85Anadolu Efes
Barcelona63:76Olympiakos
Maccabi Tel Aviv74:75 *Fenerbahçe
Panathinaikos86:85CSKA Moskva
Olympiakos73:71Barcelona
Anadolu Efes75:72Real Madrid
Panathinaikos55:74CSKA Moskva
Anadolu Efes63:76Real Madrid
Olympiakos71:68Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!