Košarka

Video: Olympiakos stigao na korak do polufinala, Efes sa sirenom spasio prvu Realovu meč loptu

Davor Kovačević • utorak, 21.04.2015.
Video: Olympiakos stigao na korak do polufinala, Efes sa sirenom spasio prvu Realovu meč loptu
Foto: EPA

Dvije izrazito uzbudljive, kako i priliči četvrtfinalu Eurolige, utakmice odigrane su u Pireju i Istanbulu, a iz obje su kao pobjednici proizašli domaćini. Olympiakos je izborio prvu meč loptu protiv Barcelone, a Efes protiv Reala spasio prvu.

Janinng pogodio sa sirenom, Šarić uhvatio 15 skokova

Anadolu Efes – Real Madrid 75:72

Nakon što je u drugoj madridskoj utakmici svojom greškom, ali i dijelom sudaca (odigrane 23 sekunde više), ostao bez breaka, a zaslužio je isto, sekunde su dijelile Efes da ponovno ostane bez ičega u utakmici u kojoj je opet bio bolja momčad na parketu, što bi definitivno bilo previše. Sve zasluge da se to ne ponovi i drugi put idu Mattu Janningu koji je sa sirenom postigao pobjedničku tricu i ostavio seriju Efesa i Real Madrida još uvijek otvorenom.

Nitko vjerojatno ne bi stavio ruku u vatru da će Efes nakon nove ogromne nervoze i bezidejnosti u samoj završnici dobiti produžetak, pa je ponajviše iz tog razloga Janningova trica proslavljena kao da je Efes bio u gubitničkoj situaciji. Madriđani su ostavili dojam momčadi spremne za pobjedu u Istanbulu samo u prvoj četvrtini. Sve ostalo još je jednom proteklo u Efesovoj dominaciji koja je na početku posljednje četvrtine iznosila i 59:46. Nervoza se još jednom uvukla u domaće redove, a Real isto kažnjavao i 27 sekundi prije kraja stigao na 67:68. Tada je jednu od ključnih uloga odigrao Dontaye Draper, najprije ostavši miran na liniji slobodnih bacanja, što su mu bili prvi i jedini koševi na utakmici, a potom je, nakon što je Carroll izjednačio na 72:72, iz prodora pronašao usamljenog Janninga što je dovelo do već opisane situacije i velikog slavlja u Abdi Ipekci areni.

Nekadašnji cibonaš bio je i prvo ime domaćina s 21 poenom, Krstić je pratio sa 17, dok iz učinka Darija Šarića prije svega treba izdvojiti onaj skakački. Šarić je prikupio čak 15 skokova (četiri napadačka) i uz to dodao sedam poena uz slabu realizaciju (3/11 iz igre) za 26 minuta. Realovi razigravači povukli su u završnici, Rodriguez je ubacio 17 poena, Llull 15, a Fernandez 12 poena.

Barcelona pred ispadanjem, Tomić osam poena

Olympiakos – Barcelona 73:71

Za dva dana košarkašima Barcelone stajat će veliki mač, možda i pretežak, nad glavama. U paklu pirejske dvorane Mira i prijateljstva izgubili su i drugu utakmicu zaredom od Olympiakosa i stigli na korak do ispadanja već u četvrtfinalu Eurolige.

Sa samo jednim košem iz igre u posljednjoj četvrtini Katalonci više od poraza i nisu mogli više očekivati, iako su imali napad za pobjedu. Olympiakos je u drugo poluvrijeme krenuo s rekordnom prednošću na utakmici (46:36), no gosti su to već do isteka treće četvrtine anulirali. U posljednjih deset minuta igračima obje momčadi su se stisle ruke, nisu mogli pogoditi gotovo ništa, a prije svega se to odnosi na Barcelonu koja je do same završnice ono malo koševa postigla iz slobodnih bacanja. Tada je Navarro, nešto više od minute prije kraja, postigao koš uz dodatak i primakao Španjolce na 69:70. Poslije preciznog Spanoulisa, Printezis je promašio jedno slobodno bacanje sedam sekundi prije kraja, ali pokazalo se premalo vremena da bi Barcelona uspjela iskreirati dobru poziciju za pobjednički koš.

Printezis se na koncu iz junaka nije pretvorio u tragičara, bio je najbolji strijelac domaćina s 19 poena, a odmah do njega bio je Spanoulis s 15 poena i osam asistencija. Navarro je s 14 poena i šest asistencija predvodio goste, Satoransky je dodao 12, Ante Tomić osam poena i pet skokova, a Mario Hezonja tek dva poena za manje od deset minuta na parketu.

“Pobijedili smo sa svim segmentima igre pomalo. Bilo je to još jedno finale, ali imamo još jednu utakmicu. Barcelona igra jako opasno, posebno izvana. Vidjeli smo način na koji su danas igrali, ali sada moramo nastaviti dalje i zaboraviti ovu pobjedu što prije“ izjavio je Printezis za stranice Eurolige.

Euroliga, nokaut faza

četvrtfinale

CSKA Moskva93:66Panathinaikos
Fenerbahçe80:72Maccabi Tel Aviv
Barcelona73:57Olympiakos
Real Madrid80:71Anadolu Efes
CSKA Moskva100:80Panathinaikos
Fenerbahçe82:67Maccabi Tel Aviv
Real Madrid90:85Anadolu Efes
Barcelona63:76Olympiakos
Maccabi Tel Aviv74:75 *Fenerbahçe
Panathinaikos86:85CSKA Moskva
Olympiakos73:71Barcelona
Anadolu Efes75:72Real Madrid
Panathinaikos55:74CSKA Moskva
Anadolu Efes63:76Real Madrid
Olympiakos71:68Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!