Nogomet

Diego Simeone protiv bivšeg kluba u prvom susretu Intera i Atletica u povijesti Lige prvaka

Mario Borko • utorak, 20.02.2024.
Diego Simeone protiv bivšeg kluba u prvom susretu Intera i Atletica u povijesti Lige prvaka
Foto: EPA

Prvi puta u povijesti Lige prvaka sastaju se Inter i Atletico Madrid. Talijani su u domaćem prvenstvu u velikom naletu i žele to prenijeti na Europu, ali Španjolci su ove sezone u ovom natjecanju još uvijek neporaženi…

Pomalo nestvarno zvučni podataka da se dva velikana poput Intera i Atletico Madrida još nikada nisu sreli u grupnoj ili nokaut fazi europskog natjecanja. Jedini službeni susret odigrali su 2010. u finalu europskog Superkupa u kojem su Španjolci bili uspješniji. Sada se sastaju u osmini finala Lige prvaka, a prva utakmica igra se u Milanu. Osim na terenu, bit će ovo i dvoboj bivših suigrača, Simonea Inzaghija i Diega Simeonea, na klupi.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Inter u Serie A nezaustavljivo grabi prema jubilarnom 20. naslovu prvaka. Prednost ispred Juventusa u prvenstvu iznosi devet bodova, a uz to Nerazzurri imaju utakmicu manje. Posljednjih deset utakmica su neporaženi i u odličnom raspoloženju dočekuju nastavak Lige prvaka. Prošle sezone zaustavljeni su tek u finalu protiv Manchester Cityja, a zanimljivo prije toga su po prvi puta od 2011. godine uspjeli proći eliminacijsko kolo najprestižnijeg europskog natjecanja. U grupnoj fazi završili su, zbog slabije gol razlike, drugi iza Real Sociedada, ali su ostali neporaženi.

U posljednje dvije utakmice Inzaghijeva momčad je zabila četiri gola. U generalnoj probi prije Atletica, na domaćem su terenu s 4:0 pobijedili posljednjeplasiranu Salernitanu, a kolo prije toga su u gostima s 2:4 svladali Romu. Inter je ove sezone predvođen sjajnim Lautarom Martinezom koji je već zabio preko 20 golova, vodeći je strijelac Serie A i glavna vedeta kluba u lovu na još jedan europski uspjeh. Nerazzurri su momčad koja ne njeguje veliki posjed, a koliko su direktni i uigrani dovoljno govori podataka da su u ligi tek 18. po broju driblinga po utakmici. Primili su samo 12 golova, najmanje od svih momčadi u ligama petice, a zabili čak 59.

Atletico Madrid je nakon osvojenog prvenstva 2021. godine ušao u fazi stagnacije. Ista je nastavljena i ove sezone, klub je i dalje u top četiri momčadi LaLigi, ali ne sudjeluju u borbi za naslov prvaka. I dok je kod kuće gotovo nepobjediv, u gostima pokazuje određene slabosti. Samo tri pobjede i jedan remi na posljednjih deset gostovanja nisu dobar znak uoči utakmice u Milanu. Nakon što Madriđani prošle sezone nisu uspjeli proći grupnu fazu, završili su zadnji, u ovoj su bez poraza osvojili prvo mjesto ispred Lazija, Feyenoorda i Celtica.

U zadnjoj provjeri prije puta na “Čizmu“ Argentinčeva je momčad s 5:0 “razbila“ Las Palmas, a u odsustvu najboljeg strijelca Alvara Morate, u prvi plan su iskočili Marcos Llorente i Angel Correa, svaki s po dva pogotka. Morata bi trebao biti spreman za Inter, a isto vrijedi i za “preporođenog“ Antoinea Griezmanna koji je u prvenstvu ostao na klupi. Francuz je u ovoj sezoni na učinku od 18 golova i sedam asistencija, ali je u posljednje vrijeme ušao u golgetersku krizu (nije zabio sedam utakmica), a bez njegovog konkretnog učinka Atletico će teško izbaciti goropadne Talijane.

Što su rekli

Simone Inzaghi, trener Intera: “Drago mi je da ću se opet susresti s Diegom, oduvijek je bilo jasno da će biti odličan trener. Mi želimo ponoviti uspjeh od prošle godine, bilo je to za nas nezaboravno iskustvo i učinit ćemo sve da opet razveselimo navijače. Atletico je vrhunska momčad i zato moramo biti pravi Inter“

Diego Simeone, trener Atletico Madrida: “Imaju odličnog trenera, poznajem ga jer smo zajedno igrali. To je momčad koja je igrala finale Lige prvaka i to pokazuje koliko je dobro vođena. Ove sezone izgubili su samo jednom, jaki su, vjeruju u ono što rade i to pokazuju i u obrani i u napadu. Utakmice će biti teška.

Mjesto, vrijeme, sudac

Milan, Giuseppe Meazza, 21:00

Sudac: Istvan Kovacs

Nedostaju

Inter: Juan Cuadrado, Francesco Acerbi, Stefano Sensi

Atletico Madrid: Cesar Azpilicueta, Thomas Lemar, Vitolo

Prošli dvoboj

Posljednji puta u službenoj utakmici ove dvije momčadi sastale su se davne 2010. godine. Atletico je tada slavio s 2:0 i osvojio europski Superkup. Jedina prijateljska utakmica odigrana je 2018. godine, Inter je pobijedio s 1:0, a gol je postigao Lautaro Martinez kojem su to bile prve pripreme s novim klubom.

Prognoza

Inter je u odličnoj formi, prema kladionicama postavljen je za favorita i taj bi status trebao opravdati. Atletico i Simeone imaju više iskustva u takvim utakmicama i sigurno nas očekuje zanimljiv dvomeč u kojem će odlučivati nijanse.

FOTO: EPA/Rodrigo Jimenez

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - prve utakmice

København1:3Manchester City
RB Leipzig0:1Real Madrid
Lazio1:0Bayern
PSG2:0Real Sociedad
Inter1:0Atlético Madrid
PSV Eindhoven1:1Borussia D.
Napoli1:1Barcelona
Porto1:0Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!