Nogomet

Real Madrid na Santiago Bernabeuu brani prednost iz prvog susreta protiv Leipziga

Filip Mihoković • srijeda, 06.03.2024.
Real Madrid na Santiago Bernabeuu brani prednost iz prvog susreta protiv Leipziga
Foto: EPA

Potaknut osjećajem nepravde u ligaškoj utakmici protiv Valencije, Real Madrid nastoji dovršiti posao protiv RB Leipziga u uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka.

Momčad Carla Ancelottija ulazi u uzvrat s prednošću od 1:0 iz prvog susreta osmine finala Lige prvaka prije tri tjedna, što nije nedostižan rezultat za njihove suparnike iz Bundeslige. Dok je Jude Bellingham zauzeo mjesto na klupi zbog ozljede gležnja, Brahim Diaz je obasjao Red Bull Arenu senzacionalnim solo potezom kojim je riješio prvu utakmicu, prošavši slalomom kroz obranu Leipziga i pogodivši gornji kut mreže sjajnim udarcem.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ancelottijeve trupe i dalje su dopustile nekoliko prilika svojim napadački orijentiranim domaćinima, većina od kojih je pala na noge Benjamina Šeška, ali kombinacija lako izgubljenih lopta, očajničke obrane i herojstva Andrija Lunina omogućila je Los Blancosima da odu u Madrid s minimalnom prednošću. Međutim, u tri tjedna koja su prošla, Real je slavio u samo jednoj od tri ligaške utakmice, remiziravši 1:1 s Rayo Vallecanom i jedva pobijedivši Sevillu 1:0, prije nego što se u subotnjem susretu s Valencijom pojavila kontroverza oko suđenja, kada su se Los Blancosi vratili iz zaostatka od 2:0 kako bi izvukli bod.

Bellingham je mislio da je izborio pobjedu za Kraljeve, pogotkom glavom u posljednjem trenutku, ali zvižduk Gila Manzana je odjeknuo baš u trenutku kad je Diaz poslao svoj centaršut u kazneni prostor, što je dovelo do ogromnih prosvjeda Blancosa, u kojima je Bellingham dobio crveni karton zbog prigovora.

Pogođen tom odlukom, iako je još uvijek sedam bodova ispred Girone na vrhu tablice La Lige, Real Madrid sada pokušava izbjeći tek drugo ispadanje u 21 dvomeču Lige prvaka u kojima je pobijedio u prvom susretu, a njegova jedina prethodna takva eliminacija dogodila se protiv Ajaxa u osmini finala sezone 2018./2019. Tada su se trupe Erika ten Haga oporavile od zaostatka od jednog gola kod kuće s fenomenalnom pobjedom 4:1 na Bernabeuu, a RB Leipzig sada mora pokušati replicirati uspjeh nizozemskog kluba ako želi produžiti svoj boravak u Ligi prvaka na štetu najuspješnije momčadi u povijesti natjecanja.

Igrači Marca Rosea mogli su i vjerojatno su trebali pronaći način kako proći kroz obranu Blancosa na Red Bull Areni 13. veljače, ali im je nedostajala klinička završnica. No, Crveni bikovi nisu imali problema s realizacijom svojih prilika u 4:1 pobjedi protiv Bochuma za vikend. Nakon što je slobodan udarac Maxa Witteka prošao Peteru Gulacsiju kroz ruke u sedmoj minuti, spasili su ga Dani Olmo, Lois Openda, Yussuf Poulsen i autogol Ivana Ordetsa, no unatoč tome, Leipzig još uvijek zaostaje u utrci za prvih četiri mjesta zbog neuvjerljivog niza nastupa u zimskom periodu Bundeslige.

Pobjeda protiv Bochuma bila je tek treća pobjeda u deset utakmica za Roseovu momčad, koja se nalazi jedan bod iza Borussije Dortmund na petom mjestu tablice Bundeslige i ide na Bernabeu nakon što nije pobijedila niti jednu od svojih posljednjih šest utakmica nokaut faze Lige prvaka, što je niz koji seže sve do sezone 2019./2020. Treći ispad u četiri sezone čeka njemačke nadolazeće nade ako njihova misija povratka na Bernabeu završi neuspjehom, a u jedinom prethodnom posjetu terenu Real Madrida, u grupnoj fazi Lige prvaka prošle sezone, popustili su pod udarcima Federica Valverdea i Marca Asensija u porazu 2:0.

Što su rekli

Carlo Ancelotti, trener Real Madrida: "Ovo je velika prilika za napredak u natjecanju koje je vrlo posebno za nas, ali morat ćemo biti na vrhuncu svojih mogućnosti. Susret još nije gotov, čak i ako imamo malu prednost. Moramo biti na vrhuncu svojih mogućnosti od prvog do posljednjeg trenutka."

Marco Rose, trener RB Leipziga: "Rezultat je vrlo povoljan za Real Madrid, ali u nogometu nema garancija. Možemo osjetiti da su oni osvojili sve trofeje u svijetu, ali moramo ući u igru s entuzijazmom, borbom i pokazati da smo zaslužili svoje mjesto u osmini finala Lige prvaka."

Mjesto, vrijeme, suci

Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, 21:00

Sudac: Davide Massa

Nedostaju

Real Madrid: David Alaba, Eder Militao, Thibout Courtois

RB Leipzig: Mohamed Simakan, Lukas Klostermann

Zadnji susret

U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka prije tri tjedna, RB Leipzig ugostio je Real te upisao minimalan poraz nakon sjajnog pogotka Brahima Diaza. Ove dvije momčadi susrele su se i prošle sezone u grupnoj fazi Lige prvaka kada su Kraljevi slavili s 2:0 u Madridu, a Crveni bikovi s 3:2 u Leipzigu.

Prognoza

Real će biti favorit iako prednost od jednog pogotka nije nedostižna za Roseovu momčad, no iskustvo u natjecanju te atmosfera na Bernabeuu trebala bi biti previše za prevladati njihovim suparnicima iz Bundeslige.

FOTO: EPA/FILIP SINGER

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Real Sociedad1:2PSG
Bayern3:0Lazio
Manchester City3:1København
Real Madrid1:1RB Leipzig
Barcelona3:1Napoli
Arsenal4:2 **Porto
Atlético Madrid3:2 **Inter
Borussia D.2:0PSV Eindhoven

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!