SP 2018., završnica, Osmina finala, 02.07.2018, 20:00 h, Rostov, Rostov Arena
Suci: Malang Diedhiou (Senegal), Djibril Camara (Senegal), El Hadji Samba (Senegal)
Belgija
Belgija
Jan Vertonghen 69'
Marouane Fellaini 74'
Nacer Chadli 90'+4'
3:2(0:0) Japan
Genki Haraguchi 48'
Takashi Inui 52'
Japan

VIDEO: Epski preokret Belgije, Japan pao u zadnjim sekundama!

Dario Dodić • ponedjeljak, 02.07.2018.
VIDEO: Epski preokret Belgije, Japan pao u zadnjim sekundama!
Foto: EPA

Fantastičnu utakmicu odigrali su Belgija i Japan u Rostovu. Imali su Japanci 2:0 u drugom poluvremenu, da bi na kraju Belgija preokrenula i prošla u četvrtfinale!

Belgija
Japan
Belgija
Japan
1
Thibaut Courtois
2
Toby Alderweireld
4
Vincent Kompany
5
Jan Vertonghen
6
Axel Witsel
7
Kevin De Bruyne
9
Romelu Lukaku
10
Eden Hazard
11
Yannick Carrasco
(do 65')
14
Dries Mertens
(do 65')
15
Thomas Meunier
Pričuvni igrači
8
Marouane Fellaini
65'
22
Nacer Chadli
65'
Trener
Roberto Martinez
1
Eiji Kawashima
3
Gen Shoji
5
Yuto Nagatomo
7
Gaku Shibasaki
(do 81')
8
Genki Haraguchi
(do 81')
10
Shinji Kagawa
14
Takashi Inui
15
Yuya Osako
17
Makoto Hasebe
19
Gotoku Sakai
22
Maya Yoshida
Pričuvni igrači
16
Hotaru Yamaguchi
81'
4
Keisuke Honda
81'
Trener
Akira Nishino

Spektakularnom utakmicom Belgije i Japana Svjetsko prvenstvo oprostilo se od Rostov Arene. Bolju utakmicu ovaj stadion i ovaj grad nisu mogli poželjeti. Japanci su igrali na gornjoj granici svojih mogućnosti, imali su ogromnih 2:0 i na kraju u posljednjim sekundama utakmice, u četvrtoj minuti sučevog dodatka, ispali s natjecanja.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Japanci su se došli nadigravati s opasnom Belgijom. Doduše, ne pod svaku cijenu, uz čvrstu igru u obrani. Kako bi se drugačije mogli boriti s tehnički nadmoćnom, ali i fizički superiornom, reprezentacijom Belgije? I dobro su stajali Japanci, Belgija je dominirala, ali su Kawashima i obrana izdržali prvih 45 minuta. Pred kraj prvog dijela uzvratili su i Japanci, ali Courtois dvaput brani, jednom nesigurno, ali brani.

Belgija je imala 26 dodira lopte u protivničkom kaznenom prostoru u prvom dijelu, najviše od svih momčadi na ovom SP-u, ali gol nisu uspjeli postići belgijski igrači.

A onda kreće ludnica u drugom poluvremenu. Samo ne od strane dominantne Belgije, nego hrabrih Japanaca.

Igrala se 48. minuta, povukli su Japanci kontru, Shibasaki proigrava Genkija Haraguchija, odvagnuo je belgijskog braniča Haraguchi, a onda pogodio malu mrežicu kraj nemoćnog Courtoisa. Japan je poveo!

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Bio je to prvi gol Japana u nokaut fazi u povijesti njihovih nastupa na svjetskim prvenstvima. I nisu tu stali Japanci! Prvo je sjajni Hazard umalo vratio Belgijce u egal, na dodavanje Mertensa, Hazard pogađa vratnicu.

Kazna je stigla tri minute kasnije, i to kako! Dobio je loptu na preko 20 metara od belgijskog gola Takashi Inui, opalio i - pogodio! Nikad Japan nije postigao šest golova na jednom SP-u, imali su Japanci 2:0 i bili blizu četvrtfinala i velikog iznenađenja, ali nisu uspjeli.

Prvi je priprijetio Lukaku, na dodavanje Meuniera iz izgledne šanse glavom šalje loptu kraj gola. Šalje Martinez Fellainija i Chadlija u igru, vjerojatno nesvjestan kako će mu se ova dvojica odužiti. Sljedeća šansa pretvorena je u gol I to kakav! Jan Vertonghen s preko 18 metara glavom matira Kawashimu, to je gol glavom postignut s najveće udaljenosti u povijesti SP-a!

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Podigao je gol Belgijce, krenuli su s napadima i već u 74. minuti poravnali. S desne je strane ubacio Hazard, Fellaini glavom zabija za 2:2.

Mogli su i Chadli i Lukaku prije 90. minute zabiti za vodstvo Belgije, ali nije dao Kawashima. Imao je i Inui dobru akciju, uz pomoć Witsela, ali priseban je bio Courtois.

Čekao se kraj utakmice i produžeci, ali Japanci na korner pred belgijskim golom idu u velikom broju. Hrabro ili naivno, procijenite sami, svakako im se obilo o glavu. Courtois hvata loptu i gura je za De Bruynea, ovaj vuče kontru, gura na desnu stranu za Meuniera, koji je gura u sredinu, Lukaku je preskače majstorski, Chadli posprema u gol za 3:2. 15 sekundi prije isteka četvrte minute sučevog dodatka. Za erupciju oduševljenja u Belgiji i tuge u Japanu.

A sad Brazil. Jedva čekamo!

SP 2018., završnica

osmina finala

Francuska4:3Argentina
Urugvaj2:1Portugal
Španjolska3:4 **Rusija
Hrvatska3:2 **Danska
Brazil2:0Meksiko
Belgija3:2Japan
Švedska1:0Švicarska
Kolumbija3:4 **Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!