Košarka

Video: Efes s predvodnikom Šarićem bez iznenađenja u Madridu, Barcelona lakoćom preko Olympiakosa

Davor Kovačević • srijeda, 15.04.2015.
Video: Efes s predvodnikom Šarićem bez iznenađenja u Madridu, Barcelona lakoćom preko Olympiakosa
Foto: EPA

Nakon što su prvog dana četvrtfinalne serije pobjedama otvorili domaćini, isto su dan kasnije učinili i Barcelona i Real Madrid. Anadolu Efes dugo je prijetio Realu, ali ostao bez konačnog uboda. Olympiakos se u Kataloniji proveo izrazito neugodno.

Barcelona – Olympiakos 73:57

Po mnogima najizjednačeniju četvrtfinalnu seriju, iako u tu grupu svakako pripada i ona Fenerbahčea i Maccabija, pobjedom i to izrazito uvjerljivom otvorila je Barcelona. Ako je suditi prema prvoj utakmici, veće dramatike ne bi trebalo biti, pogotovo ako se Grcima u nastavku serije ne ukaže Vassilis Spanoulis. Veliki Grk, vječiti MVP, vratio se nakon mjesec dana pauze zbog ozljede, vremena za čekanje više nije bilo, a nije bilo ni njegovog pravog učinka. Tada, jasno je svima, nema ni pravog Olympiakosa. Svjesni da Spanoulis u drugoj utakmici neće ostati na jednom poenu igrači Barcelone znaju kakvu opasnost sa sobom isijava druga utakmica.

“Olympiakos je mentalno iznimna momčad i siguran sam da će druga utakmica biti teža nego ova. Oni će biti potpuno drugačija momčad, siguran sam“, iznio je zajedničko mišljenje cijele katalonske svlačionice Tomas Satoransky.

Za drugu će utakmicu Olympiakos prije svega morati popraviti ulazak u utakmicu. S osam poena u prvih deset minuta, tek dva u razdoblju od treće do 11. minute (!), teško se išta može postići i na nešto manje zahtjevnijim terenima od onog Palau Blaugrane. Dominacija Barcelone u skoku bila je izrazita (44-27) pa kada se na to doda i skoro 50 % za tricu (10/21), jasno je da Olympiakos večeras nije imao previše šanse.

Zanimljivost ove utakmice jest da se od ukušno 24 igrača obje momčadi u listu strijelaca nije upisao samo jedan. I bila su tek dva dvoznamenkasta, Barcelonini Navarro i Nachbar s po graničnih deset poena. Pomoć hrvatske mini-kolonije Barceloni ovog puta i nije trebala, Ante Tomić zabio je šest poena, a Mario Hezonja pet. Posljednji Hezonjin koš na dodavanje Huertasa naći će i svoje mjesto na špicama Eurolige. Agravanis je bio prvi strijelac Olympiakosa s devet poena, Oliver Laffayete ubacio je pet.

Real Madrid – Anadolu Efes 80:71

Anadolu Efes dugo je prijetio domaćinu Final Foura usred Madrida. Na njihovu žalost, ne i do kraja da bi uspjeli nešto ušićariti već u prvoj utakmici dosta izvjesne serije. Nitko u Madridu ni ne pomišlja na ikakav drugi scenarij osim Realovog relativno mirnog plasmana za završnicu Eurolige. Sve drugo bilo podbačaj na kvadrat.

Kada momčadi koja ove sezone u svim natjecanjima na svom parketu ima omjer pobjeda i poraza 26-1 napravite seriju od 15-0, znak je da definitivno imate ono nešto, i da vrijedite. To je nešto Efes imao u drugoj četvrtini kada je u četiri minute napravio spomenutu seriju za rekordno vodstvo 38:27. Realov šut srozao se na niskih, jedva iznad 30 %, ali i njima se moralo kad-tad otvoriti. Otvorilo im se na vrijeme, netom prije predaha kada su trice za priključak pogodili Llull i Fernandez, ali i Efes je imao svog konja za utrku. Dario Šarić je sa završnih pet poena već do poluvremena stigao do brojke od 11 poena, a svoju momčad odveo na, potpisali bi sigurno, zasluženih +8 (43:35).

Turska se momčad nije predugo zadržala u „sedmom nebu“. Realova mašinerija je dosegla pravu radnu temperaturu, prije svih Rivers, kojemu je to daleko od radnog opusa, povezavši tri trice i sve ono dobro što je Efes radio u prvom poluvremenu za tren se srušilo kao kula od karata. Istina, držali su se Turci na životu još šest minuta prije kraja na -6 (60:66), a tada su Realovi visoki ljudi Reyes i Ayon uništili svaku nadu Efesu.

Rivers je odigrao ponajbolju, ako ne i najbolju, utakmicu u Realovu dresu ove sezone i 21 poen isporučio kroz šest trica iz sedam pokušaja. Ayon je bio raspoložen s 14 poena i deset skokova, Reyes s 12. Kako je u nastavku stao Efes, tako je stao i Šarić i brojci s poluvremena dodao još dva poena i utakmicu završio s 13 poena i pet skokova i kao najbolji strijelac gostiju. Samo je još Osman bio dvoznamenkast kod gostiju s 11 poena, a Dontaye Draper je ostao na dvije pogođene trice.

Euroliga, nokaut faza

četvrtfinale

CSKA Moskva93:66Panathinaikos
Fenerbahçe80:72Maccabi Tel Aviv
Barcelona73:57Olympiakos
Real Madrid80:71Anadolu Efes
CSKA Moskva100:80Panathinaikos
Fenerbahçe82:67Maccabi Tel Aviv
Real Madrid90:85Anadolu Efes
Barcelona63:76Olympiakos
Maccabi Tel Aviv74:75 *Fenerbahçe
Panathinaikos86:85CSKA Moskva
Olympiakos73:71Barcelona
Anadolu Efes75:72Real Madrid
Panathinaikos55:74CSKA Moskva
Anadolu Efes63:76Real Madrid
Olympiakos71:68Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!