Nogomet

Parižani s dva gola prednosti traže prolaz u četvrtfinale Lige prvaka

Filip Mihoković • utorak, 05.03.2024.
Parižani s dva gola prednosti traže prolaz u četvrtfinale Lige prvaka
Foto: EPA

Tri tjedna nakon prvog susreta osmine finala Lige prvaka na Parku prinčeva, Real Sociedad i Paris Saint-Germain ponovno će odmjeriti snage, ovoga puta na Reale Areni u utorak navečer...

Prvak Ligue 1, PSG, izdržao je prvi nalet Real Sociedada i izašao pobjednički s dva gola bez odgovora u prvom dvoboju osmine finala Lige prvaka. Natječući se u nokaut fazi tek po drugi put pod trenutnim imenom, Real Sociedad, polufinalist Europskog kupa 1983. godine, imao je svoje trenutke u prvom poluvremenu na Parku prinčeva na Valentinovo, ali nije ih uspio realizirati te će zbog toga pokušati nadoknaditi zaostatak od dva pogotka na domaćem terenu.

Igraj na Real Sociedad - PSG na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Propuštanje niza prilika u otvaranju utakmice očekivano se pokazalo pogubnim u francuskoj prijestolnici, gdje je Kylian Mbappe načeo protivničku mrežu u 58. minuti, prije nego što je Bradley Barcola prošao Hamarija Traorea i završio solo trk glatko kroz noge Alexu Remiru za 2:0.

Za momčad Imanola Alguacila dva gola razlike nisu nepremostiva, ali povijest nije na strani igrača u plavom i bijelom, koji su izgubili 1:0 i od francuskog Lyona u prvome susretu osmine finala 2004. godine, što je njihov jedini drugi nastup u nokaut fazi od 1992., a istu sudbinu su doživjeli i u uzvratu.

Momentum nije na strani Real Sociedada, budući da su Alguacilovi igrači poraz u prvom susretu ublažili s 2:1 trijumfom protiv Mallorce, ali su zatim poraženi u tri uzastopna susreta, uključujući i u bolnom izvođenju jedanaesteraca u polufinalu Kupa kralja od Mallorce. Sociedad je zatim poražen 3:2 od Seville u subotnjem ligaškom susretu, što znači da Alguacilova ekipa ima samo jednu pobjedu u posljednjih devet utakmica u svim natjecanjima, a niz bez pobjede kod kuće stoji na sedam utakmica otkad je pobijedila Sevillu 2:1 u studenom.

Nadajući se da će otjerati prokletstvo ispadanja u osmini finala koje ih je pratilo kroz mnoga natjecanja Lige prvaka, PSG je momčad koja još uvijek traži svoj prvi europski naslov na najvišoj razini, treba samo izbjeći visoki poraz na Reale Areni, kako bi napravila novi iskorak prema cilju. Dok domaćin u gostujućim susretima ima nekoliko propusta u 2024. godini, francuski prvaci putuju u Španjolsku s impresivnim nizom od 20 utakmica bez poraza, iako su ispustili bodove u posljednje dvije utakmice Ligue 1, u remijima bez golova protiv Rennesa i Monaca.

Rukavice Gianluigija Donnarumme bile su potrebne u nekoliko navrata kako bi zadržao čistu mrežu u petak navečer, ali unatoč gledljivoj igri na terenu, kamere su često bile usmjerene prema tribinama, gdje je Mbappe u šoku sjedio sa svojom majkom nakon iznenadne zamjene tijekom poluvremena. Napadač bi uskoro trebao ostvariti prelazak u Real Madrid, a sada će doživjeti okus španjolske klime u utorak, gdje će PSG po deseti put ući u drugi susret nokaut faze Lige prvaka s prednošću, ali je uspio proći samo u pet od preostalih devet.

Les Parisiens također nemaju niti jednu čistu mrežu u 12 utakmica Lige prvaka na gostovanjima kod španjolskih ekipa, a bili su poznate žrtve Barceloninog preokreta 2017. godine, kada su nakon uspjeha 4:0 u prvom susretu, bili poraženi sa 6:1 te ispali iz natjecanja. Momčad vođena Luisom Enriqueom, tvorcem te povijesne pobjede, ne bi trebala doživjeti istu sudbinu ovdje.

Što su rekli

Imanol Alguacil, trener Real Sociedada: "Znamo da će biti teško i da je PSG jedan od favorita za plasman u finale, ali nemojte imati nikakvih sumnji da ćemo igrači i ja dati sve od sebe. Bit će zahtjevno jer PSG ima jedan od najboljih sastava u Ligi prvaka i spadaju među favorite, ali igrali smo na istoj razini s njima prvih sat vremena."

Luis Enrique, trener PSG-a: "Radujemo se drugom susretu. Ono što se nadam od ekipe jest da će biti dorasla zadatku. Vidim da je cijeli tim pun samopouzdanja, s jasnim ciljem da pobijedi u sutrašnjoj utakmici, iako znamo da će biti vrlo teško."

Mjesto, vrijeme, suci

Reale Arena, San Sebastian, 21:00

Sudac: Michael Oliver

Nedostaju

Real Sociedad: Carlos Fernandez, Martin Merquelanz, Aihen Munoz, Alvaro Odriozola, Arsen Zakharyan

Paris Saint-German: Marco Asensio, Presnel Kimpembe, Layvin Kurzawa, Sergio Rico, Milan Škriniar

Zadnji susret

Prva utakmica osmine finala Lige prvaka ujedno je i bio prvi susret ovih dviju momčadi, kada je PSG na Parku Prinčeva slavio 2:0 s pogocima Kyliana Mbappea i Bradleya Barcole.

Prognoza

Iako domaćin nije bio bez svojih šansi u prvoj utakmici te neće biti ni u uzvratu, PSG bi trebao osigurati prolaz s dvostrukom prednošću iz prvog susreta, ponukan prijašnjim iskustvima ispadanja u osmini finala Lige prvaka.

FOTO: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Real Sociedad1:2PSG
Bayern3:0Lazio
Manchester City3:1København
Real Madrid1:1RB Leipzig
Barcelona3:1Napoli
Arsenal4:2 **Porto
Atlético Madrid3:2 **Inter
Borussia D.2:0PSV Eindhoven

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!