SP 2019. - Skupina D, 2. kolo, 13.01.2019, 20:30 h
Švedska
Švedska 31:16 Argentina
Argentina

Švedska se sve više zagrijava i juri prema prvom mjestu u skupini

Mihaela Bradovski • nedjelja, 13.01.2019.
Švedska se sve više zagrijava i juri prema prvom mjestu u skupini
Foto: EPA

Na putu do druge pobjede na Svjetskom prvenstvu rukometaši Švedske postigli su gotovo dvostruko više pogodaka u odnosu na protivnički sastav. Argentina je svladana s 31:16, a fantastičan je u ovom slavlju bio vratar Andreas Palicka...

Za kraj dana u skupini D ostao je dvoboj između Švedske, koja se u prvom kolu namučila s Egiptom, i Argentine koja je iz susreta s Mađarskom izašla bogatija za bod. Jedina skupina sa samo jednim favoritom već nakon dva odigrana kola nudi zanimljivu situaciju na tablici.

Kako se razvijao početak prvog poluvremena činilo se da se stanje i dodatno može zakomplicirati; eventualnim remijem ove dvije vrste ili pak pobjedom Argentine čak pet bi sastava bilo unutar jednoga boda.

Takav dinamičan prvi dio ponudio je početno vodstvo Šveđana, ali i vrlo brzo vraćanje južnoameričkog sastava u priključak. Iako su izabranici Manola Cadenasa nekoliko puta bili u prilici prebaciti prednost na svoju stranu u 18. je minuti španjolski stručnjak bio primoran zatražiti minutu odmora jer ponovno se Švedska, nakon prve dvije obrane Palicke, odvojila na +2.

Ipak, argentinski rukometaši kao da su se ispuhali u onih nekoliko "fast forward" minuta pa niti nakon tog time-outa nisu uspjeli zaustaviti Švedsku u njenom naletu. Dok se Argentina više manje oslanjala na napadački učinak Federica Fernandeza u švedskom se dresu u prvih pola sata u strijelce upisalo 11 igrača.

U nastavak susreta ušlo se pri 15:10 za skandinavski sastav, a kako je švedski vratar nastavio s pronalaženjem rješenja za argentinske pokušaje iz sve dužih i kompliciranijih napada, nakon osam minuta igre u nastavku europski se doprvak odvojio na +8. Treba dodati kako se izbornik Argentine po povratku s odmora odlučio za rizik pa je tako njegova vrsta iz napada u napad igrala bez vratara.

Ista ta riskantna taktika plus fantastičan Palicka na golu doveli su Šveđane do novih brzih pogodaka i na ulasku u posljednjih 15 minuta semafor kopenhagenske Royal Arene pokazivao je dvoznamenkastu prednost za izabranike Kristjana Andressona. U utakmici koja je već početkom nastavka bila lišena svake neizvjesnosti u oči bode tek broj isključenja, njih ukupno 14.

Uvjerljivo prvo ime večerašnjeg susreta, koje je u konačnici njegova Švedska dobila s 31:16, bio je Andreas Palicka (16 obrana). Vratar skandinavske vrste nekoliko je minuta prije kraja upisao svoju 14. obranu, a u tim je trenucima učinak argentinskog napada bio na identičnoj brojci.

Mattias Zachrisson postigao je šest pogodaka dok je kao stopostotan s pet zgoditaka susret završio Niclas Ekberg. Kod Argentine je šest puta precizan bio Federico Fernandez.

Švedska će ovom uvjerljivom pobjedom protiv panameričkog prvaka umiriti dio navijača koji je bio zabrinut nakon remija u posljednjoj pripremnoj utakmici s Rusijom te neuvjerljive predstave u prvom kolu protiv afričkog doprvaka, a uslijed problema s ozljedama i virozom. Argentini pak preostaje prvu pobjedu loviti u narednim susretima.

SP 2019. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Katar28:23Egipat
Mađarska34:24Angola
Švedska31:16Argentina
1Švedska 5151:111+4010
2Mađarska 5151:138+136
3Egipat 5132:133-15
4Katar 5125:127-24
5Argentina 5119:130-113
6Angola 5121:160-392

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!