SP 2018., završnica, Osmina finala, 03.07.2018, 20:00 h, Moskva, Spartak Stadium
Suci: Mark Geiger (SAD), Joe Fletcher (Kanada), Frank Anderson (SAD)
Kolumbija
Kolumbija
Yerry Mina 90'+3'
3:4(0:0, 1:1, 1:1 pp, 3:4 pen) Engleska
Harry Kane 57' (11m)
Engleska

VIDEO: Englezi prekinuli prokletstvo jedanaesteraca i prošli u četvrtfinale!

Dario Dodić • utorak, 03.07.2018.
VIDEO: Englezi prekinuli prokletstvo jedanaesteraca i prošli u četvrtfinale!
Foto: EPA

Nakon velike drame jedanaesteraca nogometaši Engleske izborili su četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Kolumbijci su se vratili duboko u sudačkoj nadoknadi, imali i prednost u lutriji jedanaesteraca, ali nisu izdržali do kraja, Englezi prekidaju prokletstvo jedanaesteraca...

Kolumbija
Engleska
Kolumbija
Engleska
1
David Ospina
4
Santiago Arias
(do 116')
5
Wilmar Barrios
6
Carlos Sanchez
(do 79')
9
Radamel Falcao
11
Juan Cuadrado
13
Yerry Mina
16
Jefferson Lerma
(do 61')
17
Johan Mojica
20
Juan Fernando Quintero
(do 88')
23
Davinson Sanchez
Pričuvni igrači
7
Carlos Bacca
61'
15
Mateus Uribe
79'
14
Luis Muriel
88'
2
Cristian Zapata
116'
Trener
Jose Pekerman
1
Jordan Pickford
2
Kyle Walker
(do 113')
5
John Stones
6
Harry Maguire
7
Jesse Lingard
8
Jordan Henderson
9
Harry Kane
10
Raheem Sterling
(do 88')
12
Kieran Trippier
18
Ashley Young
(do 102')
20
Dele Alli
(do 81')
Pričuvni igrači
4
Eric Dier
81'
11
Jamie Vardy
88'
3
Danny Rose
102'
19
Marcus Rashford
113'
Trener
Gareth Southgate

To prokleto englesko prokletstvo je napokon stvar prošlosti. Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava Englezi su prošli dalje nakon jedanaesteraca. Triput su dosad ispadali, danas je bio njihov dan.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Bila je to vrlo, vrlo nervozna utakmica, koju je dodatno nervoznom učinio vrlo slabi američki sudac Geiger. Vrlo rano je pogubio konce utakmice, to je pokušao kompenzirati dijeljenjem kartona šakom i kapom, ali nije uspio vratiti uzde u svoje ruke. Pravo je čudo kako nijedan igrač nije zaradio crveni karton.

Od nogometa nismo vidjeli puno, pogotovo ne u prvom poluvremenu. Englezi su imali kakvu-takvu dominaciju, bilo je to poprilično jalovo, dok s druge strane Kolumbijci nisu niti pokušavali previše prema naprijed. Usamljen je bio Falcao u napadu, tek mu se Quintero povremeno pridodavao, premalo za nakrcanu englesku obranu.

Kolumbija je praktički igrala bez veznog reda, sve je bilo fokusirano na obranu i kao da su od prve minute krenuli po nulu i penale. Bili su vrlo nervozni Kolumbijci i to su na kraju i platili.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Iz prvog poluvremena treba tek istaknuti jednu priliku Kanea. Trippier je ubacio s desne strane, napadač i najbolji strijelac Engleske na drugoj se vratnici vinuo u nebesa i iz prilično teške situacije glavom prebacio gol. Ostalo je u prvih 45 minuta bilo za zaborav.

Sjajno su drugo poluvrijeme otvorili Englezi. U 54. minuti vrlo glulpo Carlos Sanchez radi jedanesterac na Kaneu, Kane je nemilosrdan s bijele točke, najbolji je strijelac SP-a sa šest golova. Zanimljivo, prvi je igrač koji je pogodio tri jedanaesterca na jednom SP-u još od Stoičkova 1994. godine. Zabio je u šest uzastopnih utakmica za Englesku, zadnji kojem je to pošlo za nogom bio je Tommy Lawton daleke 1939. godine.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Velik je hendikep Kolumbiji bio neigranje Jamesa Rodrigueza. Najbolji strijelac Kolumbije na svjetskim prvenstvima zbog ozljede je gledao utakmicu s tribina. Nedostajao je u vezi, nije tu bilo pravog ofenzivca, a dobro bi im došao i na tim jedanaestercima.

Bacio je očajni Pekerman sve u napad. Malo je nedostajalo da Kolumbija kazni pogrešku Walkera, ali nije dobro pucao Cuadrado. Brojali su posljednje minute sučevog dodatka Englezi kada je stigla topčina Uribea s preko 30 metara. Išlo je to u desne rašlje, Pickford na jedvite jade odbija u korner.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Nije pomoglo, u 93. minuti Englezi su naletjeli na Minu, najbolji golgeter među braničima treću utakmicu zaredom nebeski se vinuo i glavom zabio za 1:1. I produžetke.

Prvi igrač s tri gola glavom na jednom svjetskom prvenstvu poslije Miroslava Klosea 2002. godine. Još bolji podatak - drugi kolumbijski strijelac svih vremena na svjetskim prvenstvima, ispred njega je samo James. Englezi nikad nisu primili gol u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena na svjetskom prvenstvu.

Nisu nikad ni prošli na penale, sve im se danas okrenulo.

Slika 5 od 5.
Foto: EPA

Dobro se igralo u produžecima, ali pogodaka nije bilo, četvrtfinalist se odlučivao jedanaestercima. I to kakvima! Falcao, Kane, Cuadrado, Rashford, sve jedan sigurniji od drugog. Muriel pogađa za 3:2, a onda Hendersonu brani Ospina.

Kolumbijsko veselje nije dugo trajalo. Uribe torpedira loptu u gredu i Kolumbija pada. Trippier je siguran, Baccin pokušaj Pickford sjajno brani, Dier potvrđuje prekid prokletstva, Englezi putuju u Samaru gdje će 7. srpnja igrati protiv Švedske za polufinale.

SP 2018., završnica

osmina finala

Francuska4:3Argentina
Urugvaj2:1Portugal
Španjolska3:4 **Rusija
Hrvatska3:2 **Danska
Brazil2:0Meksiko
Belgija3:2Japan
Švedska1:0Švicarska
Kolumbija3:4 **Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!