EP 2020., kvalifikacije, skupina E, 21.03.2019, 20:45 h, Zagreb, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 23.146
Suci: Georgi Kabakov, Martin Margaritov, Divan Valkov (Bugarska)
Hrvatska
Hrvatska
Borna Barišić 44'
Andrej Kramarić 79'
2:1(1:1) Azerbajdžan
Ramil Šejdaev 19'
Azerbajdžan

Hrvatska teškom mukom slomila azerbajdžanski bunker, tri boda su najvažnija

Jan Šneler • četvrtak, 21.03.2019.
Hrvatska teškom mukom slomila azerbajdžanski bunker, tri boda su najvažnija
Foto: FaH

Iako se očekivala teška i tvrda utakmica protiv Azerbajdžana, nitko vjerojatno nije očekivao da će se Hrvatska toliko mučiti. Vatreni su bili daleko bolji, konkretniji, ali tek krajem susreta uspjeli su slomiti otpor upornih gostiju…

Azerbajdžan
Hrvatska
Azerbajdžan
8
(do 73')
10
(do 90'+1')
20
(do 69')
Pričuvni igrači
19
90'+1'
Trener
Zlatko Dalić
1
Salahat Agajev
2
Gara Garajev
(do 88')
3
Šahrijar Rahimov
4
Rahil Mammadov
5
Maksim Medvedev
6
Badavi Husejnov
10
Mahir Madatov
11
Ramil Šejdaev
13
Dmitri Nazarov
(do 58')
14
Eddy
20
Richard Almeida
(do 73')
Pričuvni igrači
7
Araz Abdullajev
58'
8
Emin Mahmudov
73'
16
Rufat Dadasov
88'
Trener
Nikola Jurčević

Počeci nisu nikada lagani, pa se nadamo kako će i ovaj Vatreni brzo zaboraviti i nastaviti s igrama kakve su prikazivali u Rusiji. Ne može se reći kako Hrvatska nije stvarala šanse, izabranici Zlatka Dalića uputili su čak 22 udarca prema vratima gostiju, ali Nikola Jurčević odlično je posložio Azerbajdžan u obrani i Vatreni su se morali dobrano pomučiti kako bi postigli pogodak.

Hrvatska je opasno zaprijetila već u drugoj minuti susreta. Ivan Perišić oštrom prizemnom loptom ubacio je u peterac gdje se Andrej Kramarić lijepo okrenuo, ali su gosti uspješno otkloniti opasnost. Vatreni su kontrolirali igru, imali posjed u svojim nogama, ali Azerbajdžan je u 14. minuti pokazao koliko može biti opasan iz kontri. Ramil Šejdaev se uspješno othrvao pritisku Domagoja Vidu i sjurio se u hrvatski kazneni prostor. Duje Ćaleta-Car ostavio je previše prostora azerbajdžanskom napadaču koji je iz sjajne prilike slabo tukao te je Lovre Kalinić uspio obraniti. U 17. minuti, Hrvatska je dobila priliku postići pogodak iz slobodnog udarca na dvadesetak metara od gola, no udarac Ivana Rakitić otišao je visoko iznad gola.

Iz sjajne pozicije, Šejdaev nije zabio u 14. minuti, ali je bio precizan šest minuta kasnije. Mateo Kovačić izgubio je loptu na sredini igrališta, Ćaleta-Car ponovno ostavlja previše prostora Šejdaevu koji majstorski pogađa pod samu prečku pored nemoćnog Kalinića. Gosti su se jako dobro branili i Hrvatska nije uspijevala probiti obranu i doći do izgledne prilike.

U 27. minuti, Bruno Petković je navukao nekoliko braniča Azerbajdžana, lijepo uposlio Luku Modrića čiji siloviti udarac s dvadesetak metara odlazi pored gola. U 33. minuti ponovno je Petković lijepo zadržao loptu, othrvao se čuvarima i ostavio za Rakitića koji točno na rubu šesnaesterca puca preko gola.

Nastavila je Hrvatska s napadima, ali Azerbajdžan je još uvijek relativno mirno otklanjao opasnost. U 36. minuti Perišić je ubacio iz kornera na prvu stativu, Kramarić jako lijepo pucao, no Salahat Agajev sjajno brani. Morali smo do 41. minute čekati na pravu akciju Hrvatske. U fantastičnoj akciji sudjelovala su četiri hrvatska reprezentativca. Lijepo su odigrali Modrić, Perišić i Rakitić koji je ostavio loptu za Bornu Barišića na čiji centaršut Modrić puca glavom, no lopta odlazi malo pored gola.

Sjajna akcija očito je probudila Hrvatsku jer su Vatreni došli do izjednačenja u 44. minuti. Nakon kornera s lijeve strane, Perišić je prebacio do Čaleta-Cara čiji udarac Dmitri Nazarov odbija, ali samo do Barišića koji s par metara zakucava loptu u mrežu za 1:1. Iako igra nije bila na razini, Hrvatska je do poluvremena uspjela poravnati i mogla je mirnije nastaviti igrati u nastavku.

Hrvatska je žustro krenula u nastavku, imali su Vatreni dvije solidne prilike Kramarića i Ćaleta-Cara, ali rezultat se nije mijenjao. Azerbajdžan se potpuno zatvorio i u prvih desetak minuta nastavka jedva izlazio iz svoje polovice. U 56. minuti, Modrić je iz slobodnog udarca s tridesetak metara pokušao direktno pucati jednom lijepom parabolom, no Agajev uz pomoć prečke uspijeva izbaciti loptu u korner.

Niti minutu kasnije, Azerbajdžan je ponovno bio opasan. Nevjerojatno je kako je zaspala hrvatska obrana, Nazarov je bio potpuno neometan na petnaestak metara iskosa, no srećom slabo je pucao i udarac je otišao pored vrata. U 63. minuti, nakon kornera, lopta je došla do Petkovića koji uz povlačenje Šahrijara Rahimova dobro tuče, no još jednom od pogotka nije bilo ništa. Iz ponovljene snimke vidljivo je da je Rahimov cijelo vrijeme povlačio hrvatskog napadača i bugarski sudac Georgi Kabakov pogriješio je što nije pokazao na bijelu točku.

Azerbajdžan se sve više povlačio, praktično su bili potpuno bez ambicija za napadačke akcije, a Hrvatska je nizala udarce. Jednu od boljih prilika imao je u 74. minuti Josip Brekalo, no njegov siloviti udarac Agajev je uspio ukrotiti. Ipak, čak niti sjajni azerbajdžanski vratar nije uspio spasiti goste u 79. minuti.

Lopta se sretno odbila u noge Kramariću koji fintom vara gostujućeg kapetana Maksima Medvedeva i lijepo plasiranim udarcem u suprotni vratarov kut donosi Hrvatskoj vodstvo od 2:1. Igra se malo primirila, iako je Hrvatska nastojala doći do trećeg pogotka. U 87. minuti lijepom mini akcijom iz slobodnog udarca Modrić i Perišić su izbacili cijelu gostujuću obranu, ali Perišićev ubačaj u peterac, Kramarić nije uspio skrenuti u mrežu.

Hrvatska je imala sve u svojim rukama, ali ponovno su nepotrebno domaći igrači griješili u obrani. Brekalo je prekratkim dodavanjem Kaliniću natjerao hrvatskog vratara na panično uklizavanje, u skok igri nakon kornera bilo je panike, no ipak Azerbajdžan nije uspio izjednačiti. Hrvatska je uspjela finiširati susret, slaviti s 2:1 i s tri boda ide u Budimpeštu na noge Mađarskoj.

Europsko prvenstvo, kvalifikacije, 1. kolo:
Hrvatska – Azerbajdžan 2:1

EP 2020., kvalifikacije, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica
19.11.2019.
Wales2:0Mađarska
Slovačka2:0Azerbajdžan
16.11.2019.
Hrvatska3:1Slovačka
Azerbajdžan0:2Wales
13.10.2019.
Mađarska1:0Azerbajdžan
Wales1:1Hrvatska
10.10.2019.
Hrvatska3:0Mađarska
Slovačka1:1Wales
09.09.2019.
Mađarska1:2Slovačka
Azerbajdžan1:1Hrvatska
06.09.2019.
Slovačka0:4Hrvatska
Wales2:1Azerbajdžan
11.06.2019.
Mađarska1:0Wales
Azerbajdžan1:5Slovačka
08.06.2019.
Azerbajdžan1:3Mađarska
1Hrvatska 817:7+1017
2Wales 810:6+414
3Slovačka 813:11+213
4Mađarska 88:11-312
5Azerbajdžan 85:18-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!